Plesnivé jídlo nepatří ani domácím zvířatům

  0:13
Mykotoxiny v potravinách nejsou jen v jídle, které kupujeme v obchodech. Můžeme si je snadno "vyrobit" sami doma. Přinášíme rady, jak se jim vyhnout.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Modelové pokusy, které dělali před několika lety v Centru potravinových řetězců v Brně, ukázaly, že se mykotoxiny mohou objevit i v běžných potravinách v domácnosti, pokud s nimi správně nezacházíme.

Co jsou mykotoxiny

Název pochází z řeckého slova "MYCO - MYKOS", tedy houba, a latinského "TOXICUM", což znamená jed nebo otrava. Patří mezi jedny z nejzávažnějších kontaminantů přírodního původu. Vznikají při látkové přeměně mikroskopických hub, tedy plísní.

Účinky mykotoxinů rozdělujeme na akutní a chronické.

Akutní účinky mykotoxinů jsou takové, které mají okamžitý účinek. Příznaky otravy mohou nastoupit krátce po požití, například svalové křeče, nebo po určitém období, jako například při otravách z plesnivého prosa v Rusku ve 30. a 40. letech. Část postižených krátce po požití zvracela, ale otrávení umírali až po několika týdnech zdánlivého uzdravení. Dnes se podobné otravy vyskytují vzácně v zemích třetího světa.

Při chronickém působení se účinky projevují po týdnech až měsících konzumace, mohou se projevit poruchy jater, ledvin a hormonálních regulací, případně poruchy imunity, které zvyšují náchylnost k infekcím. Dlouhodobější užívání může zvýšit také riziko vzniku nádorů.

V chlebu, pečivu, trvanlivých salámech, sýrech, sušených plodech to mohou být aflatoxiny nebo ochratoxin A, v plísňových sýrech kyselina cyklopiazonová, v konzervovaném ovoci a zelenině patulin, v koření a rýži aflatoxiny. Všechny jsou pro člověka nebezpečné. Ale je možné se jich vyvarovat.

Chléb a pečivo

Rohlíky a chleba nejčastěji doma uchováváme v mikrotenových sáčcích. Neměl by to ale být ten, ve kterém si pečivo přineseme z obchodu, nýbrž nový, nepoužitý.

Vhodná je i látková utěrka, ale pouze čistá a vypraná bez aviváže. Pokud ukládáte chleba do dřevěného, plastového nebo kovového chlebníku, musíte ho pravidelně čistit.

Plesnivý chléb byste neměli dávat ani domácím zvířatům, třeba prasatům. Je dokázáno, že po porážce se ochratoxin A nachází ve vysokých koncentracích v krvi a orgánech prasat. Následně se pak dostává do zabijačkových jelítek a jitrnic.

Sýry

Nejnáchylnější na kontaminaci plísněmi a mykotoxiny jsou hlavně tvrdé sýry. Už v obchodě vybírejte jen ty, které jsou uloženy v chladicím pultu, nemají porušený obal ani žádné viditelné změny. Balené sýry uchovávejte podle doporučení výrobce v chladničce. U tavených sýrů zkontrolujte záruční dobu a neporušenost obalu.

Důležité je také dodržovat podmínky skladování uvedené na obale. Pokud budete mít čerstvý sýr, který má být skladován do osmi stupňů Celsia, uložen na kuchyňské lince, doba trvanlivosti se podstatně zkrátí.

Ovoce a zelenina, zavařeniny

Zejména jablka jsou náchylná na kontaminaci patulinem. Nikdy nekupujte ovoce a zeleninu plesnivé nebo nahnilé a ani nahnilé části nevykrajujte.

Spory plísní z půdy nebo trávy mohou napadnout ovoce už při sklizni, ale také při zpracování doma, třeba z nedokonale umytých nádob nebo kuchyňského náčiní. A kontaminovat se může i při otevření obalu před konzumací, proto je potřeba otevřené marmelády co nejrychleji spotřebovat.

