Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Pozvěte do kuchyně sóju. Chrání proti rakovině, depresím i pálení žáhy

  0:33aktualizováno  0:33
Možná také patříte mezi ty, komu luštěniny zrovna nejedou a kdo se při pomyšlení na hrachovou kaši, čočkovou polévku nebo sójové maso oklepou hnusem. Pusťte na chvíli z hlavy tristní vzpomínky na školní jídelnu a zkuste spolu s námi přijít aspoň na osm důvodů, proč byste to měli s luštěninami, zejména sójou, ještě jednou zkusit.
Jedním ze způsobů, jak zařadit sóju do jídelníčku, je konzumace sojových nápojů, a to nejen v podobě "mléka", ale také třeba do kávy nebo jako ovocný koktejl. (Ilustrační snímek)

Jedním ze způsobů, jak zařadit sóju do jídelníčku, je konzumace sojových nápojů, a to nejen v podobě "mléka", ale také třeba do kávy nebo jako ovocný koktejl. (Ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

7 důvodů proč si dát sóju

  1. chrání cévy před aterosklerózou
  2. pomáhá při neurózách, depresích, roztroušené skleróze a vysokém krevním tlaku
  3. pravidelnou konzumací sóji či sójových výrobků lze předejít překyselení žaludku a pálení žáhy
  4. pomáhá při ekzémech a vyrážkách
  5. má nízký glykemický index
  6. chrání organismus před volnými radikály a nádorovým onemocněním.
  7. její konzumace se doporučuje ženám v období menopauzy
  8. je vhodnou alternativou mléka pro osoby s intolerancí laktózy

Podle odborníků na výživu jsme v konzumování luštěnin výrazně pozadu za jinými národy. A začíná to už v dětském věku. Z výsledků studie Společnosti pro výživu vyplývá, že luštěniny zcela odmítá nebo je jí pouze výjimečně celých 76 % dětí ve věku od deseti do patnácti let. Přitom světový průměr spotřeby luštěnin na osobu a rok je 7 kilogramů, v Evropě se konzumují přibližně 3,5 kg na osobu a rok a u nás jsou to pouhé dva kilogramy.

Pravděpodobně nejvýživnější známou luštěninou je sója, která obsahuje vysoký podíl rostlinných bílkovin a má přirozeně nízký obsah nasycených tuků. Z vitaminů je bohatá zejména na ty ze skupiny B, především B6, B2 a kyselinu listovou či vitamin E, který je účinným antioxidantem.

Pro zdraví i delší život

Sója je rovněž zdrojem důležitých minerálních látek, jako je vápník, draslík či hořčík, a stopových prvků, zejména železa, manganu a zinku. Sójové boby jsou také cennou zásobárnou tzv. fytonutrientů, které chrání organismus před škodlivými vlivy volných radikálů. Patří k nim prospěšné antioxidanty jako jsou saponiny, fytosteroly a fenolové kyseliny, chránící organismus před škodlivými vlivy volných radikálů. V sóje jsou obsaženy dva rostlinné estrogeny a flavonoid genistein.

"Sója je také příkladem potraviny s nízkým glykemickým indexem," upozorňuje specialista na výživu, doktor Petr Tláskal. "Získaná energie se v těle uvolňuje pomalu a pocit zasycení tak přetrvává delší dobu. Ve spojení s ostatními zdravotními benefity to ze sóji činí vhodnou potravinu v péči o zdraví a vitalitu rodiny."

Je dobrá i na nevy

Sója navíc není zdrojem cholesterolu, takže chrání cévy před aterosklerózou. Zároveň velmi příznivě působí na naší nervovou soustavu a pomáhá při neurózách, depresích, roztroušené skleróze a vysokém krevním tlaku. Pravidelnou konzumací sóji či sójových výrobků lze předejít překyselení žaludku a pálení žáhy. Pomáhá při ekzémech a vyrážkách.

Její zařazení do jídelníčku je rovněž velmi vhodné při diabetu mellitu (cukrovce) a onemocněních ledvin jako jsou ledvinové kameny. Vitamin E chrání organismus před volnými radikály a inhibitory proteázy před nádorovým onemocněním.

"Její pozitivní vliv na hladinu hormonů si již vyzkoušela nejedna česká žena," dodává nutriční specialistka Pavlína Zdeňková Kroužková, která konzumaci sóji doporučuje také ženám v období menopauzy.

"V současné době je sója v České republice snadno dostupná. A to jak v podobně sójových bobů, sójových klíčků, tofu, tempehu, pasty miso, fermentovaných bobů natto, sójového oleje, mouky, tzv. sójového masa, sójové omáčky, sójových nápojů a dalších výrobků," říká magistra Kroužková.

