Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Zapékání v troubě je zdravější než smažení, uvedl odborník online

  0:39aktualizováno  0:39
Po narození miminka se svět matky často točí výhradně kolem dítěte a často jí nezbývá čas ani na pořádné jídlo. Své stravě by ale měla věnovat zvýšenou pozornost obzvlášť pokud kojí, aby měla ona i novorozenec dostatek živin a energie. Na vaše dotazy na stravu vhodnou při kojení odpovídal odborník na výživu Petr Tláskal.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Málo energie, nedostatek prospěšných tuků, vitaminu D, vápníku, železa nebo jódu. Takové mezery v jídelníčku kojících žen odhalila nová slovenská studie. Slovenky se přitom chovají obvykle velmi podobně jako Češky. Zatímco na Slovensku kojí své dítě 78 % matek, v Česku je to dokonce 85 %. Čeští odborníci o nedostatcích ve stravovacím režimu kojících žen již delší dobu diskutují, slovenská studie jejich obavy potvrzuje.

Odpovědi lékaře najdete zde

Náš jídelníček by měl být vyvážený a pestrý, což ale bývá v každodenním kolotoči s dítětem někdy obtížné. Čeho je tedy lepší se při kojení vyvarovat?

„Pokud se jedná o potraviny, tak je nutné vycházet především z toho, co těhotná žena dobře toleruje a z čeho by měla mít profit nejen ona sama, ale i rostoucí a vyvíjející se plod dítěte. Je nutné vycházet i z toho, zda před těhotenstvím žena měla či neměla nějakou dietní úpravu stravy,“ vysvětluje Petr Tláskal, vedoucí lékař Oddělení léčebné výživy Fakultní nemocnice Motol, předseda Společnosti pro výživu a zástupce iniciativy 1 000 dní.

Zcela nevhodná je podle něj pro těhotné a kojící ženy jakákoliv konzumace alkoholu. „ Nejen alkohol, ale ani třeba kouření nejsou vhodné konzumovat v době kojení. Do mléka se dostávají podobně jako jiné látky, které konzumujete a pro růst a vývoj dítěte určitě nejsou přínosem,“ připomněl lékař.

Pozor na sůl, grilování a smažení

Petr Tláskal nedoporučuje ani potraviny, které u ženy způsobují zvýšenou plynatost a tím i poruchu komfortu trávicího traktu. „Mohou to být například ve větší míře konzumované luštěniny nebo konzumace nápojů sycených kysličníkem uhličitým. Nevhodné jsou i příliš kořeněné a zvláště slané potraviny. Kuchyňská sůl konzumovaná v nadbytku může potencovat rozvoj vysokého krevního tlaku, otoků a dalších obtíží,“ varuje lékař.

Luštěnin se ale nemusíte zcela vzdávat, vhodnější jsou v menších porcích a v kombinaci s kořením, které jejich nadýmavost sníží (např. kmín, majoránka, tymián). Namísto těžko stravitelné kombinace čočky a párku si dejte raději menší porci luštěnin s kvalitním červeným masem nebo rybou a doplňte je obilovinami a nakládanou zeleninou. A pak sledujte reakce miminka.

„Každý jedinec může reagovat trochu jinak. Je tomu tak i u kojeného dítěte. Nejlépe dané poznáte po konzumaci dané potraviny. Bude-li mít dítě následně větší nadýmání, které ustoupí po vysazení dané složky výživy a opět se objeví při její konzumaci, může to mít souvislost,“ napsal online Petr Tláskal.

Z typů úpravy jídla je pak pro těhotné a kojící ženy nejméně vhodné grilování. „Mohou při něm vznikat různé toxické produkty. Rovněž smažení může aktivovat horší toleranci konzumované potravy,“ dodal Petr Tláskal. jako vhodnější variantu doporučil lékař čtenářkám třeba zapékání v troubě.

Nezapomínejte na mléko a kvalitní tuky

Mnoho otázek kojících žen se točí i kolem konzumace mléčných výrobků, čerstvého pečiva a potenciálních alergenů jako jsou ořechy nebo některé druhy ovoce. Mléko je podle Petra Tláskala pro správnou výživu nezbytné a ani u dalších potravin nedoporučuje jejich vynechání nebo vysazení „pro jistotu“. Nové potraviny ale zkoušejte po jedné a v menším množství, abyste dokázala identifikovat, která dítěti způsobila bolení bříška nebo kopřivku.

„Ve své stravě by kojící žena měla mít v dostatku i rostlinné tuky, zvláště oleje (například řepkový) vzhledem k tomu, že konzumované mastné kyseliny z přijatého tuku významně ovlivňují složení mateřského mléka. Pouze v případě, že by dítě mělo projevy intolerance na bílkovinu kravského mléka, toto pak vysazujeme,“ odpověděl Petr Tláskal na dotaz čtenáře.

Co kojícím matkám chybí?

  • Vitamin D: 94 % kojících matek přijímá méně, než stanovují doporučení, z nich 75 % přijímá dokonce méně než třetinu doporučené denní dávky.
  • Jód: 97 % kojících matek přijímá méně, než stanovují doporučení, z nich většina (90 %) přijme méně než polovinu doporučené denní dávky.
  • Omega 3 mastné kyseliny: doporučenou denní dávku splnila jen polovina kojících matek.
Autor: pro iDNES.cz






Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.