Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Osm rad, jak péct zdravěji: nahradit můžete cukr, bílou mouku i vajíčka

  4:52aktualizováno  4:52
Zkuste si upéct zdravější cukroví. Chce to trochu cviku, protože například umělá sladidla mohou reagovat na pečení jinak, než jste zvyklí u obyčejného cukru. Také tmavá mouka se zpracovává trochu jinak než její bílá varianta. Na co byste při přípravě odlehčených Vánoc neměli zapomenout?
(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

1. Pečlivě vybírejte umělá sladidla

Vždy vybírejte kvalitní sladidla. jestliže s tím ještě nemáte mnoho zkušeností, nakupujte je v lékárně nebo jiné specializované prodejně, kde vám budou umět kvalifikovaně poradit, jaké sladidlo se hodí přímo pro vás.

Je třeba je vybírat s ohledem na celkový zdravotní stav. Například fruktóza je podle lékařky Sylvie Špitálníkové velmi vhodná pro těhotné s těhotenskou cukrovkou, malé děti s diabetem či těhotné diabetičky. Naopak se nehodí pro diabetiky se zvýšenou hladinou tuků v krvi.

Ne všechna umělá sladidla jsou však určená na pečení, u některých hrozí, že při vyšších teplotách neuchovají sladkou chuť, mohou zhořknout. Pro tuto úpravu je nevhodný například sualin.

Péci je možné třeba s fruktózou, ale i tady je třeba být opatrný: cukroví slazené fruktózou rychle zčervená a zhnědne, je lepší péct při nižších teplotách. Pamatujte si, že každé umělé sladidlo má svoji maximální denní dávku, kterou je nutno dodržet, jinak vzniknou zdravotní obtíže. Informace zpravidla najdete na obalu výrobku.

2. Hledejte další a netradiční zdroje cukru

Přisladit můžete také pomocí „alternativních“ zdrojů, dobré je například sušené ovoce, které navíc obsahuje vlákninu, minerály a vitaminy. Zkuste najít recepty s mrkví, i ta se může do některého pečiva či cukroví využít místo cukru. Používejte také banán, fíky, jablka. Když do cukroví „vpašujete“ vlákninu, bude alespoň o něco zdravější.

3. Uberte třetinu tuku, pozor hlavně na živočišné

Diabetici by se měli vyhýbat zejména živočišným tukům, máslové krémy tedy nejsou žádoucí. Používejte místo nich krémy pudinkové či tvarohové, nezapomeňte na želatinu nebo využívejte nízkotučné krémy či rostlinné tuky s menším procentem tuku.

Pokud nemáte speciální recept, uberte z receptu klasického část tuku (zhruba třetinu) a nahraďte mlékem či nízkotučným jogurtem. Plechy nevymazávejte, využijte pečicí fólie nebo fólii No-stick.

4. Vajíčko nahraďte sójovou moukou

Pokud vám lékař doporučil bezcholesterolovou dietu, mohou být pro vás zajímavé následující tipy. Vajíčka v přiměřeném množství (1 denně) neškodí, ale máte-li strach, že o svátcích do sebe dostanete mnohem víc cholesterolu než normálně, vajíčka můžete nahradit přípravkem Vajahit, který neobsahuje cholesterol a má méně energie. Další možností je nahradit vajíčko sójovou moukou, kterou rozkvedláte v sodovce.

Zvláštní pravidla byste měli dodržovat, pokud používáte náhradní sladidla. V takovém případě nikdy nešlehejte celá vejce. Lepší je zvlášť vyšlehat bílky se sladidlem do pevného sněhu. Do něj pak je možné přidat žloutky, případně můžete do těsta zvlášť přimíchat sníh a žloutky přidat později samotné.

5. Ztmavte mouku, změny zavádějte postupně

Bílou mouku lze nahradit zcela nebo částečně moukou celozrnnou. Celozrnná mouka má více vlákniny a podstatně více minerálů a vitaminů. Pro přípravu vánočního pečiva se hodí chuťově jemná špaldová mouka.

Měli byste vědět, že při zpracovávání celozrnné mouky je třeba větší množství tekutin než u klasické mouky. Naopak nemusíte přidávat velké množství aromatizujících přísad (rum, vanilka), protože má sama o sobě příjemnou vůni. Při pečení můžete použít celozrnnou mouku pšeničnou, pšeničnou špaldovou, žitnou, pohankovou, sójovou či amarantovou.

