Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Víkendové pečení. Dejte si závin s mákem a švestkami, jablky či masem

aktualizováno 
Stejně jako se teď za sychravých rán balíme do šál a kabátů, můžeme zavinout naše oblíbené podzimní ingredience do některého ze snadných a rychlých těst. Ať už použijete jablka, švestky nebo mleté maso, získáte tak ve chvilce zajímavou večeři nebo sladké pochutnání k nedělní kávě.

Švestkový závin s mákem | foto: Profimedia.cz

Křehký jablečný štrúdl

Ingredience na dva štrúdly:

Jablečný štrúdl
  • 500 g hladké mouky
  • 1 hera
  • 1 vejce + 1 vejce na potření
  • 2 lžičky octa
  • 10 lžic studené vody
  • špetka soli
  • 5-6 větších jablek
  • 5 lžic krupicového cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • hladká mouka na podsypání
  • 2 lžíce strouhanky
  • moučkový cukr na posyp

Pracovní postup:

  1. Na vál odvažte hladkou mouku a na ni rozkrájejte heru, přidejte vejce, ocet, vodu a špetku soli. Vypracujte hladké těsto a rozdělte ho na dva díly.
  2. Jablka omyjte, oloupejte, zbavte jadřince a nakrájejte na malé kostičky. Promíchejte je v míse s cukrem a mletou skořicí.
  3. Na pomoučeném vále postupně vyválejte oba díly těsta na obdélník, posypejte strouhankou a poklaďte polovinou jablečné směsi. Zaviňte a přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Opakujte s druhou polovinou těsta.
  4. Vejce rozšlehejte v hrnku a potřete jím oba štrúdly. Plech vložte do předehřáté trouby a pečte na 180 °C asi 40 minut dozlatova.
  5. Po vychladnutí poprašte moučkovým cukrem a krájejte na jednotlivé porce.

Tip: Do náplně můžete přidat také rozinky a nasekané vlašské ořechy.

Masový závin z tvarohového těsta

Ingredience na dva záviny:

Masový závin z tvarohového těsta
  • 1 velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce oleje
  • 400 g mletého hovězího masa
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1/2 lžičky koriandru
  • 450 g hladké mouky
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 1 hera
  • špetka soli
  • 1 vejce na potření
  • hladká mouka na podsypání

Pracovní postup:

  1. Nejprve si připravíme masovou náplň. Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. Česnek oloupeme a prolisujeme.
  2. Na rozpáleném oleji opékáme cibuli dosklovata, pak přidáme mleté maso a mícháme. Když se rozpadne, přidáme česnek, sůl a koření, promícháme a přiklopíme pokličkou. Dusíme asi 15 minut, pak pokličku odstraníme a necháme vypařit všechnu tekutinu a následně vychladnout.
  3. Potom smícháme mouku s tvarohem, nakrájenou herou a špetkou soli. Vypracujeme hladké pružné těsto a rozdělíme ho na poloviny. Na pomoučeném válu vyválíme z obou postupně placku, poklademe masem a zavineme.
  4. Přendáme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 45 minut dozlatova.

Švestkový závin s mákem

Ingredience na dva záviny:

Švestkový závin s mákem
  • 1 balení listového těsta
  • 1 menší hrnek mletého máku
  • 1/2 hrnku mléka
  • 2-3 lžíce krupicového cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 10 švestek
  • 1 vejce na potření
  • moučkový cukr na poprášení

Pracovní postup:

  1. Listové těsto rozdělíme na poloviny a rozválíme je na dvě placky.
  2. Mletý mák smícháme s mlékem, zasypeme cukrem a skořicí a povaříme. Necháme vychladnout.
  3. Švestky omyjeme, osušíme, přepůlíme a zbavíme pecek.
  4. Na polovinu vyváleného těsta naneseme polovinu makové náplně a poklademe ji polovinou překrájených švestek. Zavineme a přeneseme na plech vyložený pečicím papírem.
  5. Zopakujeme s druhou polovinou těsta a náplně.
  6. Pak oba záviny potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme na 180 °C asi 40 minut v předehřáté troubě.

Tip: Pomašlovaný závin můžete před pečením posypat nasekanými mandlemi.  

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Velká fotosoutěž: posílejte snímky na téma Léto v plavkách

Mini velikost v plavkovém podání ukazuje australská rapperka Iggy Azalea.

Plavky jsou pro nás nepostradatelnou součástí léta. Na pláži u moře, u rybníka i na koupališti, ale i při opalování na...

Napřed porodím a pak se vdám. Jméno vybere dcera, říká Eliška Kaplický

Eliška Kaplický je podruhé těhotná.

Eliška Kaplický (40) zakládá po devíti letech novou rodinu. „Tentokrát to bude obráceně. Nejdřív porodím a potom se...



Chození naostro patří k létu. Jaká jsou pro a proti?

Chodit bez kalhotek je příjemné, na kole bez nich raději nejezděte. Mohlo by...

Jsou ženy, které nenosí pod letním oblečením zhola nic. Je to příjemné, ale zároveň poněkud nebezpečné. Někdy stačí...

Sára Saudková: Dědeček Jan je pro mé děti něco jako paní Columbová

Sára Saudková

Žila s fotografem Janem Saudkem, dnes vychovává čtyři děti s jeho synem Samuelem. Rodinné vztahy Sáry Saudkové jsou...

Pět věcí, které chcete vědět o spodním prádle, ale bojíte se zeptat

Kalhotky si můžete vzít i dva dny po sobě, pokud nejsou špinavé, vlhké a...

Existují otázky, na které se stydíte zeptat i důvěrné kamarádky. Přitom o nich často přemýšlíte a pořád nemáte jasno....

Další z rubriky

Vyzkoušejte alko i nealko růžové drinky pro horké letní večery

Růžové zrození

Prázdniny jsou konečně tady. Zkuste se letos naladit na romantickou vlnu a zkombinujte výborná česká i moravská růžová...

Neohrnujte nos nad králíkem. Jeho maso nadchne dietáře i sportovce

Králičí roláda s hráškovým pyré

Ti, kdo vyrostli na venkově nebo trávili víkendy u babičky na vsi, možná o králičím mase nechtějí ani slyšet, protože...

Jogurtové dezerty. Třešňový koláč, Red Velvet Cake i želé s malinami

Red Velvet Cake s jahodami

K létu patří nejen čerstvé ovoce, ale také sladké pokušení v podobě koláčů, dortů, pohárů a dalších dezertů. Zkuste to...



Najdete na iDNES.cz