Bolestivé popraskané koutky jsou zánětlivé onemocnění rtů, odborně nazývané cheilitis angularis, které se může objevit na jednom i na obou koutcích. Příčiny jejich vzniku jsou různé, mohou být místní, ale může jít také o projev problémů celého organismu. Častěji se s popraskanými koutky setkáváme u dětí.
Problém s ústními koutky vyvolávají bakterie nebo kvasinky, nejčastěji však jde o kombinaci obou. Tyto mikroorganismy se na kůži či sliznicích nacházejí běžně, potíže se projeví až po jejich přemnožení nebo pokud se dostanou do otevřené rány. Vlhké prostředí v ústech vznik a rozvoj tohoto problému jen podpoří.
Zanícené koutky se projevují zarudnutím a bolestivými skvrnami na rozhraní sliznice úst a rtů. Ve středu skvrny je prasklinka. Koutky mohou svědit, být pokryty žlutohnědavým strupem, mokvat, nebo dokonce začít krvácet. Základem léčby je nanášení protikvasinkových a antibakteriálních mastí.
Před aplikací je důležité ranku nejdříve vydezinfikovat, například borovou vodou. Než se pro dezinfekční přípravek rozhodneme, raději se poraďme s lékařem nebo lékárníkem. Z přírodních léčebných přípravků je vhodný betaglukan. Výhodnější než masti je gel. Pomoci může také propolisová tinktura nebo tea tree olej a aloe vera.
Prababičky měly na popraskané koutky recept, který sice nevypadá hezky, ale prý je stoprocentně účinný: nanesly na koutky maz z vlastního ucha. Do druhého dne by mělo být po problému. Mezi babské rady patří také potírání ran čerstvým česnekem.
VitaminyK příčinám vzniku bolavých ústních koutků patří nedostatek vitaminů řady B, zinku a železa. I proto mívají koutky lidé s anémií nebo trávicími obtížemi či nemocemi trávicího traktu, jako je například Crohnova choroba, při nichž se některé vitaminy hůře vstřebávají do organismu. Vitaminy řady B najdeme především v potravinách živočišného původu. Například B2 neboli riboflavin získáváme hlavně z ledvin a jater, je i v mléce či vejcích, ale i v kvasnicích. B5 čili kyselina pantothenová je obsažena v mase a vnitřnostech, najdeme ji také v luštěninách. B6 neboli pyridoxin je vedle masa, vajec nebo droždí i v obilninách. Vitamin B12 čili kobalamin se v rostlinné stravě prakticky nevyskytuje, nejvíc ho je ve vnitřnostech a červeném mase. Je mj. hodně důležitý v dětství kvůli správnému rozvoji nervové soustavy. Nedostatek vitaminu B12 se u dětí projevuje nechutenstvím, kvůli němuž pak hůře prospívají. Vegani a vegetariáni mají pochopitelně vitaminu B12 nedostatek, neboť ho nemohou získat ze stravy. Měli by proto tento vitamin užívat formou doplňků stravy. |