Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Víkendové pečení. Dejte si závin s mákem a švestkami, jablky či masem

aktualizováno 
Stejně jako se teď za sychravých rán balíme do šál a kabátů, můžeme zavinout naše oblíbené podzimní ingredience do některého ze snadných a rychlých těst. Ať už použijete jablka, švestky nebo mleté maso, získáte tak ve chvilce zajímavou večeři nebo sladké pochutnání k nedělní kávě.

Švestkový závin s mákem | foto: Profimedia.cz

Křehký jablečný štrúdl

Ingredience na dva štrúdly:

Jablečný štrúdl
  • 500 g hladké mouky
  • 1 hera
  • 1 vejce + 1 vejce na potření
  • 2 lžičky octa
  • 10 lžic studené vody
  • špetka soli
  • 5-6 větších jablek
  • 5 lžic krupicového cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • hladká mouka na podsypání
  • 2 lžíce strouhanky
  • moučkový cukr na posyp

Pracovní postup:

  1. Na vál odvažte hladkou mouku a na ni rozkrájejte heru, přidejte vejce, ocet, vodu a špetku soli. Vypracujte hladké těsto a rozdělte ho na dva díly.
  2. Jablka omyjte, oloupejte, zbavte jadřince a nakrájejte na malé kostičky. Promíchejte je v míse s cukrem a mletou skořicí.
  3. Na pomoučeném vále postupně vyválejte oba díly těsta na obdélník, posypejte strouhankou a poklaďte polovinou jablečné směsi. Zaviňte a přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Opakujte s druhou polovinou těsta.
  4. Vejce rozšlehejte v hrnku a potřete jím oba štrúdly. Plech vložte do předehřáté trouby a pečte na 180 °C asi 40 minut dozlatova.
  5. Po vychladnutí poprašte moučkovým cukrem a krájejte na jednotlivé porce.

Tip: Do náplně můžete přidat také rozinky a nasekané vlašské ořechy.

Masový závin z tvarohového těsta

Ingredience na dva záviny:

Masový závin z tvarohového těsta
  • 1 velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce oleje
  • 400 g mletého hovězího masa
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1/2 lžičky koriandru
  • 450 g hladké mouky
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 1 hera
  • špetka soli
  • 1 vejce na potření
  • hladká mouka na podsypání

Pracovní postup:

  1. Nejprve si připravíme masovou náplň. Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. Česnek oloupeme a prolisujeme.
  2. Na rozpáleném oleji opékáme cibuli dosklovata, pak přidáme mleté maso a mícháme. Když se rozpadne, přidáme česnek, sůl a koření, promícháme a přiklopíme pokličkou. Dusíme asi 15 minut, pak pokličku odstraníme a necháme vypařit všechnu tekutinu a následně vychladnout.
  3. Potom smícháme mouku s tvarohem, nakrájenou herou a špetkou soli. Vypracujeme hladké pružné těsto a rozdělíme ho na poloviny. Na pomoučeném válu vyválíme z obou postupně placku, poklademe masem a zavineme.
  4. Přendáme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 45 minut dozlatova.

Švestkový závin s mákem

Ingredience na dva záviny:

Švestkový závin s mákem
  • 1 balení listového těsta
  • 1 menší hrnek mletého máku
  • 1/2 hrnku mléka
  • 2-3 lžíce krupicového cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 10 švestek
  • 1 vejce na potření
  • moučkový cukr na poprášení

Pracovní postup:

  1. Listové těsto rozdělíme na poloviny a rozválíme je na dvě placky.
  2. Mletý mák smícháme s mlékem, zasypeme cukrem a skořicí a povaříme. Necháme vychladnout.
  3. Švestky omyjeme, osušíme, přepůlíme a zbavíme pecek.
  4. Na polovinu vyváleného těsta naneseme polovinu makové náplně a poklademe ji polovinou překrájených švestek. Zavineme a přeneseme na plech vyložený pečicím papírem.
  5. Zopakujeme s druhou polovinou těsta a náplně.
  6. Pak oba záviny potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme na 180 °C asi 40 minut v předehřáté troubě.

Tip: Pomašlovaný závin můžete před pečením posypat nasekanými mandlemi.  

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Děti rozeznám, i když brečí, říká maminka čtyřčat

Chvilka klidu je pro maminku čtyřčat opravdu vzácná.

Svému synovi chtěli pořídit sourozence, ale příroda tomu chtěla jinak. Místo jednoho má tříletý Vojta hned tři sestry a...

Máma neví, že mě baví zabíjení, řekla dvanáctiletá dcera ve Výměně manželek

Blanka s přítelem Valentýnem a jejich nejmladší dcerka Saša.

Mia žije s přítelem a dvěma dětmi v Kladně. I když je jí teprve 25 let, o jejich výchově má docela přesnou představu....



Doktorka mi řekla, ať „to“ dám radši pryč, řekla matka zdravé holčičky

Tchyně Martina a zeť Ján se v porodnici, kam doprovázeli Marii k porodu, hodně...

Některá maminka porod císařským řezem nechce, ale stejně to tak nakonec skončí. Jiná o něj žadoní, ale nakonec porodí...

VIDEO: Jak se ze služky Gottwaldové stala první dáma. A lidé se jí smáli

Marta Gottwaldová (Na snímku z roku 1948)

Toužila být obdivována jako její předchůdkyně Hana Benešová. Jenže Martě Gottwaldové, která začínala jako služka a...

Devadesátkový trend znovu na scéně. Čtyři tipy, jak nosit džíny do pasu

Jak nosit džíny čtyřikrát jinak?

Džíny patří k základním kouskům šatníku. Stačí jen najít střih, který si bude rozumět s naším typem postavy, a máme...

Další z rubriky

Švestkové hody: sladké knedlíky, vepřová roláda i domácí povidla

Švestkové knedlíky s mákem

Modrofialová úroda je nejen předzvěstí blížícího se konce prázdnin, ale také příslibem klasických českých dobrot, ve...

Kobylky nebo cvrčci? Jíst hmyz je zdravé, zkuste to i vy

Ilustrační snímek

Paleo dieta? Kadeřávek? Květáková rýže? Známé jídelní trendy, které hýbou světem foodies, možná brzy nahradí...

Co má hot dog společného se psy a kde se vlastně vzal?

Hot Dog

Dlouhá uzenina v housce se všemožnou oblohou je kandidátem na nejdokonalejší rychlé jídlo na světě. Podobně jako jeho...



Najdete na iDNES.cz