Test zmrzlin v kelímku. Jaká mangová, čokoládová i karamelová je nejlepší?

  • 80
Půllitrové kelímky se zmrzlinou, takzvané pinty, jsou skvělé pro letní rodinné mlsání i pro přípravu domácích pohárů či k dezertům. Iniciativa Vím, co jím a piju se zaměřila na 22 mražených krémů ve třech oblíbených chuťových variacích. Přečtěte si, jak dopadl test.

Proč právě příchutě čokoláda, mango a karamel? Mango je lahodné a šťavnaté tropické ovoce s výraznou a osobitou chutí i vůní. Má vysoký obsah beta-karotenu a obsahuje více vitaminu C než citron. Patří mezi celosvětově nejrozšířenější ovoce a zájem o něj stoupá i u nás. Popularitu si získává i slaný karamel. A čokoláda se na předních příčkách objevuje pravidelně. 

Iniciativa Vím, co jím a piju hodnotila chuť, výživové hodnoty, složení, cenu a legislativní náležitosti. Senzorické testy probíhaly v akreditované laboratoři Eurofins. A výsledky? U čokoládových zmrzlin si za kvalitu a výtečnou chuť připlatíte. U mangové zmrzliny je to ovšem přesně naopak.

Čokoláda: lepší chuť je dražší

Co se týká čokoládových pint, ukázalo se, že za nejlepší zmrzlinu si musíte připlatit. Hodnotitelům totiž nejvíce chutnalo Magnum Double Chocolate Deluxe (Unilever) a Grom Cioccolato (Unilever), u kterých se cena půllitrového balení pohybuje od 180 do 200 Kč. Oba tyto produkty si vysloužily také nejvyšší příčky v celkovém hodnocení, kam se započítávají i výživové hodnoty, složení, cena a legislativní údaje. 

Test mléčných a veganských nanuků, vyhrál Míša a Solero

Senzorickým testem prošel s dobrými výsledky i Häagen-Dasz Belgian Chocolate od stejnojmenného výrobce a čokoládová zmrzlina Ovocný světozor (Hájek & Boušková). Za každou pintu tu zaplatíte v průměru o 60 Kč méně než u výše uvedených zmrzlin. Ovocnému světozoru je ale vytýkaná příliš komplikovaná receptura se spoustou přídatných a někdy netypických látek. Má ale nejméně tuku na 100 g mezi čokoládovými pintami.

Pokud chcete mlsat zmrzlinu s co nejnižším obsahem cukru, zkuste Pegas Belgian Chocolate. Zatímco ostatní hodnocené čokoládové výrobky obsahují množství 22 až 27 g cukru na 100 g, u Pegasu je to jen 18 g. Jedná se také o nejlevnější zmrzlinu z čokoládových zmrzlin v testu.

Nejdražší karamelová není ta nejlepší

Zmrzliny Ben&Jerry‘s Salted Caramel Brownies (Unilever) a Magnum Double Salted Caramel (Unilever), které stojí 180 a 190 Kč za kelímek, v senzorickém testu nijak nezazářily. Obsadily až průměrné třetí a čtvrté místo. Jeden kelímek Magnum také obsahuje nejvyšší množství cukrů (29 g) a tuků (19 g) na 100 g.

Mnohem lépe si vedl Ben&Jerry‘s Caramel Sutra Core (Unilever), který skončil v senzorickém hodnocení na pěkném druhém místě. Pochvalu za nejlepší chuť i celkové hodnocení si pak vysloužil Häagen-Dasz Salted Caramel.

Vím, co jím

Program vychází z celosvětové iniciativy The Choices Programme, která definuje složení potravin odpovídající zdravé výživě na základě kritérií Světové zdravotnické organizace (WHO) a Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). 

Značka „Vím, co jím“ je určena především spotřebitelům pro jejich snadnější orientaci v nabídce potravin. Posláním značky je umožnit snazší výběr výživově hodnotných potravin.

Více o zdravých potravinách čtěte zde.

