Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Jablečné hody: šťavnaté špízy, sušenky bez cukru a voňavé koláče

  0:58aktualizováno  0:58
Chuť a vůně jablek k podzimu prostě patří. Zpříjemněte si i vy sychravé dny pikantním čatní, šťavnatými špízky nebo celou plejádou voňavých zákusků. Myslíme i na celiaky a diabetiky, které potěší recepty na koláče bez lepku a bez cukru.

jablečný koláč | foto: Tesco

Špíz z panenky, brambor, jablek a sušených švestek

Ingredience:

Kuřecí špízy s jablky
  • 600 g vepřové panenky
  • 400 g brambor typu A
  • 4 jablka
  • 200 g sušených švestek
  • 100 ml olivového oleje
  • sůl
  • pepř

Pracovní postup:

  1. Panenku nakrájejte na menší kousky. Osolte je a opepřete. Očištěné brambory nakrájejte na plátky, jablka na menší kousky. Maso, brambory a jablka spolu se švestkami napichujte na grilovací jehly.
  2. Špízy potřete olivovým olejem a grilujte ze všech stran dozlatova, asi 15 minut. Podávejte s hořčicí.

Jablka v karamelu na tři způsoby

Suroviny:

Jablka v karamelu
  • 6 jablek
  • 400 g třtinového cukru
  • 200 ml vody

Na ozdobu:

  • pestré zdobení
  • nesolené arašídy
  • plátkové mandle

Pracovní postup:

  1. Jablka pečlivě omyjeme a osušíme. Aby se nám při máčení v karamelu lépe držela, zapíchneme do nich špejle. Arašídy nasypeme do sáčku a rozdrtíme paličkou na maso.
  2. Vodu nalijeme do hrnce a nasypeme do ní cukr. Směs přivedeme k varu a vaříme asi 15 minut. Po 15 minutách nám směs zkaramelizuje.
  3. Jablka naskládáme na pečící papír, vezmeme si lžíci a jablka polijeme karamelem. Hned je posypeme arašídy, mandlemi nebo zdobením. Jablka odložíme na pečící papír, kde necháme karamel ztuhnout.

Tip: Zkuste i jiné polevy, čokoládovou či citronovou. Variant je mnoho.

Čatní z jablek

Ingredience:

Jablečné čatní
  • 6 středně velkých jablek
  • 4 lžíce rostlinného oleje
  • 2 lžičky čerstvého nastrouhaného zázvoru
  • 2 roličky skořice
  • 1 lžička anýzu
  • sušené a nadrcené chilli papričky
  • 5 hřebíčků
  • 1 lžička kari
  • 2 lžíce rozinek
  • 4 lžíce cukru, nejlépe hnědého

Pracovní postup:

  1. Jablka oloupejte, zbavte jádřince a nakrájejte na malé kostičky. V nerezovém hrnci dostatečně rozehřejte olej. Přidejte zázvor, skořici, anýz, chilli papričky a hřebíček. Za stálého míchání restujte asi půl minuty. Přidejte kari, jablka a rozinky, míchejte asi 6 minut. Potom přidejte 4 lžíce vody, přikryjte hrnec pokličkou a vařte asi čtvrt hodiny. Často míchejte.
  2. Jakmile jablka změknou a téměř se rozvaří, přidejte cukr a zvyšte teplotu. Za stálého míchání vařte, dokud směs nezhoustne. Čatní podávejte jako přílohu či omáčku ke grilovanému masu.

