Nelehký úkol vymyslet nejzdravější jídlo si zadal uznávaný britský šéfkuchař a odborník na výživu Gurpareet Bains.
SuperpotravinyBorůvky Bobule goji Zázvor Kurkuma Skořice |
Zdravější než hromada zeleniny
Bains pochází z Indie a může se například pochlubit vítězstvím v televizní show stanice BBC Headhunters o nejlepšího vývojového kuchaře.
Jeho recept i dlouhou cestu vedoucí k jeho vzniku zveřejnil deník Daily Mail. Noviny napsaly, že jedna porce Bainsova pokrmu obsahuje tolik zdraví prospěšných antioxidantů, jako 49 šálků špenátu, 23 hroznů vína nebo devět porcí brokolice.
Jeho kari je rovněž plné dalších prospěšných látek, například antivirotik, analgetik a antibakterik.
Jedna porce za 75 korun
Pokrm mísí tradiční přísady, u nichž jsou vyzkoušeny jejich zdravotní přínosy, se současnými "superpotravinami", které pomáhají snižovat riziko mnoha nemocí od rakoviny až po Alzheimerovu chorobu.
"Kari, které jsem vytvořil, přetéká zdraví prospěšnými ingrediencemi. Při pravidelném pojídání jednou týdně by mohly zasadit zničující úder mnoha nemocem," tvrdí Bains.
Autor nejzdravějšího jídla tvrdí, že kromě zdraví a výborné chuti je jídlo i poměrně levné. Jedna porce vyjde v přepočtu asi na 75 korun.
"Pokrm dokazuje, že kari nemusí být mastné, tučné, nezdravé jídlo" dodává šéfkuchař.
Jídlo, které zpomaluje stárnutí
Každá porce Bainsova kari obsahuje 25 tisíc jednotek ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity), což je vědecká míra pro antioxidační kapacitu v potravinách.
Potraviny s vysokou hodnotou ORAC dokáží podle vědců bojovat proti rakovině, Alzheimerově chorobě, srdečním onemocněním a cukrovce. Antioxidanty neutralizují volné radikály v organismu, čímž zpomalují proces stárnutí a snižují riziko některých civilizačních chorob.
Jen pro srovnání, většina "zdravých" jídel, jako jsou třeba zeleninové saláty, má méně než pět tisíc jednotek ORAC.
Téměř čtvrtinu potravin bohatých na antioxidanty tvoří různé druhy koření. Například jedna čajová lžička skořice má stejnou hodnotu ORAC jako dvě porce hroznového vína nebo sklenice čerstvě vymačkaného džusu z granátového jablka.
Recept na nejzdravější oběd nebo večeři není složitý, příprava zabere maximálně hodinu a přísady se dají snadno sehnat i v českých supermarketech či prodejnách zdravé výživy.
RECEPT NA NEJZDRAVĚJŠÍ JÍDLO NA SVĚTĚKuřecí kari s borůvkami 20 g nasekaného koriandru + trošku na ozdobu Pilaf s bobulemi goji 2 lžičky římského kmínu Postup 1. Smíchejte nasekaný koriandr, borůvky, zázvor a sůl s nízkotučným řeckým jogurtem a dejte stranou. 2. Nasekaný česnek dejte na pánev s olivovým olejem a na středním plameni nechte zezlátnout až lehce zhnědnout, což by nemělo trvat déle než jednu nebo dvě minuty. Přidejte kurkumu, dobře promíchejte a ještě asi dvacet vteřin zahřívejte. Pak přidejte skořici a chilli a vařte dalších 20 vteřin. 3. Přidejte nakrájená kuřecí prsa a pod pokličkou nechte dusit asi pět minut, občas promíchejte. Pak pomalu vlijte jogurtovou směs, smíchejte s kuřetem a při nízké teplotě přiveďte k varu. Vařte bez pokličky asi 10 minut, občas promíchejte. Poté přidejte koření garam masala a ozdobte zbytkem koriandru. 4. Zahřejte římský kmín na olivovém oleji až semínka začnou vyskakovat, což trvá asi 3 minuty. Pak přidejte cibuli a vařte do změknutí. Poté přidejte kurkumovou moučku, zamíchejte a zahřívejte asi dvacet vteřin a pak přidejte ještě nastrouhanou mrkev. Vše vařte ještě dvě minuty. 5. Cibulovou směs, rýži basmati, špetku soli a 1 a 3/4 šálku vroucí vody vložte do velké mísy vhodné pro mikrovlnnou troubu a zamíchejte. Vařte odkryté v mikrovlnné troubě 4 minuty (700 w), 3 a půl minuty (800 w), nebo 3 minuty (900 w). Zamíchejte a vařte další 4 minuty (700 w), 3 a půl minuty (800 w) nebo 3 minuty (900 w). Nakonec přikryjte a vařte ještě 4 minuty (700 w), 3 a půl minut (800 w) nebo 3 minuty (900 w). 6. Vyndejte z mikrovlnné trouby, přidejte bobule goji a hrášek a přikryjte na dalších deset minut. Poté promíchejte a podávejte s kuřecím kari s borůvkami. |