Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

5. díl jarní diety: grilované zeleninové špízy

  0:16aktualizováno  0:16
Vy si dejte k večeři špízy a rodině je předložte jako přílohu ke grilované krkovici.

Grilované zeleninové špízy | foto: Stockfood.cz

CHCETE HUBNOUT S NÁMI? ČTĚTE ZDE

Na 4 kusy

Příprava: 20 minut + 8-10 minut grilování

* 4 velké žampiony nebo 16 malých, asi 250-300 g
* 2 barevné papriky, asi 300 g
* 1 malá cuketa, asi 250 g
* 1 cibule, asi 60 g
* 2 lžíce panenského olivového oleje
* sůl a čerstvě mletý pepř
* hrst usekaných čerstvých bylinek (rozmarýn, oregano, tymián, šalvěj)
* 1 lžíce citronové šťávy

1. Žampiony očistíme, oloupeme a velké nakrájíme na čtvrtiny, malé necháme celé. Papriky omyjeme, rozkrojíme, zbavíme semeníku a nakrájíme na kousky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na měsíčky. Omytou cuketu seřízneme na koncích a nakrájíme na silnější plátky. Všechnu zeleninu vložíme do mísy, zakapeme olejem a promícháme s bylinkami a citronovou šťávou a necháme asi 10 minut marinovat.

2. Rozpálíme si gril nebo grilovací pánev. Kousky hub a zeleniny střídavě napícháme na předem namočené dřevěné špejle nebo grilovací jehly a opečeme ze všech stran na rozpáleném grilu, celkem to trvá asi 8-10 minut.

DENNÍ JÍDELNÍČEK

Snídaně: 100 g ovesné kaše + 1 lžíce sušených brusinek + 200 ml polotučného mléka (1 256 kJ)
Svačina: 300 g pomela (477 kJ)
Oběd: 100 g guláše + 2 houskové knedlíky (1 850 kJ)
Svačina: 200 g ředkviček (168 kJ)
Večeře: 2 špízy (932 kJ) + dip z bílého jogurtu (cca 100 g) se špenátem (dohromady 1 252 kJ)
CELKEM: 5 048 kJ

PRO RODINU

Grilovaná krkovice s tatarskou omáčkou

Pro 4 osoby

Příprava: 10 minut + doba na marinování a grilování 10-15 minut

* 4 plátky vepřové krkovice bez kosti
* 4 lžíce olivového oleje
* šťáva a kůra z 1/2 citronu
* 1 lžíce francouzské hořčice
* 3-4 stroužky prolisovaného česneku
* snítka čerstvého tymiánu
* 200 g tatarské omáčky k podávání

1. Plátky krkovice po okrajích nasekneme špičkou ostrého nože, aby se při grilování maso nekroutilo, a jsou-li plátky vyšší, lehce je naklepeme přes potravinovou fólii.

2. V misce promícháme olej, jemně nastrouhanou citronovou kůru a šťávu, hořčici, mletý pepř, prolisovaný česnek a lístky tymiánu. Marinádu vetřeme do masa, přikryjme fólií a necháme v chladu odležet, minimálně hodinu.

3. Rozpálíme si gril nebo grilovací pánev a grilujeme po obou stranách, dokud není maso propečené, trvá to celkem 10-15 minut. Přendáme na teplé talíře a necháme 5 minut odležet.







Nejčtenější

ilustrační snímek
Není vaše dítě osamělé? Víme, jak mu pomoci získat nové kamarády

Pokud je vaše dítě spíše introvertnější typ, možná jste si již někdy položili otázku, zda se necítí osaměle a neprospělo by mu víc kamarádů. Přinášíme vám...  celý článek

Babička s dědou se starají o svá vnoučata - jedenáctietou Anežku a osmiletého...
Děti žily ve stanu, než je máma opustila. U prarodičů našly nový domov

Na 35 metrech čtverečních žijí ve dvou místnostech babička s dědou a jejich dvě vnoučata. Jejich máma a prarodičů nejmladší dcera je opustila. Do televizního...  celý článek

Z Kary Robertsové se stala mořská víla, která má vlastní show, při které...
Z Američanky je profesionální mořská víla. Zbavila se tak mindráků

Američanka strávila přes 400 hodin výrobou kostýmu mořské víly. Díky rybímu ocasu může předvádět speciální podvodní show a splnit si sen. Jako podmořská bytost...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Uši se čistí samy, my to dělat nemusíme. Když už, tak jen jemně

Nahromaděný ušní maz svádí k odstraňování, někdo ho dokonce považuje za znak nedostatečné hygieny. A tak uši čistí víc a víc. Ve skutečnosti tolik pozornosti...  celý článek

Nakupování online je sice pohodlné, ale přináší i svá úskalí. Často si nemůžete...
Zklamaná zákaznice? Už nikdy. Ukážeme, jak předejít hororovým nákupům

Nemilá překvapení při nakupování zažil asi každý z nás. Rozlepenou podrážku či díru na svetru můžete v kamenném obchodě snadno odhalit. Co ale dělat, pokud si...  celý článek

Další z rubriky

Obrácený jablečný koláč
Tři nejjednodušší a přitom rafinované koláče ze zahradního ovoce

Co naplat, léto i se svými typickými plody se pomalu loučí a blížící se podzim signalizují jablka, švestky a hrušky dozrávající do své nejsladší chuti. Koláče...  celý článek

Losos se špenátem a vinnou pěnou
Ve víně je pravda. A když je v jídle víno, je to prostě bašta!

Je tady doba, na kterou se milovníci tekutých hroznů těší víc než na Vánoce. Čas vinobraní a slavností, které symbolizují vrchol vinařské sezony. Ale ač je...  celý článek

Švestkový závin s mákem
Víkendové pečení. Dejte si závin s mákem a švestkami, jablky či masem

Stejně jako se teď za sychravých rán balíme do šál a kabátů, můžeme zavinout naše oblíbené podzimní ingredience do některého ze snadných a rychlých těst. Ať už...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy
5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy

Vlasy vám zdobí čerstvé ombré, jenže co dál? Na hlavě máte teď hned dvě barvy s rozdílnými nároky a obě se hlasitě dožad... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.