Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Alergie na potraviny, nebo falešný poplach?

  6:00aktualizováno  6:00
Počet potravinových alergií stále stoupá, ale odborníci upozorňují na to, že klasické testy na potravinovou alergii se mohou často mýlit. Zjistěte, jestli skutečně trpíte potravinovou alergií, nebo se jedná jen o planý poplach.
Mezi nejčastější patří alergie na mléko, vejce a ořechy.

Mezi nejčastější patří alergie na mléko, vejce a ořechy. | foto: Profimedia.cz

Ořechy, vejce, mléko, rýže, obilniny, luštěniny. To jsou potraviny, na které lidé trpí nejčastěji alergiemi. Podle odborníků, které oslovil server msn, však narůstá počet chybně diagnostikovaných potravinových alergií.

Spousta lidí se tak zbytečně vyhýbá jídlům, která by si mohli běžně dopřát, a utrácí zbytečně moc peněz za jejich náhražky. Navíc vyhýbání se určitým potravinám v důsledku chybně diagnostikované alergie může problém ještě zhoršovat, protože zejména u dětí se může rozvinout nadměrná citlivost i na jídla, která by mohly bez problémů konzumovat.

Jak ji poznáte

Potravinovou alergii poznáte podle následujících příznaků:

Brnění v ústech
Vyrážka, svědění nebo ekzém
Otok rtů, tváří, jazyka, krku (ale i jiných částí těla)
Dušnost, obtíže s dýcháním
Ucpaný nos
Bolest v podbřišku, průjem, nevolnost nebo zvracení
Závrať, nebo dokonce mdloby
Zrychlený pulz

Míra a výskyt symptomů se liší podle stupně závažnosti alergie.

Nespolehlivé testy?

Pravou potravinovou alergií podle odhadu trpí kolem 1,5 % dospělých a 5 - 7 % dětí. Pokud máte vy nebo váš lékař podezření na potravinovou alergii, existují v podstatě tři způsoby potvrzení nebo vyvrácení její diagnózy.

Nejméně často se používá takzvaný zátěžový test, kdy pacient pojídá zvyšující se množství problematické potraviny a v odborné ambulanci sledují reakce jeho organismu. Druhou možností jsou kožní testy, které byly ještě donedávna velmi frekventovanou metodou. Při nich se extrakt z potraviny (nebo přímo samotná potravina) aplikuje na kůži (případně se vpíchne pod kůži) a sleduje se opět pacientova reakce.

V poslední době ustupují kožní testy ve prospěch vyšetření specifických protilátek třídy IgE vůči určité potravině. Krevní testy mají oproti kožnímu vyšetření hned několik výhod. Jsou rychlé, pro pacienta pohodlnější a méně náročné. Na druhou stranu odborníci stále častěji upozorňují na to, že tyto testy nemusí být vždy spolehlivé.

V roce 2007 započal výzkum, jehož výsledky byly zveřejněny v The Annals of Asthma, Allegy & Immunology. Z dlouhodobého zkoumání jednoznačně vyplynulo, že výsledky krevních testů v některých případech mohou nadhodnocovat, ale i podhodnocovat reakci imunitního systému. Studie zveřejněná v magazínu Pediatrics v roce 2003 dokonce uvádí, že pozitivní výsledek krevních testů koreluje se skutečnou potravinovou alergií v méně než polovině případů.

Nespolehlivost krevních testů je, podle odborníků, způsobena jejich neschopností rozlišovat podobné proteiny v různých potravinách. Například dítě alergické na ořechy může mít pozitivní i testy na výrobky ze sóji či fazole. Člověk s alergií na mléko může zase vykazovat falešně pozitivní výsledek na hovězí maso.

Nejčastější alergie

Na tyto potraviny jsou lidé nejčastěji alergičtí:

Ryby
Mořské plody
Arašídy, lískové ořechy
Vejce
Mléko
Sójové výrobky
Obilniny

Alergie může zmizet

Velmi důležitým aspektem při určování potravinové alergie je skutečnost, zda člověk toleroval tu kterou potravinu už někdy v minulosti. V případě, že tělo nevykazuje alergickou reakci, není důvod onu potravinu z jídelníčku vylučovat, ačkoli krevní testy ukáží pozitivní výsledek.

