Rakovina žaludku patří k velmi častým typům zhoubného bujení; pacient na ni obvykle umírá v průběhu pěti let.
Poslední výzkumy nizozemských vědců z univerzity v Rotterdamu však ukazují, že počet pacientů se symptomy, které předcházejí zhoubnému bujení buněk žaludku, se za posledních 15 let snížil o čtvrtinu.
"Fakt, že se v minulém desetiletí u obou pohlaví snížil výskyt symptomů předcházejících rakovině žaludku o 25 procent, znamená, že totéž se stane s propuknutím onemocnění v následující dekádě," řekl agentuře Reuters Ernest Kuipers z rotterdamského výzkumného týmu.
Podle Kuiperse lepší perspektiva pro obyvatele západních zemí v tomto ohledu souvisí se zlepšením životních podmínek, a to hlavně díky lepší konzervaci potravin, kvalitnější stravě a lepšímu boji proti infekci způsobené bakterií helicobacter pylori.
Ta totiž vyvolává zánět žaludeční sliznice, který často vyústí v rakovinné bujení.
Ústup výskytu rakoviny žaludku v posledních letech pozorují i lékaři v České republice. Například v roce 2002 jí onemocnělo zhruba 1700 občanů, což je méně než polovina ve srovnání se stavem před dvaceti lety.
Pozor na jídelníček
Česká republika však dlouhodobě obsazuje první místo v Evropě v četnosti výskytu rakoviny tlustého střeva.
Američtí vědci tento týden přišli s varováním, že na rakovinu tlustého střeva má velký vliv tradiční jídelníček západní společnosti.
Nejhorší jsou především červené maso, uzeniny, konzervy, výběrové mouky, živočišné tuky a cukr. Pokud tvoří tyto potraviny většinu jídelníčku člověka, ten pak u sebe zvyšuje riziko úmrtí na nádor tlustého střeva až třikrát.
"Lékaři, kteří léčí rakovinu tlustého střeva, musejí s pacienty hovořit o jejich jídelníčku. Ze své zkušenosti vím, že pacienti se na to hodně ptají. Chtějí vědět, co by měli jíst a zda mají cvičit. Ale je těžké poskytovat jim nějaká doporučení bez jasných dat," tvrdí onkolog Jeffrey Meyerhardt.
Skladba jídla může ovlivňovat také šanci na úspěšnou léčbu u osob postižených zhoubným nádorem tlustého střeva. Ti, kteří vsadí na celozrnné obiloviny, rostlinné tuky, zeleninu a rybí maso mají až 3,5 větší šanci, že přežijí, ve srovnání s pacienty, kteří nadále holdují červenému masu, uzeninám, tukům, cukru a bílému pečivu.
Zároveň však Meyerhardt se svými kolegy dodává, že je stále potřeba celý problém se stravou a rakovinou střev nadále zkoumat a přinášet více průkazných dat a materiálů.