Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Recepty pro zdravé kosti: S osteoporózou můžete bojovat i v kuchyni

  3:38aktualizováno  3:38
Víte, že kvalitu vašich kostí neovlivňuje jen genetická výbava a váš věk, ale také to, co máte na talíři? Pokud bude mít v jídelníčku pravidelné místo vápník a vitamin D, máte našlápnuto na úspěch. Zkuste třeba tohle zdravé menu připravené ve spolupráci s výživáři, které bude chutnat dětem i dospělým.

Řídnutí kostí sice nejčastěji postihuje ženy ve vyšším věku po menopauze, ale hrozí i mladším lidem bez ohledu na pohlaví. Záleží přitom především na jejich životním stylu. Osteoporóza tak může potkat zejména ty, kdo kouří, nesportují, nadměrně pijí alkohol a podceňují zdravou výživu.

Fotogalerie

"Ztráta pevnosti kostí je s přibývajícím věkem zcela přirozený proces," vysvětluje Alexandra Béresová, mistryně světa ve fitness, která spolu s šéfkuchařem Lázárem Kovácsem moderuje seriál Ať vám FITráví, který je věnovaný zdravé výživě a vysílá ho TV Paprika.

"Pokud mluvíme o prevenci, denně bychom měli tělu dodat 1 000 až 1 200 miligramů vápníku. V případě, kdy už bylo diagnostikováno řídnutí kostí, by to mělo být až o 500 miligramů více," dodává.

Pacientům trpícím řídnutím kostí se doporučují taková jídla, v nichž je obsaženo vysoké množství vitaminu D a vápníku. "Naopak vyvarovat by se měli konzumace pokrmů s vysokým obsahem tuku a fosforu," upozorňuje šéfkuchař Lázár Kovács.

Podle něj a jeho kolegyně bychom si, pokud chceme mít zdravé kosti, měli hojně dopřávat nejen mléčné výrobky, ale i další potraviny. Třeba vejce, jež obsahují hodně vitaminu D, který je prospěšný při léčbě řídnutí kostí, nebo jablka, která jsou bohatým zdrojem bóru - minerální látky důležité při prevenci řídnutí kostí.

Salát s jogurtem, třemi druhy sýrů a vejcem

Salát s jogurtem, sýrem a vejci

Množství: pro 2 osoby
Doba přípravy: 25 minut

  • 5 dkg tvarohu
  • 5 dkg brynzy
  • 5 dkg brynzy kořeněné bylinkami (koprem)
  • 2 vejce
  • 1 dl zakysané smetany
  • 1 dl jogurtu
  • 1 dl majonézy
  • 2 polévkové lžíce akátového medu
  • 1 polovina jablka
  • 2 ks salátu (endivia)
  • 5 dkg drcených vlašských ořechů
  • cibule
  • 1 lžička drceného pepře
  • 1 lžička soli
  • olivový olej

1. Sýry a jablka nakrájíme na kostičky a smícháme je s majonézou, strouhaným vajíčkem uvařeným natvrdo, se zakysanou smetanou, s jogurtem, solí, pepřem, několika kapkami olivového oleje a přidáme k tomu i akátový med.

2. Salát rozdělíme na dílky, na které nalijeme zálivku a navrch dáme také několik rozpůlených vajíček uvařených natvrdo.

3. Nakonec vše ještě posypeme restovanou cibulkou a drcenými vlašskými ořechy.

Těstoviny s rajskou omáčkou, telecím masem a sýrem

Těstoviny s rajskou omáčkou, telecím masem a sýrem

Množství: pro 4 osoby
Doba přípravy: 25 minut

  • 30 dkg mletého telecího masa
  • 0,5 l rajské omáčky
  • 10 dkg strouhaného tvrdého sýra (typu eidam)
  • 4-5 polévkových lžic oleje z hroznových jadérek
  • půlka cibule
  • 1 stroužek utřeného česneku
  • 3 větvičky libečku
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 ks skořice v celku
  • 1  lžička drceného pepře
  • 1 lžička soli
  • pepř
  • těstoviny (např. penne)
  • 1 lžička soli (do vody na vaření těstovin)

1. Těstoviny uvaříme v osolené, bublající horké vodě a přecedíme.

2. Cibuli nakrájíme na drobno a restujeme ji v horké pánvi na oleji z hroznových jadérek. Přidáme skořici a celou paličku utřeného česneku. Přisypeme mleté telecí maso, zalijeme rajskou omáčkou, osolíme, opepříme a nakonec posypeme na drobno nakrájeným libečkem.