Růžičky z jablek

Ingredience:

Jablkové růžičky
  • 300 g listového těsta
  • 4 jablka
  • 1 citron
  • 20 g másla
  • skořice
  • třtinový cukr
  • moučkový cukr

Pracovní postup:

  1. Jablka umyjeme a nakrájíme na plátky. Ty ponoříme do vody společně s kousky citronu alespoň na 5 minut. Poté je vyndáme, necháme okapat a dáme na 30 sekund do mikrovlnky, aby trochu změkly.
  2. Těsto si rozložíme a každý plátek rozkrojíme rádýlkem na čtyři pruhy. Každý pruh potřeme rozpuštěným máslem a posypeme třtinovým cukrem a skořicí. Plátky jablek rozprostřeme na polovinu každého pruhu, těsto přes ně přeložíme a začneme rolovat. Růžičky vložíme do muffinové formy. Pečeme je při 180 °C 40 minut. Na talíři růžičky zasypeme moučkovým cukrem.

Tip: Stejným způsobem můžeme připravit i hruškové růžičky.

Jablečné sušenky bez přidaného cukru

Ingredience:

Jablečné sušenky
  • 1 větší jablko
  • 70 g strouhaného kokosu
  • 60 g ovesných vloček
  • 150 g rozinek
  • 1/2 lžičky skořice
  • olej
  • špetka soli

Pracovní postup:

  1. Jablko oloupeme, vyjmeme jádřinec a zbytek nastrouháme na hrubém struhadle. Rozinky posekáme na malé kousky. Tyto dvě ingredience smícháme s ovesnými vločkami. Přidáme kokos, skořici, sůl a přilijeme horkou vodu tak, aby byly všechny suroviny ponořené. Zamícháme a kaši necháme alespoň 3 hodiny odstát.
  2. Plech vyložíme pečicím papírem. Tvarujeme sušenkové placky. Povrch potřeme olejem. Sušenky pečeme v troubě vyhřáté na 160 °C asi 50 minut.

Jablečné muffiny s lískovými oříšky

Ingredience:

  • 2 jablka (asi 400 g)
  • 180 g rostlinného tuku (pokojová teplota)
  • 180 g cukru
  • 1 vejce
  • 330 g polohrubé mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • 15 g kakao na vaření
  • 2 špetky soli
  • 100 ml mléka
  • 25 g lískových oříšků (drcené nebo prášek)

Pracovní postup:

  1. Troubu předehřejeme na 200 °C (konvektor na 180 °C). Do formy na muffiny nebo papírových formiček vložíme jablka nakrájená na malé kousky.
  2. Na přípravu těsta ručním mixérem ušleháme 100 g tuku a 100 g cukru do hladka. Poté opatrně přidáme vejce. Smícháme 200 g mouky, kypřící prášek, kakao, špetku soli a mléko a opatrně přidáme do těsta. Přidáme kousky jablek. Smícháme 80 g cukru, špetku soli, 130 g mouky a lískové oříšky. V hrnci rozpustíme 80 g tuku a poté přimícháme cukr.
  3. Těsto přelejeme do formy na muffiny a pečeme v předehřáté troubě asi 20 minut.

Tip: Nastříháme pečící papír na 13-14 cm čtverce a vložíme do formy na muffiny. Jako obvykle naplníme těstem.

Jablečná pochoutka pro diabetiky

Na těsto:

Jablečný koláč
  • 500 g polohrubé mouky
  • 250 g másla
  • 2 vejce
  • 2 lžíce mléka
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 lžíce mletých lískových oříšků
  • máslo na vymazání

Na potření:

  • 1 vejce

Náplň:

  • 1 kg jablek
  • 8 tablet náhradního sladidla
  • vanilkový pudink bez cukru
  • 1 lžíce horké vody
  • 1⁄2 lžičky skořice

Pracovní postup:

  1. Formu na koláč vymažeme máslem. Mouku společně s práškem do pečiva prosejeme. Máslo necháme změknout, aby se nám s ním lépe pracovalo. Mléko vyšleháme s vejci a smícháme ho se směsí prášku do pečiva a mouky. Nakonec přidáme máslo. Pokud bude těsto příliš tuhé, přilijeme do něj mléko. Těsto necháme v lednici 30 minut odpočinout.
  2. Jablka oloupeme a nakrájíme na menší kousky. V lžíci teplé vody rozpustíme sladidlo. Jablka smícháme s rozpuštěným sladidlem, vanilkovým pudinkem a skořicí.
  3. Těsto rozdělíme na tři části. Dvě části spojíme a vyválíme dle velikosti formy, ve které budeme jablka péct. Těsto zaprášíme oříšky a poklademe na něj jablečnou směs. Zbytek těsta vyválíme, nakrájíme na plátky a poklademe na jablka. Koláč potřeme rozšlehaným vejcem a dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečeme asi 40 minut. Hotový koláč necháme vychladnout.

