Nemusí to být jen slavnostní okamžiky, na které si rádi připijeme, často si dáme skleničku jen tak, pro chvíle pohody. Nejenže nám alkohol chutná, ale pomáhá také rozproudit zábavu. A proti jedné sklence nemůže přece nikdo nic namítat, že?
Alkohol je jed pro buňky
Jistě, jedna sklenička nevadí. Ale když jich vypijeme o něco víc a k tomu častěji, už to našemu tělu tak zábavné nepřipadá. Nejen proto, že nám hrozí kocovina.
Alkohol v sobě skrývá mnohem větší nebezpečí. Je totiž jedem pro naše buňky, který může poškodit jakýkoliv z orgánů, a to dlouho předtím, než si toho vůbec všimneme.
Mnozí netuší, že alkohol způsobuje více než 200 nemocí. Jedná se o problémy se srdcem, játry, ledvinami či o psychické potíže, ale také třeba o diabetes a rakovinu. A pro ženy je konzumace alkoholu dokonce ještě riskantnější než pro muže. Proč je to tak?
Protože jsou často menší a drobnější, a v důsledku toho je koncentrace alkoholu v ženském těle při stejném množství vypitých nápojů vyšší. Ethanol, jak se alkohol chemicky nazývá, je velmi dobře rozpustný ve vodě. Jen několik minut po prvním doušku se dostává krevním oběhem do celého organismu a rovnoměrně se rozdělí v tělních tekutinách.
Jenže zatímco u mužů činí podíl vody oproti tělesné hmotnosti zhruba 65 procent, u žen je to pouhých 51 procent. Ženské tělo má menší základnu pro ředění alkoholu, ženy jsou tedy nejen rychleji opilé, ale jejich buňky se můžou i silněji poškodit.
Onemocnění jater
Zkuste to bez alkoholuRádi si dáte skleničku vína? Pak zkuste to bez alkoholu. Čistá a kvalitní dealko vína si zachovávají všechny benefity klasických vín, ovšem výhodou je, že mají jen čtvrtinu původních kalorií a nezatěžují organismus alkoholem. „Obsahují mnoho vitaminů, minerálů a stopových prvků. Zejména červená vína mají v sobě např.: vitaminy E, A, C, B, dále hořčík, zinek, lithium, vápník, železo, draslík a mnoho dalších prvků. Navíc obsahují resveratrol, který má protinádorové účinky a snižuje výskyt nervových onemocnění, dále flavonoidy působí jako antioxidant a pomáhají chránit plíce před chronickou bronchitidou, dále odbourávají stres, pomáhají tělu lépe spalovat tuky,“ vyjmenovává pozitiva Ondřej Kubal, který se dovozem nealkoholického vína zabývá. Navíc si je mohou dopřát i těhotné a kojící ženy, řidiči nebo i diabetici a lidé, kteří berou jakékoliv léky. |
A vliv alkoholu také déle přetrvává, ženské tělo ho odbourává pomaleji. Tento proces se odehrává především v játrech a je k němu nezbytný enzym alkohol-dehydrogenáza.
U žen jsou játra menší, a proto mají tohoto enzymu méně. Důsledkem je, že za hodinu můžete odbourat jen 0,13 promile alkoholu, muž naproti tomu 0,15 promile. Vaše játra jsou tak déle zatížená, proto vám hrozí vyšší riziko poškození, nebo dokonce rakovina jater.
Z těchto důvodů byste měla vypít pokud možno také jen polovinu toho, co váš partner. Tím se ovšem nemyslí půl lahve vína místo celé, ale skutečně jen malou skleničku. Mezní hodnota pro konzumaci s nízkým rizikem dosahuje u mužů 24 gramů a u žen pouhých 12 gramů čistého alkoholu denně.
Žádný risk, žádná zábava?
Je to smutné, ale skutečně to tak je, už jedna sklenička vína obsahuje skoro dvojnásobné množství alkoholu, než je doporučená mezní hodnota pro ženu, a při každodenní konzumaci se zvyšuje riziko následných zdravotních problémů.
Jak varují odborníci, alkohol zvyšuje produkci estrogenu a tím také například riziko rakoviny prsu. Dalším rizikovým faktorem je acetaldehyd, který vzniká při odbourávání alkoholu a je považovaný za karcinogenní. Podle aktuálních poznatků přispívá ke vzniku nádorů jícnu, žaludku, střeva nebo slinivky břišní.
Co dělá alkohol s námi a naším tělem?
|