3. Celé společně několik minut povaříme, nalijeme na předem uvařené durum těstoviny, smícháme s omáčkou a podáváme. Před podáváním posypeme strouhaným sýrem.

Ricottový krém s kompotem ze zelených jablek s estragonem

Cukrářka Angela Baracskaiová s ricottovým krémem a jablečným kompotem s

Množství: pro 2 osoby
Doba přípravy: 20 minut

  • 180 g zelených jablek
  • 1  lžička másla
  • 20-25 g březového cukru
  • 1 svazeček estragonu
  • 2 dl moštu ze zelených jablek
  • 1 g pektinu
  • zelené přírodní potravinové barvivo
  • 2 dl smetany
  • strouhaná kůra z ½ limetky
  • 250 g ricotty
  • špetka soli

1. Na ricottový krém rozšleháme smetanu s 20 g březového cukru. Rozmačkanou ricottu ochutíme špetkou soli, limetkou a březovým cukrem. Přilijeme k tomu rozšlehanou smetanu a celé necháme vychladit.

2. Ke kompotu ze zelených jablek s estragonem si rozpustíme velkou kávovou lžičku másla. Přidáme kus zeleného jablka nakrájeného na kostičky, kterým uděláme nad vysokým plamenem tenkou opečenou krustu. Až s tím budeme hotovi, zalijeme moštem ze zelených jablek a dále hřejeme. Ještě než přijde směs k varu, vsypeme do ni špetku pektinu, přírodním potravinovým barvivem jí dodáme pěknou zelenou barvu a přivedeme k varu.

3. Nakonec stáhneme z plotny, přisypeme nadrobno nasekaný estragon a podáváme ve sklenicích spolu s ricottovým krémem. Vršek před podáváním ozdobíme zelenými jablky, estragonem a limetkovou kůrou.

Autor:




Nejčtenější

Ilustrační snímek
Příběh Petra: Manželka do našich sporů zatahuje děti

Kdybych to byl býval věděl, tak bych se byl neženil. Tato věta přesně vystihuje mé rozladění z manželství, ve kterém trávím už dvacátý rok. Přitom to zpočátku...  celý článek

Dara Rolins. Styling: Ruth Šariská, make-up: Michaela Ohemová
Fotili jsme Daru Rolins v plavkách. Postavu nemám zadarmo, říká

Na plavkovou sezonu se zpěvačka Dara Rolins nijak připravovat nepotřebuje, na své postavě totiž pracuje pořád. Pro magazín Ona Dnes, který vyjde 29. května,...  celý článek

Jste v neustálém pohybu a často se přesunujete z místa na místo? Nedokáže...
OBRAZEM: Designové batohy na stěhování po městě i na útěk do přírody

Jste v neustálém pohybu a často se přesunujete z místa na místo? Nedokáže sbalit vše potřebné do kabelky? Pak sáhněte po batohu či vaku. Dobře se nosí a...  celý článek

Ilustrační fotografie
Sedm překvapivých příznaků demence. Nespavost i změna chutí

Pro ztrátu paměti v pokročilém věku se vžil pojem skleróza, nicméně zapomínání a poruchy paměti nejsou jediným a ani nemusí být prvním příznakem nastupující...  celý článek

Kromě hudby lze na základních uměleckých školách studovat i tanec nebo...
ZUŠ je český unikát. Rodí se tam umělci i publikum

Odpoledne strávená na výuce hry na klavír nebo na kreslení v „lidušce“ patří u mnohých z nás k příjemným vzpomínkám na dětství. Dnes chodí děti do základních...  celý článek

(ID: 779, Editovat, Smazat, Nastavit soukromý, Preview)
(ID: 779, Editovat, Smazat, Nastavit soukromý, Preview)

Co maminky motivuje k vlastním článkům? A co jim dává a bere blogování o porodu a životě s dětmi?

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.