Bezlepkový jablečný koláč

Těsto:

jablečný koláč
  • 200 g bezlepkové mouky
  • 100 g změklého másla
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce vody
  • Špetka soli

Náplň:

  • 5 jablek
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 50 g másla
  • 5 lžiček meruňkové zavařeniny
  • 2 lžíce slivovice

Pracovní postup:

  1. Mouku zapracujeme s máslem a žloutkem. Přidáme vodu a sůl a vypracujeme vláčné těsto, které zabalíme do folie a necháme alespoň dvě hodiny odležet v lednici.
  2. Formu vytřeme máslem. Do ní vtlačíme těsto a nezapomeneme na okraje. Jablka pokrájíme na plátky a vyložíme jimi těsto. Poklademe plátky másla, zasypeme cukrem a vložíme do trouby rozpálené na 180 °C na 45 minut.
  3. Alkohol mírně zahřejeme a rozmícháme se zavařeninou. Směsí potřeme upečený koláč.

Tip: Skořice a jablka patří k sobě. Pokud to cítíte také tak, tak si svá jablíčka trošku okořeňte.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Máma neví, že mě baví zabíjení, řekla dvanáctiletá dcera ve Výměně manželek

Blanka s přítelem Valentýnem a jejich nejmladší dcerka Saša.

Mia žije s přítelem a dvěma dětmi v Kladně. I když je jí teprve 25 let, o jejich výchově má docela přesnou představu....

VIDEO: Jak se ze služky Gottwaldové stala první dáma. A lidé se jí smáli

Marta Gottwaldová (Na snímku z roku 1948)

Toužila být obdivována jako její předchůdkyně Hana Benešová. Jenže Martě Gottwaldové, která začínala jako služka a...



Doktorka mi řekla, ať „to“ dám radši pryč, řekla matka zdravé holčičky

Tchyně Martina a zeť Ján se v porodnici, kam doprovázeli Marii k porodu, hodně...

Některá maminka porod císařským řezem nechce, ale stejně to tak nakonec skončí. Jiná o něj žadoní, ale nakonec porodí...

Devadesátkový trend znovu na scéně. Čtyři tipy, jak nosit džíny do pasu

Jak nosit džíny čtyřikrát jinak?

Džíny patří k základním kouskům šatníku. Stačí jen najít střih, který si bude rozumět s naším typem postavy, a máme...

Pětkrát o očekávání: Submisivní muž ženě neimponuje, říká psycholožka

Ilustrační snímek

„Bez ohledu na proměnu společnosti a generační rozdíly očekává stále žena většinou muže, který bude vůdčí osobností,...

Další z rubriky

Zapomeňte na sangrii. Umíchejte si letní drinky, které jsou opravdu in

Tinto de verano

Koktejly patří k prázdninám u moře stejně jako k posezení na balkoně v centru města. Jenže stejně jako v šatníku, i ve...

Rychlá a jednoduchá jídla z celého světa, na která vám stačí jen pánev

Šakšuka

Někdy není čas na hrdinství, když potřebujete mít večeři na stole do dvaceti minut a polotovary či zmražené pokrmy...

Je vám horko? Ochlaďte se skvělou domácí zmrzlinou nebo sorbetem

Čokoládová zmrzlina

K létu patří tropické teploty a když máme volno a můžeme ležet u vody, tak z nich můžeme mít i radost. Ale nejen vodou...



Najdete na iDNES.cz