Ten, kdo denně spořádá tabulku levné mléčné pseudočokolády, v níž nad kakaem převažují rostlinný tuk a cukr, si rozhodně neprospěje. Budeme-li tedy mluvit o čokoládě, která má pozitivní vliv, je tím myšlena pouze ta kvalitní a hořká.
Jak takovou čokoládu poznat, není složité. Základním faktem je, že čím vyšší obsah kakaa, tím lépe. Výrobci kvalitních produktů se vysokým procentem kakaa obvykle výrazně chlubí už na obalu. Pomůže též seznam ingrediencí.
Týdeník 5plus2Každý pátek zdarma |
„Suroviny jsou podle množství uvedeny tak, že na prvním místě je ta, jíž je nejvíc. Pokud je první cukr, je ho z celkové hmotnosti nejvíc,“ uvádí dietoložka Václava Kunová, autorka knihy Zdravá výživa. A samozřejmě napoví i cena, kvalitní čokoláda zkrátka laciná není.
Zpevní cévy, zlepší náladu
Podle počtu výzkumů, které se na téma prospěšných vlastností čokolády a kakaa v posledních letech uskutečnily, by se mohlo zdát, že v neurologických, dermatologických, kardiologických a dietologických laboratořích se to hemží milovníky čokolády, kteří se snaží vyjmout svoji oblíbenou pochoutku z kategorie nezdravých sladkostí a přesunout ji mezi potraviny prospěšné zdraví. Studie hlásají totéž: čokoláda příznivě působí na lidský organismus.
Které látky jsou tak pozitivní?
Asi nejznámější je theobromin, alkaloid podobný svými účinky kofeinu. Theobromin má stimulační efekt a může mít pozitivní vliv na proces hubnutí; to se ovšem při konzumaci tabulkové čokolády kvůli tuku a cukru nejspíš neprojeví.
Asi nejcennějším, co čokoláda obsahuje, jsou flavonoidy a polyfenoly, tedy látky s antioxidačním účinkem. Ty jsou požehnáním pro cévy, jejichž stěny regenerují a zpevňují je.
Potom je to hořčík, kterého v hořké čokoládě najdete požehnaně. Magnézium tělu pomáhá v odolnosti proti srdečním chorobám, mrtvici, vysokému krevnímu tlaku či ledvinovým kamenům.
Čokoláda prospívá kráse, zdraví i chuti na sex |
Známý je pozitivní vliv na činnost mozku, poslouží i jako první pomoc při fyzické námaze. Že ho máte v těle nedostatek, se může projevit třeba křečemi. Čokoláda je tak jedním z přirozených způsobů, jak hořčík do těla dostat.
Seznam prospěšných látek obsahuje i aminokyselinu tryptofan, který v těle ovlivňuje hladinu serotoninu čili hormonu dobré nálady.
Výhody čokoládyMá vysoký podíl antioxidantů Hořká čokoláda obsahuje množství flavonoidů, tedy látek s výraznými antioxidačními účinky. Blahodárně působí na celý organismus, hlavně cévy. Zklidňuje premenstruační syndrom Konzumace čokolády uvolňuje endorfiny, které přinášejí duševní zklidnění a snižují úzkostné stavy. Navíc má vysoký obsah hořčíku, který zahání splín a způsobuje, že tělo v menší míře zadržuje vodu. Může snižovat cholesterol Podle studie University of Illinois snižuje každodenní konzumace hořké čokolády hladinu cholesterolu a vylepšuje tlak. Pomáhá v těhotenství Theobromin obsažený v kakau může podle některých výzkumů omezovat preeklampsii, tedy zdravotní diagnózu spojenou s těhotenstvím, která se projevuje hlavně vysokým krevním tlakem. Blahodárně působí na srdce Podle některých studií lidé, kteří denně konzumují kolem 20 gramů 70procentní hořké čokolády, mají lepší krevní oběh a méně jim hrozí srdeční choroby. Může zahánět bolest Studie publikovaná v časopisu Journal of Neuroscience zjistila, že pokusné krysy reagovaly na bolest pomaleji, když zrovna jedly čokoládu. U jiných jídel výzkumníci nic podobného nezjistili. |