Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Oběd by měl být největším jídlem dne. I při hubnutí

  2:50aktualizováno  2:50
Oběd je největším jídlem vašeho dne. I když třeba shazujete nadbytečná kila, mělo by vaše polední jídlo energeticky překonat večeři, což mnoho lidí nedodržuje. Důležité je také hlídat si jeho složení, jinak na vás odpoledne v práci snadno dolehne spánková krize.

Oběd nevynechávejte ani při dietě. Dopřejte si bílkoviny, sacharidy i vlákninu. Polévky ale raději vynechte. (Ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Obědové rady:

Oběd by měl být největším jídlem dne a měl by obsahovat 1 400 až 1 800 kJ - podle toho, o kolik chcete svoji váhu redukovat.

Neřiďte se jen energetickými hodnotami jednotlivých potravin, ale hlídejte také jejich glykemický index - když je příliš vysoký, dostanete brzy po obědě hlad.

Občas se stane, že nestihnete klasický oběd, v tom případě dotankujte bílkoviny jogurtovým nápojem, uzenou rybou nebo kouskem grilovaného kuřete bez kůže.

Samotnou zeleninu můžete přidávat v neomezeném množství.

Potraviny s vyšším množstvím vlákniny vás spolehlivě zasytí.

Vyhýbejte se polévkám. Spojení polévka plus hlavní jídlo rovná se příliš mnoho kalorií.

Ideální polední jídlo by mělo mít základ v bílkovinách, což je maso nebo sýr, případně luštěniny. Na talíři byste měli mít také sacharidy, to znamená přílohu ve formě rýže, těstovin, brambor nebo celozrnného pečiva. Nezapomínejte na zeleninu.

Když hubnete, nahraďte část přílohy zeleninovým salátem, ale opravdu jen část - nevynechávejte sacharidy úplně, protože tělo šidíte o důležité živiny. Když vypustíte maso bez náhrady za jinou bílkovinu, riskujete, že váš metabolismus najede na úsporný systém. Navíc dostanete dříve hlad, protože jídlo s vyšším obsahem bílkovin zachovává delší pocit sytosti.

Správně sestavený oběd zabrání únavě, která se občas po poledni dostavuje. Stává se to, když zatížíte žaludek příliš těžkým jídlem - s recepty na naší stránce vám hlava v práci padat nebude.

Poměrně zdravě se můžete najíst i v restauraci. Tady si hlídejte, jak je jídlo upravené - jestli je maso pečené, grilované nebo smažené.

Vyhýbejte se jídlům instantním. Když chcete obědvat zeleninový salát, zjistěte si, jestli obsahuje maso nebo sýr. Ten by měl zastupovat kousek kozího sýru, ne kostka smažené nivy.

Kuřecí kousky na medu

Kuřecí kousky na medu

Množství: 4 porce (1 porce = 1 850 KJ)Doba přípravy: pečení 30 minut + odležení 12 hodin

  • 4 lžičky medu
  • 1/2 lžičky čerstvého zázvoru
  • 2 lžíce olivového oleje
  • citronová šťáva
  • 520 g kuřecího masa
  • 200 g rýže
  • 400 g ledového salátu
  • 1 mrkev
  • sůl, pepř, ocet

1. Promícháme med, zázvor, olej a citronovou šťávu a do této marinády naložíme maso nakrájené na kousky. Necháme odležet v lednici, nejlépe přes noc.

2. Naložené maso přendáme do zapékací misky a upečeme v předehřáté troubě na 180 °C cca 30 minut dozlatova.

3. Podáváme s rýží a salátem, který připravíme z listového salátu, nastrouhané mrkve a sladkokyselé zálivky.

Tip: Tento recept můžete v létě zařadit do své grilovací kuchařky. Kousky zabalte do alobalu a dejte na rozpálený gril.

Jehněčí kotlety na fazolkách

Jehněčí kotlety na fazolkách

Množství: 2 porce (1 porce = 1 600 KJ)
Příprava: 50 minut

  • 1 citron
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 jehněčí kotlety, každá cca 120 g
  • 200 g brambor
  • 300 g zelených fazolek
  • 1 lžíce kari, pepř
  • 1 lžíce másla

1. Citron vymačkáme a jednu lžíci šťávy smícháme se lžící olivového oleje a pepřem. Směsí potřeme kotlety. Přikryté necháme chvíli odpočívat.

2. Brambory oloupeme, nakrájíme a vaříme v osolené vodě. Mezitím očistíme fazolky, které po pár minutách přidáme k bramborám, a zeleninu dovaříme doměkka. Slijeme.

3. V pánvi rozpálíme máslo, vložíme do ní brambory a fazolky, ochutíme kari a opečeme. V druhé pánvi opečeme na oleji kotlety, a to z každé strany dvě až čtyři minuty.

4. Kotletu servírujeme položenou na fazolkách a bramborách.

Omeleta s bylinkami

Omeleta s bylinkami

Množství: 1 porce (1 700 KJ)
Doba přípravy: 20 minut

  • 2 vejce
  • trocha minerálky
  • 1 svazek bylinek (pažitka, petržel, kopr, koriandr)
  • 2 jarní cibulky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 50 g kozího sýr a mořská sůl, pepř

1. Vajíčka rozmícháme s minerálkou. Bylinky opláchneme, osušíme a nakrájíme na jemno. Jarní cibulky nakrájíme na kolečka.

