Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

UKÁZKA: 500 receptů „pravěké“ paleodiety

  2:16aktualizováno  2:16
Takzvaná paleodieta je založená na tom, co jedli naši předkové. Zahrnuje tedy masa a ryby, ořechy a semena, volně rostoucí ovoce a zeleninu. Na rozdíl od jiných diet tedy nebudete jíst chemicky upravené potraviny a umělá sladidla. Podívejte se na ukázku z knihy paleo receptů.

Maso je základem jídelníčku. | foto: Prima TV

Tady nenajdete žádný lepek, ani trochu obilovin, ani stopu po sóje, vůbec žádné omega-6-zpracované oleje, žádné zvláštní zpracovávané výrobky. Objevíte tu bílkoviny a živočišné tuky v mnoha obměnách, kila zeleniny a také docela dost ovoce. K tomu ořechy a semínka. A navrch samozřejmě habaděj bylinek a koření.

Kokosové mléko

Snadno ho seženete v plechovce, ale pokud si ho chcete vyrobit sami, zde je návod. Postup je jednoduchý a vyjde vás levněji než kupovat konzervy.

  • 2 šálky (60 g) pokrájené kokosové dužiny
  • 4 šálky (950 ml) vody

500 receptů jako e-kniha

Autorka bestsellerů vás naučí, jak připravit paleo pokrmy snadno, rychle a neodolatelně lahodně. V knize najdete 500 snadných PALEO receptů od předkrmů, přes hlavní jídla až k dezertům.

obálka paelo recepty

Připravte si k ruce velkou mísu a cedník vyložený dvojitou vrstvou fáčoviny. V hrnci smíchejte kokosovou dužinu s vodou a přiveďte k varu. Nechte vařit 5 minut. Pak vše přelejte do mixéru a mixujte 5 minut. Směs nalijte do cedníku vyloženou fáčovinou. Nechte chvilku zchladnout a pak začněte pomocí spodní strany lžíce pasírovat. Pokud je směs dostatečně zchladlá, spojte okraje fáčoviny do ranečku, překruťte a vyždímejte do sucha. Chcete-li, můžete zbylý kokos použít na pečení.

Kokosové mléko skladujte v dobře uzavřených láhvích nebo nádobách v lednici a spotřebujte do několika dnů.

Výsledné množství: asi 3 šálky

Výživové hodnoty v celé várce: 566 kalorií, 54 g tuku, 24 g sacharidů, 14 g dietní vlákniny, 10 g čistých sacharidů.

Omeleta s kuřetem a guacamole

  • 1 avokádo
  • 2 polévkové lžíce (20g) nakrájené červené cibule
  • 1 stroužek česneku, nebo polovina velkého, prolisovaný
  • 2 čajové lžičky limetové šťávy
  • 55 g upečeného kuřete, nakrájeného na kostičky
  • 4 g nadrobno nakrájených čerstvých lístů koriandru (lze vynechat)
  • 2 polévkové lžíce (26g) kokosového oleje nebo jiného tuku
  • 4 vejce
  • 2 špetky mletého kmínu
  • 2 špetky oregana

Nejprve si připravte guacamole. Rozkrojte avokádo napůl a vyjměte pecku tak, že do ní zaseknete čepel ostrého nože a otočíte. Lžící vydlabejte dužinu do mísy.

Přidejte cibuli, česnek a limetkovou šťávu a rozmačkejte vidličkou, ne však úplně dohladka, chceme, aby nám zůstalo několik větších kousků. Ochutnejte, jestli je potřeba přidat sůl. Teď nakrájejte kuře na kostičky - můžete použít i zbytky krocana. Pokrájejte také koriandr. Připravte omelety podle „Danina snadného způsobu výroby omelet“ a při míchání do každých dvou vajec přidejte špetku kmínu a oregana. Když jsou vajíčka připravená na náplň, nejprve vložte kuře, pak na něj nandejte guacamole. Posypte lžící koriandru, přiklopte a nechte dodělat do požadované konzistence. Přehněte, dejte na talíř, posypte další lžící (1g) koriandru a přiklopte, aby omeleta zůstala teplá, než uděláte druhou. podávejte s oblíbenou pálivou omáčkou.

