Oběd by měl být největším jídlem dne. I při hubnutí

  2:50
Oběd je největším jídlem vašeho dne. I když třeba shazujete nadbytečná kila, mělo by vaše polední jídlo energeticky překonat večeři, což mnoho lidí nedodržuje. Důležité je také hlídat si jeho složení, jinak na vás odpoledne v práci snadno dolehne spánková krize.
Oběd nevynechávejte ani při dietě. Dopřejte si bílkoviny, sacharidy i vlákninu. Polévky ale raději vynechte. (Ilustrační snímek)

Oběd nevynechávejte ani při dietě. Dopřejte si bílkoviny, sacharidy i vlákninu. Polévky ale raději vynechte. (Ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Obědové rady:

Oběd by měl být největším jídlem dne a měl by obsahovat 1 400 až 1 800 kJ - podle toho, o kolik chcete svoji váhu redukovat.

Neřiďte se jen energetickými hodnotami jednotlivých potravin, ale hlídejte také jejich glykemický index - když je příliš vysoký, dostanete brzy po obědě hlad.

Občas se stane, že nestihnete klasický oběd, v tom případě dotankujte bílkoviny jogurtovým nápojem, uzenou rybou nebo kouskem grilovaného kuřete bez kůže.

Samotnou zeleninu můžete přidávat v neomezeném množství.

Potraviny s vyšším množstvím vlákniny vás spolehlivě zasytí.

Vyhýbejte se polévkám. Spojení polévka plus hlavní jídlo rovná se příliš mnoho kalorií.

Ideální polední jídlo by mělo mít základ v bílkovinách, což je maso nebo sýr, případně luštěniny. Na talíři byste měli mít také sacharidy, to znamená přílohu ve formě rýže, těstovin, brambor nebo celozrnného pečiva. Nezapomínejte na zeleninu.

Když hubnete, nahraďte část přílohy zeleninovým salátem, ale opravdu jen část - nevynechávejte sacharidy úplně, protože tělo šidíte o důležité živiny. Když vypustíte maso bez náhrady za jinou bílkovinu, riskujete, že váš metabolismus najede na úsporný systém. Navíc dostanete dříve hlad, protože jídlo s vyšším obsahem bílkovin zachovává delší pocit sytosti.

Správně sestavený oběd zabrání únavě, která se občas po poledni dostavuje. Stává se to, když zatížíte žaludek příliš těžkým jídlem - s recepty na naší stránce vám hlava v práci padat nebude.

Poměrně zdravě se můžete najíst i v restauraci. Tady si hlídejte, jak je jídlo upravené - jestli je maso pečené, grilované nebo smažené.

Vyhýbejte se jídlům instantním. Když chcete obědvat zeleninový salát, zjistěte si, jestli obsahuje maso nebo sýr. Ten by měl zastupovat kousek kozího sýru, ne kostka smažené nivy.

Kuřecí kousky na medu

Kuřecí kousky na medu

Množství: 4 porce (1 porce = 1 850 KJ)Doba přípravy: pečení 30 minut + odležení 12 hodin

  • 4 lžičky medu
  • 1/2 lžičky čerstvého zázvoru
  • 2 lžíce olivového oleje
  • citronová šťáva
  • 520 g kuřecího masa
  • 200 g rýže
  • 400 g ledového salátu
  • 1 mrkev
  • sůl, pepř, ocet

1. Promícháme med, zázvor, olej a citronovou šťávu a do této marinády naložíme maso nakrájené na kousky. Necháme odležet v lednici, nejlépe přes noc.

2. Naložené maso přendáme do zapékací misky a upečeme v předehřáté troubě na 180 °C cca 30 minut dozlatova.

3. Podáváme s rýží a salátem, který připravíme z listového salátu, nastrouhané mrkve a sladkokyselé zálivky.

Tip: Tento recept můžete v létě zařadit do své grilovací kuchařky. Kousky zabalte do alobalu a dejte na rozpálený gril.

Jehněčí kotlety na fazolkách

Jehněčí kotlety na fazolkách

Množství: 2 porce (1 porce = 1 600 KJ)
Příprava: 50 minut

  • 1 citron
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 jehněčí kotlety, každá cca 120 g
  • 200 g brambor
  • 300 g zelených fazolek
  • 1 lžíce kari, pepř
  • 1 lžíce másla

1. Citron vymačkáme a jednu lžíci šťávy smícháme se lžící olivového oleje a pepřem. Směsí potřeme kotlety. Přikryté necháme chvíli odpočívat.

2. Brambory oloupeme, nakrájíme a vaříme v osolené vodě. Mezitím očistíme fazolky, které po pár minutách přidáme k bramborám, a zeleninu dovaříme doměkka. Slijeme.

3. V pánvi rozpálíme máslo, vložíme do ní brambory a fazolky, ochutíme kari a opečeme. V druhé pánvi opečeme na oleji kotlety, a to z každé strany dvě až čtyři minuty.

