"Typické první příznaky jsou velká žízeň, velký objem moči, hubnutí a později celkové chátrání organizmu," odpověděl na dotaz čtenáře o prvních projevech cukrovky profesor Milan Kvapil, přednosta Interní kliniky Fakultní nemocnice Motol a předseda České diabetologické společnosti.
Zajímavou otázku položila i slečna Pavlína, zda nadměrná konzumace sladkého může způsobit cukrovku. "Ačkoliv se to nabízí, žádná studie ve světě neprokázala, že by větší množství sladkostí ve stravě způsobilo cukrovku, pokud člověk zůstane štíhlý. Takže mlsejte dále," řekl Kvapil.
A co dělat, abychom cukrovkou neonemocněli? "Prevence diabetu 2. typu spočívá v dostatku pohybu, ve zdravé stravě - obvyklá, různorodá strava s hojností zeleniny, ovoce, minimem nenasycených tuků, akcentace příjmu nenasycených masných kyselin a také zabránění vzniku obezity," upozornil čtenáře profesor.
Odpovědi Milana Kvapila najdete ZDE |
Diabetiků stále přibývá
Jen v Česku je evidováno asi tři čtvrtě milionu pacientů a každý rok přibývá dalších 40 až 50 tisíc. Dvacet až pětadvacet tisíc nemocných umírá.
Choroba je charakteristická tím, že v krvi koluje víc cukru, než je třeba, což vede k jeho pozvolnému ukládání ve stěnách cév. Postupně se kvůli tomu narušuje jejich funkce a postiženy jsou i další orgány.
Nejpostiženější jsou ledviny, oči, cévy v srdci a mozku. Špatně se hojí rány, na nohách někdy zůstávají hluboké vředy. Nemocné mohou bolet končetiny nebo je trápí svědění kůže.
Mezi nejvážnější komplikace patří ischemická choroba srdeční, která může končit infarktem. Dále hrozí selhání ledvin a mozková mrtvice.
Prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA- vystudoval lékařskou fakultu v Brně |