Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Takřka všichni Češi jedí lépe ...

  15:27aktualizováno  15:27
Tlačenka, vepřo knedlo zelo či babiččina svíčková - ne že by se Češi úplně vzdali své oblíbené národní kuchyně. Ale mnoho z nich už vedle ní holduje stále větším porcím čerstvého ovoce a zeleniny, celozrnnému pečivu nebo nízkotučným jogurtům. A to vesměs bez ohledu na to, zda člověk pochází z města či vesnice, zda je chudý či bohatý.

Na zdraví je to vidět: od počátku 90. let do roku 1997 klesla hladina cholesterolu v průměru o celých 14 procent. Efekt se záhy dostavil - úmrtnost na nemoci srdce a cév je nižší. Od roku 1990 klesla u lidí do 70. roku věku dokonce o polovinu. Pracovníci Institutu klinické a experimentální medicíny zpracovali studii, z níž by mělo být zřejmé, zda pozitivní trend ve výživě obyvatelstva pokračuje.

První výsledky naznačují, že ano: spotřeba vitaminu E stále stoupá a loni byla ve srovnání s rokem 1992 dvojnásobná. Vitamin E, obsažený například v rostlinných tucích, patří mezi takzvané antioxidanty, o nichž se soudí, že chrání před kornatěním tepen.

IKEM se zabýval i tím, zda jsou nějaké rozdíly ve stravě mezi jednotlivými vrstvami obyvatel. Podobný průzkum udělal již před dvěma lety - a žádné nezjistil. "Sám jsem si myslel, že lidé ve městě jedí zdravěji než lidé na vesnici, ale není tomu tak," konstatoval Poledne. "Nanejvýš je na venkově větší spotřeba vajec, ale jinak nic - ona se totiž skladba obyvatelstva ve městech a vesnicích až tak neliší, i na venkově žije mnoho mladých lidí, kteří dbají na zdravou výživu nejvíc," řekl Poledne.

Zas tak uvědomělí však všichni Češi nejsou - tím hlavním, co je přimělo zdravěji jíst, byly podle Rudolfa Poledne peníze. Když stát přestal po revoluci dotovat některé potraviny a ceny másla vyletěly nahoru, vrhli se lidé na margaríny. A pokud jde třeba o pomeranče, jejich ceny se náhle nezdály ve srovnání s jinými potravinami tak vysoké. "No a mezitím se začalo zdravé výživě mluvit a mluvit. Dnes už je jen málokdo touto osvětou netknutý," prohlašuje Poledne.

... v USA hubnou hlavně bohatí
Snad nikde jinde na světě to tolik neuhodí do očí jako v New Yorku: v bohatých čtvrtích lidé štíhlých atletických figur, v chudých extrémní tlouštíci, převážně příslušníci národnostních menšin. Samozřejmě to takhle zjednodušeně neplatí vždycky. Ale podle statistik je dnes jedním z hlavních rizikových faktorů obezity, která se stala národní epidemií a postihla 55-60 procent Američanů, právě rasová příslušnost.

Mezi nejvíce "ohrožené" patří hlavně Afroameričané, Hispánci a Mexičané. V New Yorku žijí převážně v chudých částech, kde jsou kvalitní a zdravé potraviny prakticky nedostupné. Ne že by se tu celozrnný chléb, čerstvé ovoce a zelenina či nízkotučné mléko vůbec nedaly sehnat, ale jsou mnohem dražší než jejich nezdravé protipóly: bílý chléb, zavařené ovoce a kupodivu i plnotučné mléko.

Další příčinou obezity mezi chudými je nedostatek možností k fitness. Ne každý může platit tělocvičnu, a pak, pěstujte jogging tam, kde musíte mít strach z pouličních gangů. Záleží i na kulturních zvyklostech jednotlivých populací. Můj známý Mexičan o typické stravě svého národa řekl: "Je to důvod, proč je většina Mexičanů tak podsaditá. Konzumace tortillas, tučného masa a sýrů nemůže mít jiný následek."

Jistě se na tom všem podepisuje i "typicky americké" stravování. I příslušníci národů známých zdravou výživou (například Číňané a Japonci) podlehnou v USA tamním zvykům. V četných čínských restauracích musela jídla se základní a klasickou čínskou recepturou reflektovat americké zvyky. Z původně zdravých jídel se stávají ta nejhorší, v nichž převládá tuk a vysoký obsah soli.

To vše má řadu následků, z nichž největším je zřejmě stálý nárůst dětské obezity, která je příčinou přibývajících případů dětské cukrovky. V USA začala osvěta, do níž se zapojili i výrobci potravin a produkují nízkotučná jídla. Většinou však nahradili tuk cukrem. To vyvolalo diskusi, nakolik je konzumace nízkotučných potravin užitečná, když si jich lidé dopřávají daleko větší porce v domnění, že činí dobře.

Autoři:




Nejčtenější

Ilustrační fotografie
Osm fyzických příznaků úzkosti. Bušení srdce, teplota i brnění nohou

Projevy úzkosti mohou být velmi pestré. Od klasických jako neklid, bušení srdce, motání hlavy nebo třes rukou až po ty méně obvyklé, které leckdy překvapí.  celý článek

Crop topy jsou hitem léta.
Tři tipy jak nosit crop top. Trendy letního kousku se nemusíte bát

Odhalená kůže k létu prostě patří. A to i v případě, že postrádáte míry modelky. Zkrácená délka topu tak může být příjemným zpestřením vašeho outfitu. Zkusit...  celý článek

Nicole Kidmanová (Beverly Hills, 6. února 2017)
Nechci tajit svůj věk, jsem na něj pyšná, říká padesátnice Kidmanová

Herečka Nicole Kidmanová letos oslavila padesátku. Za svůj věk se nestydí a na rozdíl od jiných hereček na rovinu říká, kolik je jí doopravdy let. Je prý...  celý článek

(ilustrační snímek)
Partner Lucii surově mlátil. Vzala děti, odešla a začíná znovu žít

Ovlivnit budoucnost dětí znamená změnit budoucnost jejich matek. Pomáháme maminkám začít po odchodu z azylového domu nový život, naučit se plánovat, spravovat...  celý článek

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

Další z rubriky

Ilustrační fotografie
Nedaří se vám otěhotnět? Šest tipů, které usnadní početí

Za neúspěšnou snahou otěhotnět může stát několik překvapivých faktorů. Stres, starší partner, ale i nadváha. Zjistěte, co všechno si hlídat a na co pamatovat,...  celý článek

Ilustrační fotografie
Rady, jak účinně a rychle zmírnit spálení od slunce

Letní pohoda u moře, bazénu nebo na zahradě přináší i riziko spálení kůže, které není radno podceňovat. Co dělat, když pokožka dostane od sluníčka pořádně...  celý článek

(Ilustrační foto)
Sedm potravin, které mohou hrát roli v prevenci rakoviny

Je to tenký led, na který se vědci pouštějí neradi. Žádné jídlo samozřejmě nedokáže zcela předejít rakovině a už vůbec ne všem typům a žádné také samo o sobě...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

První pomoc při vypadávání vlasů: Tabletky i přípravky pro bohatou hřívu
První pomoc při vypadávání vlasů: Tabletky i přípravky pro bohatou hřívu

Zničehonic začínáte ztrácet svou jinak bohatou hřívu? Nepropadejte panice a podívejte se, jak vypadávání vlasů udělit stopku hned v začátcích.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.