Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Naučte se správně jíst, jedině tak můžete zůstat štíhlí celý život

aktualizováno 
Více než polovina lidí v Česku má nadváhu a české děti dokonce patří k nejtlustším v Evropě. Jak si zajistit ideální hmotnost na celý život? Spolu s výživovými specialisty Karolínou Hlavatou a Petrem Havlíčkem vám v projektu "Vím, co jím" opět radíme, jak změnit jídelníček a vybrat potraviny, které jsou zdraví prospěšné.

"Pro udržení normální hmotnosti je nejdůležitější zachovat rovnováhu mezi příjmem a výdejem energie. Bohužel v životě člověka je řada rizikových období, kdy hrozí, že přibereme. Jedná se hlavně o dospívání, těhotenství, kojení, menopauzu, změnu zaměstnání, apod. Pokud se zrovna nacházíme v podobném životním období, je důležité na sebe více myslet, chystat si jídlo dopředu a celkově se nezanedbávat," říká dietoložka Karolína Hlavatá. 

Vím, co jím

Program vychází z celosvětové iniciativy The Choices Programme, která definuje složení potravin odpovídající zdravé výživě na základě kritérií Světové zdravotnické organizace (WHO) a Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). 

Značka "Vím, co jím" je určena především spotřebitelům pro jejich snadnější orientaci v nabídce potravin. Posláním značky je umožnit spotřebitelům snadnější výběr výživově hodnotných potravin.

Více o zdravých potravinách čtěte zde.

Vím, co jím

Nejčastější chybu lidé dělají v tom, že když chtějí shodit pár přebytečných kilogramů, začnou dodržovat příliš přísnou dietu, mají hlad a v důsledku toho režim brzy poruší. Dostanou se tak do bludného kruhu věčného držení diet bez dlouhodobého účinku. 

"Chybou bývá také nedostatek bílkovin, vyřazování některých potravin (typicky pečivo, přílohy) a vyhledávání extrémních doporučení. Důsledkem vyjmenovaného bývá zmíněný pocit hladu, touha po sladkém, slaném či tučném. Dále pak poruchy spánku, únava, v delším horizontu vyšší náchylnost k infekcím, úbytek svalové hmoty, zpomalení metabolismu a následný jo-jo efekt. Pokud se uchýlíme k jednostranným dietám, hrozí i nedostatek vitaminů, minerálních látek, vlákniny," varuje Hlavatá. 

K hubnutí přispívá i psychická pohoda

I proto je důležité, pokud chtějí lidé zhubnout a udržet si ideální hmotnost celý život, změnit svůj životní styl. Podle slov výživového poradce Petra Havlíčka se úspěch skrývá v dodržování těchto základních faktorů: vyvážené stravy, pohybu, odpočinku a dobré psychické pohody.

„Správná strava má být především pestrá, protože každá potravina je něčím výjimečná a pouze v případě, že budeme jíst pestře, dostaneme vše, co tělo potřebuje. Nikdy není dobré zcela vyřazovat určitou skupinu potravin ze své stravy,“ vysvětluje dietoložka.

Jezte pravidelně

Zkonzultujte své stravovací návyky s odborníky a nechte si sestavit jídelníček na míru.

Základ stravy mají tvořit komplexní sacharidy, které tělu dodávají potřebnou energii a v průměru mají hradit 50 až 55 procent z celkového energetického příjmu. Asi 30 procent by měly tvořit tuky, důležité například pro vstřebávání některých vitaminů a zbytek bílkoviny. Ty podporují růst svalů a zajišťují životní funkce.

Součástí vyváženého a zdravého stravování je také zelenina a ovoce. S ovocem ale šetřete, denní množství by nemělo být vyšší než 200 až 300 gramů. Zeleninu si klidně dopřejte neomezeně. 

„Čím nižší energetický příjem, tím by měl být nižší podíl sacharidů, ale měl by stoupat podíl bílkovin,“ dodává k dodržování dietního režimu Karolína Hlavatá.

Rady, jak vybírat vhodné potraviny najdete ve videu.

Ukázkový jídelníček zdravé vyvážené stravy

Pro ženy

Snídaně: 1 krajíc tmavého pečiva, slabě pomazaný rostlinným tukem, 3 plátky tvrdého sýra, 1 velké rajče, pomerančový džus

Svačina: 150 ml polotučný jogurt, 200 g jahody

Oběd: 200 g rybí filé, 250 g bramborová kaše, 200 g dušená zelenina, zeleninová polévka

Svačina: dalamánek, 1/2 balení cottage sýr, paprika

Večeře: čočková polévka, tmavý rohlík, zeleninový salát se lžičkou olivového oleje

Pro muže

Snídaně: 2 krajíce tmavého pečiva, slabě pomazané rostlinným tukem, 3 plátky tvrdého sýra, 2 plátky šunky, 1 velké rajče, pomerančový džus

Svačina: 150 ml polotučný jogurt, 200 g jahody, 50 g musli

Oběd: 200 g rybí filé, 250 g bramborová kaše, 200 g dušená zelenina, zeleninová polévka

Svačina: dalamánek, balení cottage sýr, paprika

Večeře: čočková polévka, 2 ks tmavého rohlíku, zeleninový salát s 2 lžičkami olivového oleje

Autor:






Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.