4. Kotletu servírujeme položenou na fazolkách a bramborách.

Omeleta s bylinkami

Omeleta s bylinkami

Množství: 1 porce (1 700 KJ)
Doba přípravy: 20 minut

  • 2 vejce
  • trocha minerálky
  • 1 svazek bylinek (pažitka, petržel, kopr, koriandr)
  • 2 jarní cibulky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 50 g kozího sýr a mořská sůl, pepř

1. Vajíčka rozmícháme s minerálkou. Bylinky opláchneme, osušíme a nakrájíme na jemno. Jarní cibulky nakrájíme na kolečka.

2. Olej rozpálíme na pánvi, zpěníme na něm cibulku, přidáme bylinky, rozprostřeme je rovnoměrně po pánvi a zalijeme je rozmíchanými vajíčky. Na plátky nakrájený sýr rozložíme navrch, osolíme, opepříme a přikryté pečeme asi čtyři minuty - dokud se sýr nerozpeče.

Vepřové maso se zeleninou

Vepřové maso se zeleninou

Množství: 4 porce (1 porce = 1 760 KJ)
Doba přípravy: 110 minut

  • 800 g kedlubny
  • 300 g mrkve
  • 400 g vepřového masa
  • 100 g cibule
  • 2 lžíce oleje
  • 500 ml masového vývaru
  • sůl, pepř
  • 2 lžíce nasekané petržele

1. Kedlubny oloupeme a nakrájíme na hranolky silné asi centimetr, stejně tak mrkve. Maso nakrájíme na kostky, cibuli na kostičky.

2. Ve vroucí vodě blanšírujeme zeleninu: kedlubnu asi tři minuty, mrkev dvě. Vyjmeme, zchladíme studenou vodou a necháme oschnout. Maso osolíme a opepříme.

3. V hlubší pánvi si rozpálíme olej, na kterém společně podusíme cibuli s masem. Když je maso nahnědlé a cibule sklovitá, přilijeme do pánve asi 300 ml vývaru a přikryté poklicí vaříme asi hodinu. Přidáme zeleninu, případně ještě dolijeme trochu vývaru. Dochutíme a vaříme dalších cca 20 minut. Podáváme zdobené petrželkou a dvěma lžícemi vařené rýže.

Tvarohové lívanečky s borůvkami

Tvarohové lívanečky s borůvkami

Množství: 4 porce (1 porce = 1 790 KJ)
Doba přípravy: 30 minut

  • 520 g netučného měkkého tvarohu
  • 1 vejce
  • 20 g vanilkového cukru
  • sůl
  • 120 g krupice
  • 4 lžíce oleje
  • 600 g borůvek

1. Rozmícháme tvaroh se žloutkem, vanilkovým cukrem, špetkou soli a zapracujeme do něho krupici. Z bílku ušleháme tuhý sníh a zlehka ho vmícháme do tvarohové hmoty.

2. Na pánvi rozehřejeme olej a usmažíme lívanečky, které vyndaváme na ubrousek. Lívanečky ozdobíme rozmačkanými borůvkami.

Tip: Pro zbytek rodiny přidejte na lívance pravou šlehačku.

Autor:
  • Nejčtenější

Sedmačtyřicetiletá žena se pyšní tělem dvacítky, může za to tanec

1. května 2024  8:40

Alice Hatcherová z Kalifornie mnohé šokuje svou dokonalou postavou, kterou si udržuje i před...

Pozor na přehnanou hygienu. Kdy sprchování může škodit zdraví?

28. dubna 2024

Asi to zní zvláštně, ale i přehnaná hygiena může škodit zdraví. Časté intenzivní sprchování vám...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Příběh Ireny: Nevlastní dcera k nám jezdí jako do hotelu, nic nedělá

29. dubna 2024

S partnerem jsme se poznali až ve středním věku, kdy jsme za sebou měli oba nepovedená a dávno...

Žena má rekordně dlouhé vlasy, užívá je i jako oblečení

29. dubna 2024  7:56

Aliia Nasyrovová má bez pár milimetrů vlasy dlouhé dvě stě osmapadesát centimetrů. Nyní je ženou s...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

S hubnutím mi pomohla chůze, říká Marie. Za rok shodila 15 kilogramů

30. dubna 2024

Paní Marie nikdy neměla problém přiznat, kolik váží. Přesto se pustila do hubnutí. A opravdu se jí...

Za znalosti o alergiích vyhráli knihu. Vyzkoušejte si kvíz také

26. dubna 2024,  aktualizováno  3.5 10:40

Alergií trpí v České republice každý pátý člověk. I proto jsme se během dubna snažili v tématu...

Vytrhli jsme z přírody sebe i zvířata, která teď trpí taky, říká alergolog

3. května 2024

Podcast Jak to, že během letošního jara trpí na oteklé sliznice a rýmu i lidé, kteří doposud alergičtí...

Mozek po padesátce už nereaguje jako dřív. Co se s tím dá dělat?

3. května 2024

Ať chcete nebo ne, právě po padesátce začne orgán zajišťující hlavně myšlení stárnout. Jde často i...

Puntíky jsou letos trendem. Návrháři je propašovali i do byznys módy

3. května 2024

Jedním z největších hitů tohoto roku jsou puntíky. Konečně trend, který sluší každému bez rozdílu...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...