Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Víkendové pečení. Dejte si závin s mákem a švestkami, jablky či masem

aktualizováno 
Stejně jako se teď za sychravých rán balíme do šál a kabátů, můžeme zavinout naše oblíbené podzimní ingredience do některého ze snadných a rychlých těst. Ať už použijete jablka, švestky nebo mleté maso, získáte tak ve chvilce zajímavou večeři nebo sladké pochutnání k nedělní kávě.

Švestkový závin s mákem | foto: Profimedia.cz

Křehký jablečný štrúdl

Ingredience na dva štrúdly:

Jablečný štrúdl
  • 500 g hladké mouky
  • 1 hera
  • 1 vejce + 1 vejce na potření
  • 2 lžičky octa
  • 10 lžic studené vody
  • špetka soli
  • 5-6 větších jablek
  • 5 lžic krupicového cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • hladká mouka na podsypání
  • 2 lžíce strouhanky
  • moučkový cukr na posyp

Pracovní postup:

  1. Na vál odvažte hladkou mouku a na ni rozkrájejte heru, přidejte vejce, ocet, vodu a špetku soli. Vypracujte hladké těsto a rozdělte ho na dva díly.
  2. Jablka omyjte, oloupejte, zbavte jadřince a nakrájejte na malé kostičky. Promíchejte je v míse s cukrem a mletou skořicí.
  3. Na pomoučeném vále postupně vyválejte oba díly těsta na obdélník, posypejte strouhankou a poklaďte polovinou jablečné směsi. Zaviňte a přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Opakujte s druhou polovinou těsta.
  4. Vejce rozšlehejte v hrnku a potřete jím oba štrúdly. Plech vložte do předehřáté trouby a pečte na 180 °C asi 40 minut dozlatova.
  5. Po vychladnutí poprašte moučkovým cukrem a krájejte na jednotlivé porce.

Tip: Do náplně můžete přidat také rozinky a nasekané vlašské ořechy.

Masový závin z tvarohového těsta

Ingredience na dva záviny:

Masový závin z tvarohového těsta
  • 1 velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce oleje
  • 400 g mletého hovězího masa
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1/2 lžičky koriandru
  • 450 g hladké mouky
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 1 hera
  • špetka soli
  • 1 vejce na potření
  • hladká mouka na podsypání

Pracovní postup:

  1. Nejprve si připravíme masovou náplň. Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. Česnek oloupeme a prolisujeme.
  2. Na rozpáleném oleji opékáme cibuli dosklovata, pak přidáme mleté maso a mícháme. Když se rozpadne, přidáme česnek, sůl a koření, promícháme a přiklopíme pokličkou. Dusíme asi 15 minut, pak pokličku odstraníme a necháme vypařit všechnu tekutinu a následně vychladnout.
  3. Potom smícháme mouku s tvarohem, nakrájenou herou a špetkou soli. Vypracujeme hladké pružné těsto a rozdělíme ho na poloviny. Na pomoučeném válu vyválíme z obou postupně placku, poklademe masem a zavineme.
  4. Přendáme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 45 minut dozlatova.

Švestkový závin s mákem

Ingredience na dva záviny:

Švestkový závin s mákem
  • 1 balení listového těsta
  • 1 menší hrnek mletého máku
  • 1/2 hrnku mléka
  • 2-3 lžíce krupicového cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 10 švestek
  • 1 vejce na potření
  • moučkový cukr na poprášení

Pracovní postup:

  1. Listové těsto rozdělíme na poloviny a rozválíme je na dvě placky.
  2. Mletý mák smícháme s mlékem, zasypeme cukrem a skořicí a povaříme. Necháme vychladnout.
  3. Švestky omyjeme, osušíme, přepůlíme a zbavíme pecek.
  4. Na polovinu vyváleného těsta naneseme polovinu makové náplně a poklademe ji polovinou překrájených švestek. Zavineme a přeneseme na plech vyložený pečicím papírem.
  5. Zopakujeme s druhou polovinou těsta a náplně.
  6. Pak oba záviny potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme na 180 °C asi 40 minut v předehřáté troubě.

Tip: Pomašlovaný závin můžete před pečením posypat nasekanými mandlemi.  

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Vědci našli 100 nejzdravějších potravin. Sádlo je v první desítce

(Ilustrační snímek)

Zdravé jídlo může v různých kontextech znamenat různé věci. Ale dá se o některých potravinách říct, že jsou to ty zcela...

Zlatá kombinéza Ester Ledecké. I díky ní se stala superhrdinkou olympiády

Ester Ledecká

Ta mladá holka působí jak zjevení. Zvládá jezdit na snowboardu i na lyžích tak dobře, že patří ke světové elitě. Ale...



Lenka Vlasáková: Nechápala jsem, proč mě pořád někdo ponižuje

Herečka Lenka Vlasáková

Divadlo a film ji miluje. Nejspíš proto, že je v ní něco tajemného. Přesto se Lenka Vlasáková zabydluje v komických...

Baví mě nakupovat zlato, prohlásila vyměněná manželka v domácnosti

Lenka s manželem Pavlem (vpravo) a synem Edou.

Lenka má 15letého syna a je v domácnosti. Oba živí a brněnský podnájem za 20 tisíc platí její o šest let mladší manžel...

Sexy prádlo pro přítelkyni. Valentýnská proměna podle muže

Nákupy spodního prádla na Valentýna

Sen každého muže je, aby měl doma ženu skvělou a sexy. Svátek zamilovaných je pak ideální příležitostí partnerce sdělit...

Další z rubriky

Zázvor, pohanka a chilli. Ingredience, které vás v zimě zahřejí

Thajská polévka Tom Yum

Pokud nepatříte k těm, kdo se radují,, že se konečně ochladilo, pak vám možná udělají radost recepty pro zahřátí....

Znovuobjevená špalda vtrhla do kuchyní. Proč jsou z ní buchty lepší?

Ilustrační snímek

Na rozdíl od bílé pšeničné mouky je ta špaldová tmavší, má oříškovou chuť a z výživového hlediska zdraví prospěšnější...

Brownies, kremrole nebo krevety. Valentýn na talíři podle blogerek

Krevety s chilli a koriandrem

Láska prochází žaludkem, a tak se před letošním svátkem zamilovaných nechte inspirovat těmi, kdo si dobré jídlo užívají...

Čtyři velká ALE, proč domácí pleťová maska není taková výhra

Čtyři velká ALE, proč domácí pleťová maska není taková výhra

Arome.cz Avokádo, banán, ovesné vločky, nebo vajíčko nebo želatina. Ingredience z kuchyně přeneste do koupelny a nechte přírodu, ...

Najdete na iDNES.cz