Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Hlídat éčka na obalech člověka nezachrání, varuje autorka Doby jedové

  4:26aktualizováno  4:26
Svými názory provokuje mnohé odborníky. Často jde proti letitým pravdám lékařů, expertů z potravinářského průmyslu i dietologů. Profesorka Anna Strunecká, někdejší šéfka katedry fyziologie a vývojové biologie na Přírodovědecké fakultě UK v Praze, však v rozhovoru pro týdeník Téma tvrdí, že některé potraviny člověku vyloženě škodí.

Profesorka Anna Strunecká | foto:  Michal Sváček, MAFRA

V populaci se objevuje stále více rakoviny. Je to podle vás důsledkem doby jedové? Lékaři tvrdí, že je to tím, že mají lepší diagnostické přístroje a dokáží zhoubné nádory odhalit daleko dříve, než to bylo kdysi.
Do jisté míry to může být pravda obojí. Podle mě je to ale spíše důsledek doby jedové. Je toho hodně, co na nás působí a co tu před padesáti lety nebylo. Za tu dobu se tak ohromně změnila technologie výroby potravin, že by bylo s podivem, kdyby se to na člověku nepodepsalo. Spousta látek vznikla s vývojem umělých hmot a obalových technik. Měli jsme snad před padesáti lety bábovku, která bude měkká tři měsíce?

Týdeník TÉMA

Vychází v pátek

Titulka týdeníku Téma

Co si autorka bestsellerů Doba jedová a Doba jedová 2 myslí o konzumaci mléka? Co o bílém pečivu? A co o Coca-Cole? Více se dočtete v pátečním vydání týdeníku Téma.

Souvisí to s tím, že kdysi babičky dokázaly udělat bábovku ze tří ingrediencí, kdežto nyní na obalu té kupované najdeme až 40 položek?
Může to vypadat nemoderně, ale moje rada je vrátit se ke sporáku a vařit ze základních surovin. Bábovku nemusíme jíst přece každý den a když už, tak ji můžeme upéct z pohankové mouky... Pokud chce člověk žít zdravě a zhubnout, tak musí radikálně omezit všechno hotové a jíst především zeleninu. I principy zdravého selského rozumu by však měly člověka udržet při zdraví.

Čeho by se měl tedy člověk zásadně v jídle vyvarovat?
Měl by si vytipovat množinu výrobků, které neškodí. A hlavně dát si pozor na glutamát, aspartam, umělá barviva, hliník (E173), nekupovat hotové pokrmy, slazené nápoje, sušenky a dezerty s náplněmi, které vydrží dlouho. To vše by člověk neměl jíst. A pak nemusí chodit po obchodech s lupou a hledat, zda jsou v potravinách nějaká éčka. Jako fyzioložka ale říkám, že lidské tělo toho hodně vydrží. Máme hodně obranných mechanismů. Jenže když je toho moc, tak je toho příliš.

To máte na mysli onen koktejlový efekt, kdy dojde ke koncentraci všeho špatného?
Když zkoumáte toxicitu látky, tak vždy jedné, aby byly výsledky jasné. Jenomže každá látka se může stát jedem – záleží na dávce. Látek kolem nás je 25 milionů, alespoň těch, které znají chemici. Éček máme 1 500, hormonálních disruptorů (látky schopné narušovat hormonální komunikaci mezi buňkami organismu, pozn. red.) asi tisíc a stovku prokázaných karcinogenů. Když si od každé z těchto látek budete brát trochu každý den po delší dobu, tak vznikne koktejlový efekt. Já jsem se ve svém výzkumu zabývala fluoridy a hliníkem a Američané se pořád dohadovali, kolik miligramů fluoridu mohou dávat do litru pitné vody. Jenomže když se k tomu přidá hliník, tak se milionkrát zvýší špatná účinnost. Ani výrobci potravin nevědí, co časem způsobí tím, že začali používat soli hliníku, aby pokrmy měly strukturu, měly barvu nebo byly sypké. A když hotové bábovky nebo sušenky obsahují příliš hliníku, tak může jít o zdravotní riziko.

Autor:




Nejčtenější

Ilustrační fotografie
Sporty, které nejvíce prospívají zdraví

Přemýšlíte nad tím, jaký vybrat sport, abyste prospěli vašemu zdraví? Tuto otázku řeší i experti a odpověď není zcela jednoznačná. Do desítky těch nejlepších...  celý článek

Jedenáctiměsíční Charlie Gard trpí MDDS
Malý Charlie umírá, úřady volí smrt. Rodiče, papež i Trump chtějí léčbu

Charlie Gard je jedenáctiměsíční britský chlapec, který trpí vzácným genetickým onemocněním. Otázka jeho budoucnosti rozdělila britskou i světovou veřejnost:...  celý článek

Troian Bellisario
Bellisario: Přijímala jsem tři sta kalorií denně, málem mě to zabilo

Herečka Troian Bellisario (31) po vzoru hollywoodských kolegyní přiznala boj s anorexií, aby ulevila své duši. S touto nemocí se potýkala dlouhá léta. Byla...  celý článek

Rovnováha mysli, duše a těla. To je hlavní princip sportovní značky Rumi X.
Bývalá instruktorka jógy vyrábí sportovní oblečení z usazenin od kávy

Na recyklaci papírů, skla či plastů jsme si všichni už zvykli. Asi nás tedy nepřekvapí, že se z nich vyrábí kde co, včetně oblečení a doplňků. Ale lidská...  celý článek

Masáže ayurveda - Foot
Akupresurní body chodidel jsou cestou ke svobodě ostatních částí těla

Masáž plosek nohou pochází z tradiční čínské medicíny. Stojí na principu reflexních bodů, které jsou skrze dráhy v těle propojeny s orgány. Stimulace těchto...  celý článek

Další z rubriky

Ilustrační fotografie
Chutě zrají s věkem. Jestli jsme na sladké, je dáno i geneticky

Jak se mění naše chutě? Tak především stárnou – víte sami, že v pěti letech chuťovým pohárkům lahodilo něco jiného než v pětadvaceti nebo pětačtyřiceti. Pak...  celý článek

záda bolest zad
Bolesti zad mají mnoho příčin. Pozor na stres i časté sezení

Bolí mě záda! S touto stížností přichází do ordinací lékařů až třetina pacientů. Mnoho lidí však jen tiše trpí, protože bolest prostě vnímají jako nutné zlo,...  celý článek

Britney Spearsová (New York, 28. srpna 2016)
Lupénka trápí i celebrity. S nemocí bojuje Spearsová i Kardashianová

Kožní choroby bývají úporné, léčba vyžaduje hodně trpělivosti a onemocnět jimi může každý. Slavní nejsou výjimkou, jak se dočtete v článku v pátečním magazínu...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Naučte se nanášet make-up s profesionální vizážistkou
Naučte se nanášet make-up s profesionální vizážistkou

Štětec, houbička i obyčejný prst. Na nanášení make-upu existuje řada pomůcek a vychytávek. Veškerá "výzbroj" vám však bude k ničemu, pokud nevíte, jak make-up n... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.