Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Recept na zhubnutí: představujte si, jak jíte své oblíbené jídlo

  0:10aktualizováno  0:10
Dietáři a lidé, kteří chtějí zhubnout, se většinou snaží vyhýbat svým oblíbeným pokrmům nejen fyzicky, ale i v myšlenkách. Tento postup je však podle vědců chybný, myšlenky na jídlo totiž mohou pomáhat při hubnutí.
Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie | foto: Profimedia.cz

Experti z americké univerzity Carnegie Mellon v Pennsylvanii vyvrátili obecně platné přesvědčení, že myšlenky na jídlo zvyšují i chuť na něj. Naopak. Dokázali, že pouhá představa konzumace kalorických potravin, jako je třeba čokoláda, mohou ve skutečnosti snižovat chuť k jídlu a následně tak pomáhat při hubnutí.

Dobrovolníci mysleli na lentilky a sýr

Studie se zúčastnilo více než 300 dobrovolníků, kteří byli rozděleni do skupin a posléze vyzváni, aby své myšlenky soustředili nejen na různé pamlsky. Někteří si měli opakovaně představovat, jak jedí lentilky, jiní konzumaci sýra čedar a další, jak vhazují mince do automatu na praní prádla.

Poté všichni dostali jednu misku s lentilkami a jednu s kostičkami sýru čedar. Dobrovolníci, kteří mysleli na lentilky, jich ve skutečnosti snědli o polovinu méně než ostatní účastníci studie. Z misek se sýrem jim ovšem ubylo stejně jako lidem, kteří mysleli na prací automat.

Stejně tak ti, co mysleli na sýr, ho snědli posléze méně než ostatní. To podle vědců dokazuje, že je účinné soustředit myšlenky pouze na potraviny, kterých se chceme vyvarovat.

Fantazie ovlivňuje emoce a chování

Studie rovněž prokázala, že promítat si v myšlenkách jen podobu oblíbené potraviny k dosažení účinku nestačí, je důležité opakovaně si představovat samotný akt konzumace.

Vědci to vysvětlují tím, že představa konzumace probouzí přirozené mechanismy ovládající spotřebu a množství přijaté potravy. Výzkum tedy dokazuje, jak mentální fantazie a představivost dokáží ovlivňovat emoce a chování. A že opakovaná představa dopřávání si oblíbené potraviny ve skutečnosti snižuje touhu po ní.

Carey Morewedge, odborný asistent sociálních věd z Carnegie Mellon univerzity a hlavní autor studie, věří, že její výsledky mohou pomoci lidem vyhnout se nezdravým pokrmům a celkově se stravovat zdravěji.

"Doufáme, že nám tato studie také může pomoci od touhy po dalších látkách jako jsou cigarety a alkohol," řekl Morewedge, který si zároveň myslí, že snaha potlačovat myšlenky na oblíbené potraviny je zásadně špatná strategie.

Podle něj existují dva aspekty, které stojí za touhou po jídle – chuť a potřeba. I přesto, že máte moc rádi zmrzlinu, pravděpodobně ji nechcete k snídani, to je chuť. Více motivující je však potřeba, která způsobuje, že toužíme po určité potravě právě teď.

Představa dokáže zastoupit zážitek

Joachim Vosgerau, odborný asistent marketingu z Carnegie Mellon univerzity uvedl, že výzkum zároveň prošetřil návyk a neurologický proces, který určuje, kolik jídla sníme, kdy přestaneme s konzumací a kdy začneme dělat něco jiného.

"Naše zjištění ukazují, že návyk není řízen jen smyslovým přívodem zraku, čichu, zvuku nebo doteku, ale také tím, jak je konzumace mentálně reprezentována," řekl Vosgerau, který věří v sílu myšlenky. Podle něj je pouhá představa zážitku do jisté míry zástupcem reality.

Autoři:




Nejčtenější

Billie Piperová
Piperová: Ve třiceti po mně nemůžete chtít, abych vypadala na dvacet

Britské herečky Billie Piperová (34) se dotklo, že se do ní opřeli někteří novináři kvůli vráskám. Po třicítce očekávala, že se podobným článkům vyhne. Jak...  celý článek

Ilustrační fotografie
Letní lásky? Pozor na pohlavně přenosné nemoci, které způsobují neplodnost

Ze vzrušující známosti na jednu noc se může stejně tak vyklubat i závažný zdravotní problém v podobě pohlavní nemoci s potenciální hrozbou neplodnosti. Než se...  celý článek

ilustrační snímek
Jak vybírat porodnici? Rozhoduje nabídka péče, zázemí i pocity rodičky

Pražské maminky to musí řešit relativně brzy a zapsat se do porodnice již v prvním trimestru, s výběrem porodnice si ovšem láme hlavu většina nastávajících...  celý článek

Sport na čerstvém vzduchu a s přáteli je nejlepší způsob, jak si užít léto.
Léto v pohybu: Sportovní outfity a doplňky, kterým neodoláte

Krásné letní počasí přímo vybízí k venkovním sportovním aktivitám. Návštěvu fitness center proto odložte, až se ochladí, a prázdniny využijte ke sportům, které...  celý článek

Crop topy jsou hitem léta.
Tři tipy jak nosit crop top. Trendy letního kousku se nemusíte bát

Odhalená kůže k létu prostě patří. A to i v případě, že postrádáte míry modelky. Zkrácená délka topu tak může být příjemným zpestřením vašeho outfitu. Zkusit...  celý článek

Další z rubriky

Jóga má podle odborníků nezpochybnitelný pozitivní přínos nejenom pro naše...
OBRAZEM: Ohebná těla vedle ašrámu i v mrakodrapu. Svět slaví den jógy

Po celém světě dnes miliony příznivců indického fyzického a mentálního cvičení slaví svátek. Dnešek je zároveň dnem letního slunovratu, který má pro mnoho...  celý článek

Ilustrační fotografie
Tělocvik děti nezachrání. Většina se už obezity nezbaví, varuje Havlíček

Nenechte se zmást. Pár hodin školního tělocviku a jednou týdně pohybový kroužek pro zdravý vývoj dětí rozhodně nestačí. Experti doporučují tři typy aktivit,...  celý článek

(Ilustrační foto)
Nejzdravější jídelníčky světa. Po boku Japonska najdete Dánsko i Francii

Řecko, Itálie nebo Japonsko jsou svými jídelníčky známé, národy severní Evropy a západní Afriky už méně. Všechny si ale zaslouží přední příčky na seznamu zemí,...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Konec sejrům: 7 tipů, jak se rychle opálit
Konec sejrům: 7 tipů, jak se rychle opálit

Vaše kůže připomíná eidam, pocení na ostrém slunci vás nebaví nebo na něj nemáte čas? Zapomeňte na babské rady. Olivový olej a sádlo jsou fajn, když chcete ve č... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.