Výsledné množství: 2 porce

Výživové hodnoty na 1 porci: 468 kalorií, 39 g tuku, 22g bílkovin, 10g sacharidů, 3g dietní vlákniny, 7g čistých sacharidů.

Zelný salát po asijsko-texasko-mexicku

  • 5 šálků (350 g) čínského zelí
  • 115 g čerstvých lusků cukrového hrášku
  • 1 svazek jarních cibulek, nakrájených na kolečka
  • polovina červené kapie, nakrájená na kostičky
  • polovina šálku (80ml) habanerolimetkového balzamikového octa

Nejprve si připravte dresink. Nakrájejte čínské zelí na proužky. Odřízněte stonky lusků hrášku, zbavte lusky veškerých vláken a nastříhejte je na třetiny. Nakrájejte cibulky na kolečka včetně zelené části. Papriku nakrájejte najemno. Oloupejte pomeranč a jeho dílky nakrájejte na třetiny. Nyní všechno naházejte do velké mísy. Zalijte dresinkem a promíchejte. Před podáváním nechte salát asi hodinu chladit.

Výsledné množství: 4 porce

Výživové hodnoty na 1 porci: 304 kalorií, 25 g tuku, 7 g sacharidů, 1 g dietní vlákniny, 6 g čistých sacharidů







Nejčtenější

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Uši se čistí samy, my to dělat nemusíme. Když už, tak jen jemně

Nahromaděný ušní maz svádí k odstraňování, někdo ho dokonce považuje za znak nedostatečné hygieny. A tak uši čistí víc a víc. Ve skutečnosti tolik pozornosti...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Od hltače po požitkáře. Osm typů jedlíků, aneb jsme to, co jíme?

Jídlo už dávno nemá jen funkci utišení hladu. Žijeme v době, kdy se z vaření stal módní trend. Jíst musíme všichni a stravování podle současných trendů patří k...  celý článek

Letošní podzim přeje barevným botám, stejně jako zdobení a různým texturám...
Obujte se do podzimu. Neokoukané kousky, které by vám neměly chybět

Poslední sluneční paprsky si můžete užít v pohodlných oxfordkách, elegantních kotníčkových střevíčkách nebo sexy upnutých kozačkách nad kolena. O slovo se...  celý článek

ilustrační snímek
Není vaše dítě osamělé? Víme, jak mu pomoci získat nové kamarády

Pokud je vaše dítě spíše introvertnější typ, možná jste si již někdy položili otázku, zda se necítí osaměle a neprospělo by mu víc kamarádů. Přinášíme vám...  celý článek

Další z rubriky

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Dýňové kari se zázvorem
Dýně není jen na polévku. Zkuste třeba muffiny, chlebíček nebo kari

Jedním z jasných signálů, že je tady podzim, jsou také zářivě oranžové buclaté plody dýní. Ty jsou oblíbenou přísadou do husté zahřívací polévky, ale tuto...  celý článek

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou
Jedlé kaštany jsou podzimní delikatesa. Právě teď je jejich čas

Určitě je znáte z vánočních a zimních trhů, kde si je kupujete pečené do kornoutu. Zkuste je však zakomponovat častěji do jídelníčku. Kromě toho, že vám...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Tajemství dokonalého make-upu odhaleno! Nanesete ho vycpávkou podprsenky
Tajemství dokonalého make-upu odhaleno! Nanesete ho vycpávkou podprsenky

Nanést na pleť make-up tak, aby dokonale seděl? Pořádná alchymie. Beauty blogerky i obyčejné smrtelnice proto sahají k m... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.