ČTĚTE TAKÉ:
Proč je středomořská dieta zdravá?
Základem středomořské diety je vláknina, ovoce, zelenina, ořechy, ryby, olivový olej a lehká masa.
Příznivý vliv těchto potravin na lidské zdraví je znám, avšak studie týmu Denise Lairona z lékařské fakulty v Marseille je první, která se zaměřila na pozorování zdravých lidí, kteří konzumovali tyto potraviny po danou dobu.
Vědci vybrali skupinu 212 mužů a žen, u nichž existovalo jen mírné riziko srdečního onemocnění. První skupina měla jíst tři měsíce středomořskou stravu a druhá odlehčenou dietu.
První skupině bylo doporučeno konzumovat čtyřikrát týdně rybu a jen jednou za týden červené maso. Muži mohli denně vypít dvě sklenky červeného vína, ženy jednu.
Druhá skupina měla jíst raději drůbež než hovězí. Ryba byla doporučena dvakrát či třikrát v týdnu. Lidé z této skupiny se měli vyhýbat nasyceným tukům, dávat přednost zelenině a ovoci a nízkotučným mléčným výrobkům.
Mnoho tuku škodí všude
Jídla měla být připravována na rostlinném oleji. Účastníci výzkumu se sice doporučením neřídili bezvýhradně, ale v obou skupinách se postupně snížila konzumace kalorií, zvýšil se příjem bílkovin a sacharidů a snížil příjem tuků. Všichni účastníci mírně zhubli.
Výsledky se lišily v hlavním faktoru, který ovlivňuje riziko kardiovaskulárního onemocnění - v úrovni cholesterolu. Ve "středomořské" skupině hladina cholesterolu klesla o 7,5 procenta, ve druhé o 4,5 procenta. V přepočtu na riziko onemocnění srdce je to snížení o patnáct, respektive o devět procent.
Na druhou stranu ani středomořská dieta není všemocná - je totiž v zásadě dosti tučná. Kardioložka Hana Rosolová potvrdila, že i proto je mezi středomořskými národy mnoho lidí obézních.
Češi si navíc někdy její zásady vykládají špatně - jedí sice těstoviny a zeleninu, ale zalévají je nepříliš zdravými smetanovými omáčkami.