Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Kávová lžička soli denně je moc. Jak ukočírovat její spotřebu?

  2:23aktualizováno  2:23
Sůl je pro tělo nezbytná, ale nadměrné užívání může vážně poškodit zdraví. Jen pro představu: jedna kávová lžička obsahuje asi 8 gramů soli, což je 160 procent denního maximálního doporučeného příjmu. Výživoví specialisté Karolína Hlavatá a Petr Havlíček v projektu "Vím, co jím" opět poradí, jak se zdravě stravovat.

Zdravé hubnutí

Pokud jste se rozhodli, že chcete začít zdravě žít a zároveň hubnout, můžete to zkusit s MF DNES. Každý den až do 1. února najdete v MF DNES vloženou kartu s dietními recepty.

Více informací o sběratelské edici Zdravá kuchařka II najdete zde.

Zdravá kuchařka

Sůl je důležitou součástí stravy, protože obsahuje sodík a chlor. 

"Sodík zabraňuje ztrátám vody z těla a udržuje nervosvalovou dráždivost. Chlor je zase součástí žaludeční šťávy a udržuje rovnováhu mezi kyselým a zásaditým prostředím v těle," vysvětluje dietoložka Karolína Hlavatá. 

Sůl je často i významným zdrojem jódu, kterého bývá v běžné stravě jinak nedostatek. Právě nedostatek jódu způsobuje například zhoršení funkce štítné žlázy. To ovšem neznamená, že bychom měli solit bez omezení, naopak. 

Průměrná spotřeba soli v České republice je 12 gramů, což je více než dvojnásobek doporučené denní dávky. Ta je podle Světové zdravotnické organizace pro dospělé 3 až 5 gramů denně. 

Hrozí infarkt i řídnutí kostí

Nadměrné množství soli ve stravě vede ke zvyšování krevního tlaku a k zadržování vody v těle. Na pozoru by se měli mít především ti, kteří mají vysoký krevní tlak a celkově zvýšené riziko kardiovaskulárních onemocnění. 

Vím, co jím

Program vychází z celosvětové iniciativy The Choices Programme, která definuje složení potravin odpovídající zdravé výživě na základě kritérií Světové zdravotnické organizace (WHO) a Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). 

Značka "Vím, co jím" je určena především spotřebitelům pro jejich snadnější orientaci v nabídce potravin. Posláním značky je umožnit spotřebitelům snadnější výběr výživově hodnotných potravin.

Více o zdravých potravinách čtěte zde.

Vím, co jím

"Vysoký příjem soli má četná rizika: vede ke zvyšování krevního tlaku, může také přispívat ke vzniku osteoporózy, a to proto, že vede k vylučování vápníku z kostí," upozorňuje dietoložka Karolína Hlavatá.

A dodává, že nadměrnému solení by se měli vyhnout i ti, kteří chtějí hubnout, protože sůl poměrně výrazně zvyšuje chuť k jídlu.

"Pro prevenci a léčbu vysokého krevního tlaku nestačí jen omezit příjem sodíku, tedy kuchyňské soli, ale zároveň je důležité zvýšit i příjem draslíku," vysvětluje výživový specialista Petr Havlíček.

Bohatými zdroji draslíku je například květák, kapusta, citrusové plody, bylinky, mléčné výrobky, ale také sušené meruňky či ořechy. 

Kolik soli kupujete

Na většině obalů potravin můžete zjistit, kolik obsahují kterých živin, a tedy i soli. Výrobci zpravidla uvádějí množství sodíku v gramech. Kolik je to ale soli? 

"Údaj o sodíku vynásobte 2,5krát a zjistíte, kolik gramů soli výrobek obsahuje," radí jednoduchou pomůcku Petr Havlíček. 

Jak snížit příjem soli

Spotřebu soli snížíte tím, že budete omezovat solení již při kuchyňské přípravě a hotová jídla již nebudete dosolovat. 

Kolik soli se skrývá v potravinách
(ve 100 gramech výrobku)

- chleba 0,9 g soli
- rohlík 0,6 g soli
- šunka 1,8 g soli
- tavený sýr 2,3 g soli

Pozor si také dávejte na potraviny, které jsou na sůl bohaté. Jsou to například slané uzeniny, sýry, krekry, solené oříšky, pečivo, některé minerální vody s vyšším obsahem sodíku a také instantní pokrmy či bujony.

Na dochucování pokrmů doporučují odborníci použít místo soli například petrželku, pažitku, pórek, libeček, cibuli, česnek, papriku, rajče nebo kořenovou zeleninu.

Které potraviny jsou přesolené a jak zajistit optimální denní příjem soli, si prohlédněte ve videu.







Hlavní zprávy

Dětská kosmetika, po které se vaše dítě neoprudí
Dětská kosmetika, po které se vaše dítě neoprudí

Recenze si přečtěte na eMimino.cz.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.