Zelené jablíčko s nápisem "Zdravá potravina.cz" je určeno pro potraviny splňující komplexní kritéria na složení, nutriční hodnoty, obsah tzv. éček, aromat, původ a obal.
"Na základě těchto kritérií potravina získává plusové i minusové body. Je to jediné logo, které se dívá na potravinu ze všech úhlů a hodnotí ji jako celek dle zásad zdravého životního stylu. Označeny jím jsou ty potraviny, které při hodnocení získaly 20 či více bodů," vysvětluje získání označení Rudolf Náprstek, předseda OS Zdravá potravina.
Hodnotících kritérií je osm a jsou sestaveny členy a odborníky z Občanského sdružení Zdravá potravina a Aliance výživových poradců, která je také odborným partnerem projektu.
Na stránkách projektu www.zdravapotravina.cz jsou dostupné nejenom potraviny splňující tato kritéria, ale také jejich podrobné hodnocení. Každý uživatel tak hned vidí, proč a za co body potravina získala či ztratila a jak tedy vzniklo výsledné skóre.
V obchodě pomůže mobilní aplikace
Občanské sdružení Zdravá potravina provozuje také další webové stránky. Na webu emulgatory.cz tak najdete kompletní seznam éček, s detailními informacemi o jejich použití, výrobě i možných nežádoucích účincích.
Největší databáze potravin v Česku běží na adrese www.chemievjidle.cz, nyní již obsahuje přes 12 000 potravin a neustále se rozrůstá o další. Uživatelé u každé najdou informace o složení, nutričních hodnotách, alergenech, fotografie i hodnocení ostatních uživatelů.
Pomocníkem při nákupech vám může být i mobilní aplikace NutriAtlas, kde jsou všechny informace o éčkách a také obsahuje databázi potravin se skenováním čárového kódu.