2. Olej rozpálíme na pánvi, zpěníme na něm cibulku, přidáme bylinky, rozprostřeme je rovnoměrně po pánvi a zalijeme je rozmíchanými vajíčky. Na plátky nakrájený sýr rozložíme navrch, osolíme, opepříme a přikryté pečeme asi čtyři minuty - dokud se sýr nerozpeče.

Vepřové maso se zeleninou

Vepřové maso se zeleninou

Množství: 4 porce (1 porce = 1 760 KJ)
Doba přípravy: 110 minut

  • 800 g kedlubny
  • 300 g mrkve
  • 400 g vepřového masa
  • 100 g cibule
  • 2 lžíce oleje
  • 500 ml masového vývaru
  • sůl, pepř
  • 2 lžíce nasekané petržele

1. Kedlubny oloupeme a nakrájíme na hranolky silné asi centimetr, stejně tak mrkve. Maso nakrájíme na kostky, cibuli na kostičky.

2. Ve vroucí vodě blanšírujeme zeleninu: kedlubnu asi tři minuty, mrkev dvě. Vyjmeme, zchladíme studenou vodou a necháme oschnout. Maso osolíme a opepříme.

3. V hlubší pánvi si rozpálíme olej, na kterém společně podusíme cibuli s masem. Když je maso nahnědlé a cibule sklovitá, přilijeme do pánve asi 300 ml vývaru a přikryté poklicí vaříme asi hodinu. Přidáme zeleninu, případně ještě dolijeme trochu vývaru. Dochutíme a vaříme dalších cca 20 minut. Podáváme zdobené petrželkou a dvěma lžícemi vařené rýže.

Tvarohové lívanečky s borůvkami

Tvarohové lívanečky s borůvkami

Množství: 4 porce (1 porce = 1 790 KJ)
Doba přípravy: 30 minut

  • 520 g netučného měkkého tvarohu
  • 1 vejce
  • 20 g vanilkového cukru
  • sůl
  • 120 g krupice
  • 4 lžíce oleje
  • 600 g borůvek

1. Rozmícháme tvaroh se žloutkem, vanilkovým cukrem, špetkou soli a zapracujeme do něho krupici. Z bílku ušleháme tuhý sníh a zlehka ho vmícháme do tvarohové hmoty.

2. Na pánvi rozehřejeme olej a usmažíme lívanečky, které vyndaváme na ubrousek. Lívanečky ozdobíme rozmačkanými borůvkami.

Tip: Pro zbytek rodiny přidejte na lívance pravou šlehačku.

Autor:




Nejčtenější

Ilustrační fotografie
Letní lásky? Pozor na pohlavně přenosné nemoci, které způsobují neplodnost

Ze vzrušující známosti na jednu noc se může stejně tak vyklubat i závažný zdravotní problém v podobě pohlavní nemoci s potenciální hrozbou neplodnosti. Než se...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Pubertální dcera se chová, jako by se jí netýkala menstruace

Moje dcera se chová, jako by neměla žádnou menstruaci a vůbec se jí to netýkalo. Když se snažím zavést na to hovor, otočí hlavu a ignoruje mě. Čtenářka Ina...  celý článek

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Billie Piperová
Piperová: Ve třiceti po mně nemůžete chtít, abych vypadala na dvacet

Britské herečky Billie Piperová (34) se dotklo, že se do ní opřeli někteří novináři kvůli vráskám. Po třicítce očekávala, že se podobným článkům vyhne. Jak...  celý článek

Mozková mrtvice - ilustrační fotografie
Když udeří mrtvice, jde o čas. Jak ji poznáte?

Na mozku jsme závislí. To on rozhodne, zda si přečtete tento článek a napijete se u toho kávy. Vše probíhá automaticky. Ovšem jen do chvíle, než mozkovou tepnu...  celý článek

Další z rubriky

Ilustrační fotografie
Proč starší lidé hůř hubnou? Mizí jim svaly a ztrácí chuť, říká psychiatr

Je mnoho faktorů, které komplikují shazování přebytečných kil v dospělosti a ještě více ve stáří. Psychiatr Stefano Erzegovesi z Centra pro poruchy příjmu...  celý článek

(Ilustrační foto)
Nejzdravější jídelníčky světa. Po boku Japonska najdete Dánsko i Francii

Řecko, Itálie nebo Japonsko jsou svými jídelníčky známé, národy severní Evropy a západní Afriky už méně. Všechny si ale zaslouží přední příčky na seznamu zemí,...  celý článek

Ilustrační fotografie
Máte doma tlouštíka? Řekněte mu to chytře a začněte hubnout s ním

Když už se stalo a naše dítě trpí nadváhou, pozdě bycha honit. Akademické řeči o prevenci obezity jsou nám k ničemu. Důležité je postavit se k situaci čelem a...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

První pomoc při vypadávání vlasů: Tabletky i přípravky pro bohatou hřívu
První pomoc při vypadávání vlasů: Tabletky i přípravky pro bohatou hřívu

Zničehonic začínáte ztrácet svou jinak bohatou hřívu? Nepropadejte panice a podívejte se, jak vypadávání vlasů udělit stopku hned v začátcích.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.