Svou chutí naopak příliš neoslovilo Familiato Slaný karamel (Puro Gelato) a Fresca Gelato Slaný karamel (Fresca Paleta). V poslední zmíněné zmrzlině navíc posuzovatelé cítili na jazyku náhražku připomínající kondenzované mléko a vytýkali jí neodpovídající obsah tuků pro mražené smetanové krémy. Obě zmrzliny měly také deklarovanou nepřítomnost konzervačních látek, což je obecná vlastnost mražených krémů, a neměla by být zdůrazňovaná. Pozitivem je velmi nízká energetická hodnota a málo cukrů v porovnání s ostatními. Zatímco jiné karamelové pinty se pohybují mezi 23 a 29 g cukru na 100 g výrobku, Familiato Slaný karamel má jen 2,1 g. To je nejméně ze všech zmrzlin napříč analýzou.

Energeticky nenáročná a cenově velmi dostupná mezi karamelovými pintami je Marks&Spencer Dessert Menu Salted Caramel, kde za jeden půllitrový kelímek zaplatíte jen 120 Kč. Senzorickým testem prošel až na pátém místě.

A jak dopadlo mango?

Na prvním místě skončil Prima Mrož sorbet Mango (Bidfood), který v několika ohledech těsně porazil své konkurenty. Většinu posuzovatelů oslovila jeho sladká mangová chuť s kousky ovoce i jemná konzistence a v senzorickém testu získal první místo. Výtečné hodnocení získal i za absolutně nejpříznivější cenu 75 Kč za půllitrový kelímek, což je nejméně mezi všemi 22 testovanými vzorky. Prima Mrož Mango obsahuje ovšem jen 30 % manga, což je průměr. 

Pokud dáváte přednost vysokému podílu ovocné složky, sáhněte po Grom Sorbetto al Mango (Unilever), kde najdete 45 % manga. Mražený krém získal sympatie i za sladkou chuť, dobrou konzistenci a pěkný výrazný vzhled a v celkovém hodnocení získal druhé místo, pár setin bodů za Prima Mrožem. 

Skvělá a zároveň levnější volba je Fresca Paleta mangová zmrzlina (Fresca Paleta), kde najdete 49 % manga. Senzorickým testem prošla na děleném druhém až čtvrtém místě společně s Grom Sorbetto a Angelato Sorbet Mango (MAKSER). Hodnotitelé obecně uvítali jejich příjemnou mangovou chuť, přiměřenou sladkost a jemnou konzistenci.

Ananasovo mangový sorbet s maracujou (G7) láká sice příjemnou cenou, má ale zvláštní konzistenci, nakyslou chuť a celkově nepůsobil na hodnotitele příliš přirozeně, a tak získal v senzorickém testu až poslední místo. Plusové body ale obdržel za nejvyšší podíl ovocné složky, ačkoliv jde převážně o ananas, v menšině o maracuju a mango (11 %).

Iniciativa Vím, co jím a piju testovala čokoládové, karamelové a mangové...

Potíže s legislativou

Angelato dostalo výtku za to, že na obale nebyly uvedené výživové údaje, podíl manga ani hmotnost, což je v rozporu s legislativou. Totožné potíže měla v testu i mangová zmrzlina od Crème de la Crème. I zde nebyly na obale uvedené výživové hodnoty, které se nenacházely ani na webových stránkách výrobce. Látka E410 – karubin je stabilizátorem, což je v rozporu s tvrzením, že výrobek neobsahuje stabilizátory. Senzorickým testem prošla zmrzlina na průměrném místě, někteří ocenili výraznou chuť manga a sladkost, jiní méně. Nepříliš úspěšný při ochutnávce a posuzování legislativního značení byl i Mangový sorbet z Kaznějovského zmrzlinářství. Výrobce sice uvádí, že jde o nízkosacharidovou zmrzlinu, která obsahuje umělá sladidla, značení ale není úplně v pořádku.

Při testování zmrzlin se také objevil nešvar, se kterým se odborníci někdy setkávají i u jiných potravin. Je to nadužívání tvrzení, že výrobek „může obsahovat“ některý z alergenů. „Komplikuje to situaci alergikům, kteří poté mají menší výběr, nebo značení ,může obsahovat´ v konečném důsledku málokdo věří. Samozřejmě, pokud je alergen ve výrobku skutečně obsažen, značení je třeba, jelikož může způsobit zdravotní problémy,“ upozorňuje Jiří Brát, odborný garant Vím, co jím a piju o.p.s. 

Kompletní test je dostupný na www.aktivneazdrave.cz a na www.vimcojim.cz.