I v případě, že organismus vykazuje zjevně alergickou reakci na určitou potravinu, odborníci doporučují, aby člověk po čase podstoupil znovu testy. Zejména u dětí totiž poměrně často potravinové alergie postupem času zmizí. Typické je to zejména pro alergie na mléko, vejce, sójové výrobky a obilniny.

Dokonce i sami lékaři uznávají, že některé z používaných metod mohou přispívat k mylné diagnóze potravinových alergií. Například American Academy of Asthma, Allergy and Immunology změnila nedávno svá doporučení rodičům, podle kterých by děti mladší tří let neměly jíst vejce, ořechy a mořské plody.

V roce 2008 se zase deset tisíc britských dětí podrobilo výzkumu, jehož výsledky vyšly v The Journal of Allergy and Clinical Immunology a při kterém se zjistilo, že konzumace ořechů v časném věku naopak snižuje riziko pozdější alergie.

Autoři:






Nejčtenější

Tváří Nákupů Ona Dnes je Jana Stryková
Nákupem psa z množírny napomáháte týrání zvířat, říká herečka Stryková

Diváci si ji zapamatovali jako zdravotní sestru ze seriálu, teď se jim herečka Jana Stryková představí v jiné roli – stala se moderátorkou pořadu o bydlení....  celý článek

Ilustrační snímek
Naše pocity se promítají na našem zdraví, říká psycholožka Janáčková

Veselá mysl - půl zdraví. Platí to ovšem i naopak. Splíny a smutek na nás působí také. Emoce prostě mají na náš organismus větší vliv, než jsme si ochotni...  celý článek

Vínová rtěnka na přehlídce Marca De Vincenza.
Tmavá rtěnka je i pro vás. Zkuste extra lesk i sametově matný vzhled

Rtěnky v tmavých odstínech byly ještě nedávno na přehlídkách i v obchodech spíš výjimka, natož abychom je běžně potkávali na ulici. Během pár let se z nich...  celý článek

Kolorovaný snímek rakovinových buněk z elektronového mikroskopu
Osm raných příznaků rakoviny, které byste neměli ignorovat

U velkého počtu nemocných jsou některé nádory objeveny až v pokročilém stádiu. Včasně diagnostikovaná rakovina přitom významně zvyšuje šanci na vyléčení. Které...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Karolíny: Expřítel nevěří, že je konec. Pořád to na mě zkouší

S přítelem jsem vydržela dva roky a i to bylo až moc. Udělal si ze mě služku, pokladničku a hlídal mě na každém kroku. Pokoj od něj nemám ani po rozchodu,...  celý článek

Další z rubriky

Alkohol (ilustrační foto)
Pět věcí, které způsobí rychlejší opilost. Dlouhý let i vyšší věk

Možná patříte mezi ty, co si myslí, že svou míru alkoholu velmi dobře znají a nestane se jim, že by se opili víc, než je vhodné. Ale jsou situace, kdy obvyklé...  celý článek

čtení
Čtení knih přináší výhody. Budete lépe spát a zlepšíte si paměť

Trávit volný čas čtením zajímavé knihy je v dnešní přetechnizované době pro mnoho lidí přinejmenším neobvyklé. Existují však i zdravotní důvody, proč byste se...  celý článek

Ilustrační fotografie
Přejídání jako zabiják. Skrytě ničí i vaše játra

Znalec gastronomie Pavel Maurer radí: „Nejezte blbě!“ Lékaři by dodali: „A když už, tak se aspoň nepřejídejte.“ Obezita totiž ničí nejen klouby a srdce, ale...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Líčení pod brýle? Stíny řešte až úplně nakonec
Líčení pod brýle? Stíny řešte až úplně nakonec

Varování: Tento článek diskriminuje dalekozraké, tedy ty, které si berou brýle na čtení. Nás mladých, líčení chtivých kr... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.