Sója v kuchyni? Nejen "sójové maso"

"Příprava sójových bobů je poměrně zdlouhavá, avšak takzvané sójové mléko nebo ochucené dezerty jsou na trhu dostupné doslova k okamžité konzumaci, takže si je můžete vzít třeba s sebou do práce jako rychlou snídani či svačinku."

Hotové sójové produkty můžete využít také v kuchyni, a to jak při přípravě koktejlů nebo třeba müsli, ale i při vaření. Na trh se nedávno dostala také sójová "smetana" na vaření, která je vhodná nejen pro ty, jejichž organismus má problémy se zpracováním mléčné bílkoviny.

Sójový nápoj, někdy nesprávně nazývaný jako sójové mléko, můžete také využít při přípravě kávy nebo cappuccina. Dá se totiž napěnit stejně jako klasické kravské mléko. Vyzkoušet můžete i přípravu ovocného koktejlu, který chutná dětem i dospělým.

Osvěžující koktejl s borůvkami

Broskvovo-borůvkový koktejl

  • 300 ml sójového nápoje (např. Alpro Soya Natural)
  • 1/2 banánu
  • 100 g čerstvých nebo zmražených borůvek
  • 1 lžička medu

1. Do mixéru nalijeme sojový nápoj, přidáme na kousky nakrájený banán, med a ovoce.

2. Vše dobře rozmixujeme a servírujeme ve vysoké sklenici na ledu.

Tip: Do koktejlu můžete přidat i trochu vanilkového cukru a před podáváním jej ozdobit snítkou máty.





Nejčtenější

Charlie s rodiči Corrine Yatesovou a Chrisem Gardem
Léčba Charlieho byla falešnou nadějí pro rodiče, říká český odborník

Média po celém světě sledují osud jedenáctiměsíčního Charlieho, který trpí syndromem mitochondriálního vyčerpání. Rodiče se nakonec po dlouhých soudních...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Jak je to s módními probiotiky? Neškodí, ale o výhodách zatím víme málo

Probiotické potraviny jsou zpátky. Už ne ve formě slazených kysaných nápojů, které frčely v době po roce 2000. Teď se jí korejské kimči, islandský skyr, pije...  celý článek

Chuando Tan
Cvičit a nesprchovat se moc pozdě ani brzy ráno, radí sexy padesátník

Chuando Tan ze Singapuru se stal na internetu senzací. Modelovi, který se stal fotografem, by jen málokdo správně uhodl jeho věk. Svalovec s klučičím obličejem...  celý článek

Ilustrační fotografie
Proč starší lidé hůř hubnou? Mizí jim svaly a ztrácí chuť, říká psychiatr

Je mnoho faktorů, které komplikují shazování přebytečných kil v dospělosti a ještě více ve stáří. Psychiatr Stefano Erzegovesi z Centra pro poruchy příjmu...  celý článek

Ilustrační fotografie
Omezte cukr i lepek, zkuste tampon, radí lékař jako prevenci před mykózou

Léto je obdobím, kdy ženy nejčastěji trápí gynekologická onemocnění. Podle gynekologa Romana Peschouta je proto důležité myslet na prevenci. "Po koupání si...  celý článek

Další z rubriky

(Ilustrační foto)
Zmírnit bolesti při menstruaci umí heřmánek, teplo i endorfiny

Asi to znáte. Bolest v podbřišku přichází obvykle v prvních dnech cyklu a může se zdržet pár hodin nebo i pár dnů. Každopádně nám běžný život moc neulehčí....  celý článek

Ilustrační fotografie
Sedm jednoduchých způsobů, jak si o pár let prodloužit život

Cesta k dlouhému a zdravému životu nemusí být kupodivu ani moc náročná. Někdy postačí jen několik malých, jednoduchých změn ve vašem životním stylu. A nebojte...  celý článek

Ilustrační fotografie
Plíseň začíná nejčastěji u palce. Zbavit se jí bývá těžké

Přemýšlíte, proč se vám neustále vrací plíseň nehtů? Příčin může být mnoho. Od pocení přes nákazu kvůli chození bos až po diabetes. Jak s ní úspěšně bojovat?  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Jak z nevýrazných rtů udělat plné a smyslné
Jak z nevýrazných rtů udělat plné a smyslné

Ač se to možná nezdá, nanést rtěnku tak, aby vypadala opravdu dokonale a vydržela na rtech v perfektním stavu po celý den, je menší věda. Nepodceňujte kvalitu p... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.