Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Upečte si americké sušenky neboli cookies

  2:09aktualizováno  2:09
Máte-li rádi sladké a nejste příznivci kynutých buchet nebo nadýchaných bábovek, pak si zkuste připravit americké sušenky cookies. Jsou snadné na přípravu a tak dobré, že stěží vydrží déle než dva dny. Jsou také praktické jako svačina pro školáky, do práce nebo na výlet.

Upéct cookies je snadné i pro kuchařky začátečnice. (Ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

  • 500 g polohrubé mouky
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 1 Hera (250 g)
  • 250 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 vejce
  • ½ hrnku vlažného mléka
  • 400 g čokolády
  • 2 lžíce kakaa

1. Heru nejprve necháme změknout a spolu s cukrem, vanilkovým cukrem a dvěma vejci vyšleháme jemnou pěnu. Pak přidáme polohrubou mouku s práškem do pečiva a půl hrnku vlažného mléka.
2. Těsto rozdělíme na dvě poloviny. Pomocí sekáčku nebo hmoždíře nasekáme tmavou čokoládu a zapracujeme ji do první části těsta.
3. Do druhé půlky těsta dáme dvě lžíce kakaa a smícháme s rozdrcenou bílou čokoládou.
4. Z těsta vytvarujeme kuličky a pokládáme je na plech pokrytý pečicím papírem. Světlé sušenky se většinou roztečou víc než kakaové, proto je dobré dávat je dál od sebe.
5. Cookies pečeme v předehřáté troubě na 180 °C zhruba 20 minut. Další várku už raději vyndáme po 15 minutách, sušenky se spálí raz dva. Aby se při sundavání z plechu nerozlámaly, je třeba je nechat chvíli vychladnout.

TIP: Americké sušenky jsou nejlepší druhý den, krásně se rozleží a chutě se prolnou. Pokud byste chtěli sušenky udělat třeba citronové, přidejte do nich citronovou kůru. Ale nešetřete s ní. Dáte-li jen trochu, nebudou mít sušenky požadovanou chuť. Americké sušenky můžete také vylepšit přidáním nasekaných ořechů, hrozinek nebo kandovaného ovoce.

Autor:




Nejčtenější

Zuzana Kečkéšová, bioložka z Ústavu organické chemie a biologie
Strach z rakoviny může být inspirací, tvrdí bioložka Zuzana Kečkéšová

Podívala se na rakovinu z opačné strany než všichni před ní - do míst v těle, kde rakovina nebývá. A položila si základní vědeckou otázku: Proč? Proč...  celý článek

Riwaa Nerona se kromě výroby korzetů věnuje i šití spodního prádla a večerních...
Všechno, co jste chtěli vědět o korzetech, ale báli jste se zeptat

Bez korzetu si ženy v minulosti nedokázaly svůj život vůbec představit. Tento dříve nepostradatelný kousek spodního prádla své kouzlo neztrácí ani dnes. Dokáže...  celý článek

Libuše s Huyen, které zachránila život.
Krušné chvíle za mřížemi. Libuše zachránila spoluvězeňkyni život

Život za mřížemi pluje zdánlivě jednotvárně, ale i tam se občas odehrají dramata. Několik jich zažila i šestapadesátiletá Libuše, která si odpykává trest za...  celý článek

Tak Luis vypadá, když se vydá třeba jen na procházku.
Muž se díky plastikám mění v elfa, protože miluje fantasy příběhy

Luis Padron (25) z Argentiny miluje příběhy fantasy a nejvíc je zamilovaný do postav elfů. Už od malička snil o tom, že bude jednou stejný jako oni. A nyní si...  celý článek

ilustrační snímek
Rodinná poradna: Syn při hraní on-line hry chatuje s cizími lidmi

Nevím, jak ochránit svého desetiletého syna, když je on-line. Snažila jsem se s ním o všech zásadách bezpečnosti mockrát mluvit, ale stále mu to nedochází....  celý článek

Další z rubriky

Soufflé au chocolat
Hříšně dobré čokoládové dezerty nejen na víkend

Už žádné pocity viny. Čokoláda není jen božská mana, která vám pomůže překonat stresové situace a zlepšit náladu. Ona je dokonce zdravá. Prospívá srdci,...  celý článek

Těstovinový salát s kuřecím masem
Odlehčené večeře, které vám nepřidají kila a přivolají léto

Těšení na dovolenou si můžete zpříjemnit lehčími večeřemi s masem i bez. Ať už to bude salát, nebo sendvič se šťavnatým trhaným masem, pochutnají si všichni z...  celý článek

Rajčatová polévka s červenou řepou
Červená řepa, špenát, karotka. Barevné jarní polévky k obědu i večeři

Jarní počasí se nám chvílemi převléká do letního hávu, ale období záplavy čerstvé domácí zeleniny je ještě před námi. Přesto nám zelináři mají co nabídnout....  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.