Ilustrační snímek

Při zavařování kompotů, šťáv a moštů je nutné dodržovat hygienické zásady. Pokud nebudou zavařovací sklenice dokonale vymyté, na džemu se zákonitě objeví plíseň.

Co v domácnosti nesmíte dělat

* Stáhnout vrstvu plísně z džemu nebo kompotu. Mykotoxiny totiž nezničí ani převaření obsahu.

* Připravit si z chleba napadeného plísní topinky. Nedělejte to, ani když plíseň okrájíte.

* Vykrájet plíseň z ovoce nebo zeleniny, mykotoxiny se dostanou i do zdravých částí.

* Při domácím zavařování zpracovávat poškozené ovoce.

* Dávat plesnivé jídlo domácím zvířatům.

K zavařování a přípravě moštů používejte jen nezávadné ovoce: nesmí být naplesnivělé, napadené hmyzem nebo jakkoliv narušené. Ovoce je před zpracováním nutné umýt pitnou vodou. Po naplnění sklenice je dobré otřít její okraj čistou utěrkou nebo ubrouskem namočeným v čistém lihu.

Sušené plody

Všechny druhy ořechů a sušené ovoce (fíky, rozinky, datle, křížaly, sušené meruňky) jsou náchylné ke kontaminaci plísněmi a mykotoxiny.
K vlastnímu sušení ovoce nebo zeleniny používejte jen neporušené suroviny.

Sušené plody uchovávejte v čistých obalech, v čistém plátěném sáčku nebo ve skleněných nádobách. Nekupujte "podezřele levné" sušené plody: arašídy, pistácie a para ořechy především horší jakosti jsou často kontaminovány mykotoxiny.

Trvanlivé salámy

Trvanlivé masné výrobky se musí skladovat v suchu, aby nenavlhly, a v temnu, aby se omezila oxidace tuků. Největší nebezpečí jim hrozí v lednici, kde mohou navlhnout, po vyjmutí se orosí a zvýšením aktivity vody se může porušit stabilita.

Salámům nejvíce svědčí, když jsou zavěšené v suché a dobře větrané spíži. Pokud ji nemáte a musíte mít salámy v lednici, nakupujte jen množství, které rychle spotřebujete.

  • Nejčtenější

Sedmačtyřicetiletá žena se pyšní tělem dvacítky, může za to tanec

1. května 2024  8:40

Alice Hatcherová z Kalifornie mnohé šokuje svou dokonalou postavou, kterou si udržuje i před...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

5. května 2024

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pozor na přehnanou hygienu. Kdy sprchování může škodit zdraví?

28. dubna 2024

Asi to zní zvláštně, ale i přehnaná hygiena může škodit zdraví. Časté intenzivní sprchování vám...

Příběh Ireny: Nevlastní dcera k nám jezdí jako do hotelu, nic nedělá

29. dubna 2024

S partnerem jsme se poznali až ve středním věku, kdy jsme za sebou měli oba nepovedená a dávno...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nenuťte děti do turistiky, takový pohyb jim není přirozený, kárá ortoped rodiče

3. května 2024

Premium Chůze je nejzdravější pohyb pro lidské tělo, říká ortoped Martin Stárek. Běžná turistika podle něj...

Zbavte se nafouklého břicha. Jednoduché triky, které vám pomohou

5. května 2024

Pocit nafouklého břicha trápí skoro čtvrtinu populace, u některých jde dokonce o pravidelný a...

OBRAZEM: České osobnosti, které bojovaly se závislostí

5. května 2024

Podívejte se do galerie na známé tváře z Česka, které za sebou mají boj se závislostí. Utkaly se s...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

5. května 2024

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku...

Cvičí pětkrát týdně. Kvůli věku musím makat dvakrát tolik, říká zpěvačka Cher

4. května 2024

Premium Při pohledu na americkou zpěvačku Cher se nabízí otázka, co stojí za jejím mladistvým vzhledem,...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....