Bojíte-li se, že „ztmavnutí“ pečiva bude příliš radikální a nemusí se setkat s pozitivním ohlasem ve vaší rodině, zkuste změny zavést postupně: nejprve nahraďte třetinu bílé mouky tmavou, příští rok poměr obraťte.

6. Místo oříšků přidejte do směsi vločky

Oříšky jsou sice výborným zdrojem zdraví prospěšných látek, ale obsahují také hodně tuku. Nehodí se také pro lidi s nemocným žlučníkem. Částečně je můžete nahradit ovesnými vločkami, experimentátoři mohou jít dál a vyzkoušet například cukroví s obilnými klíčky.

7. Kupujte jen dobře značené pečivo

Pokud si chcete ušetřit práci a cukroví na Vánoce koupit už hotové, pečlivě prostudujte obal. Není tam uvedeno, jaké umělé sladidlo výrobce použil? V takovém případě ho coby diabetik určitě nekupujte, neprospělo by vám. Tyto výrobky navíc mohou být zdrojem obrovského množství tuků, v horším případě transmastných kyselin, kterým by se každý člověk snažící se žít zdravým životním stylem měl vyhýbat.

Ilustrační foto.

8. Pečte raději malé kousky a přidejte bílkoviny

Čím menší kousek vyrobíte, tím méně energie do sebe pak ve chvíli pokušení dostanete. Ideální jsou například malé pusinky s aspartamem. Diabetikům by neměla moc kolísat hladina glukózy v krvi, dá se tomu zabránit, když cukroví bude obsahovat hodně bílkovin.





Nejčtenější

ilustrační snímek
Když domek vyhořel, děti musely do ústavu. Pomozme jim k návratu domů

Děti, které vyrůstaly v rodinném prostředí, mají mnohem větší šanci na úspěch v životě a na vlastní spokojenou rodinu než ty, které vyrostly v ústavu. Pomozte...  celý článek

Magazín Vogue je ikonou mezi dámskými magazíny.
Magazín Vogue udává trendy už 125 let. Nyní ho ohrožují sociální sítě

Magazín plný luxusu, který si zamilovaly ženy po celém světě, odstartoval kariéru mnoha topmodelek a návrhářů. A přestože je Vogue stále prestižní titul, ubývá...  celý článek

Neuroložka prof. MUDr. Marcela Lippertová-Grünerová, ph. D. působila celou řadu...
Neuroložka: Mozkové buňky umí spáchat sebevraždu, ale to my nechceme

„Mozkové buňky mohou spáchat sebevraždu. Mají jakýsi,červený knoflík’, který buď stisknou, nebo ne. My se je snažíme přesvědčit, aby ho nemačkaly, protože je...  celý článek

MOJE ROZMARNÉ LÉTO
Moje rozmarné léto: Hlasujte, posílejte a soutěžte o ceny za tisíce

Moje rozmarné léto je téma fotosoutěže, kam můžete celé prázdniny posílat své aktuální fotografie. Soutěžit můžete v některém z osmi kol, z nichž vítězové...  celý článek

Jít se koupat znamenalo vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se...
OBRAZEM: Koupání před 50 lety: s nubianem, kostkovanou dekou a matračkou

Jít se koupat znamenalo ještě před půl stoletím vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se srolovanou kostkovanou dekou v podpaží a taškou přes rameno. V ní...  celý článek

Další z rubriky

Ilustrační fotografie
Osm fyzických příznaků úzkosti. Bušení srdce, teplota i brnění nohou

Projevy úzkosti mohou být velmi pestré. Od klasických jako neklid, bušení srdce, motání hlavy nebo třes rukou až po ty méně obvyklé, které leckdy překvapí.  celý článek

Mozková mrtvice - ilustrační fotografie
Když udeří mrtvice, jde o čas. Jak ji poznáte?

Na mozku jsme závislí. To on rozhodne, zda si přečtete tento článek a napijete se u toho kávy. Vše probíhá automaticky. Ovšem jen do chvíle, než mozkovou tepnu...  celý článek

Ilustrační fotografie
Omezte cukr i lepek, zkuste tampon, radí lékař jako prevenci před mykózou

Léto je obdobím, kdy ženy nejčastěji trápí gynekologická onemocnění. Podle gynekologa Romana Peschouta je proto důležité myslet na prevenci. "Po koupání si...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Konturování krok za krokem: Dodejte svému obličeji výraznější křivky
Konturování krok za krokem: Dodejte svému obličeji výraznější křivky

Líčení nabízí spoustu návodů, rafinovaných tipů a triků, díky kterým můžete zásadně změnit rysy v obličeji a jednou z ta... celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.