Křehký jablečný štrúdl
Ingredience na dva štrúdly:
- 500 g hladké mouky
- 1 hera
- 1 vejce + 1 vejce na potření
- 2 lžičky octa
- 10 lžic studené vody
- špetka soli
- 5-6 větších jablek
- 5 lžic krupicového cukru
- 1 lžička mleté skořice
- hladká mouka na podsypání
- 2 lžíce strouhanky
- moučkový cukr na posyp
Pracovní postup:
- Na vál odvažte hladkou mouku a na ni rozkrájejte heru, přidejte vejce, ocet, vodu a špetku soli. Vypracujte hladké těsto a rozdělte ho na dva díly.
- Jablka omyjte, oloupejte, zbavte jadřince a nakrájejte na malé kostičky. Promíchejte je v míse s cukrem a mletou skořicí.
- Na pomoučeném vále postupně vyválejte oba díly těsta na obdélník, posypejte strouhankou a poklaďte polovinou jablečné směsi. Zaviňte a přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Opakujte s druhou polovinou těsta.
- Vejce rozšlehejte v hrnku a potřete jím oba štrúdly. Plech vložte do předehřáté trouby a pečte na 180 °C asi 40 minut dozlatova.
- Po vychladnutí poprašte moučkovým cukrem a krájejte na jednotlivé porce.
Tip: Do náplně můžete přidat také rozinky a nasekané vlašské ořechy.
Masový závin z tvarohového těsta
Ingredience na dva záviny:
- 1 velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce oleje
- 400 g mletého hovězího masa
- 1 lžička soli
- 1 lžička římského kmínu
- 1/2 lžičky koriandru
- 450 g hladké mouky
- 250 g měkkého tvarohu
- 1 hera
- špetka soli
- 1 vejce na potření
- hladká mouka na podsypání
Pracovní postup:
- Nejprve si připravíme masovou náplň. Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. Česnek oloupeme a prolisujeme.
- Na rozpáleném oleji opékáme cibuli dosklovata, pak přidáme mleté maso a mícháme. Když se rozpadne, přidáme česnek, sůl a koření, promícháme a přiklopíme pokličkou. Dusíme asi 15 minut, pak pokličku odstraníme a necháme vypařit všechnu tekutinu a následně vychladnout.
- Potom smícháme mouku s tvarohem, nakrájenou herou a špetkou soli. Vypracujeme hladké pružné těsto a rozdělíme ho na poloviny. Na pomoučeném válu vyválíme z obou postupně placku, poklademe masem a zavineme.
- Přendáme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 45 minut dozlatova.
Švestkový závin s mákem
Ingredience na dva záviny:
- 1 balení listového těsta
- 1 menší hrnek mletého máku
- 1/2 hrnku mléka
- 2-3 lžíce krupicového cukru
- 1 lžička mleté skořice
- 10 švestek
- 1 vejce na potření
- moučkový cukr na poprášení
Pracovní postup:
- Listové těsto rozdělíme na poloviny a rozválíme je na dvě placky.
- Mletý mák smícháme s mlékem, zasypeme cukrem a skořicí a povaříme. Necháme vychladnout.
- Švestky omyjeme, osušíme, přepůlíme a zbavíme pecek.
- Na polovinu vyváleného těsta naneseme polovinu makové náplně a poklademe ji polovinou překrájených švestek. Zavineme a přeneseme na plech vyložený pečicím papírem.
- Zopakujeme s druhou polovinou těsta a náplně.
- Pak oba záviny potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme na 180 °C asi 40 minut v předehřáté troubě.
Tip: Pomašlovaný závin můžete před pečením posypat nasekanými mandlemi.