Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Trpíte pálením žáhy? Dejte si pozor na těchto pět mýtů

aktualizováno 
Nepříjemný někdy až bolestivý pálivý pocit za hrudní kostí označovaný jako pálení žáhy je velmi častým zdravotním problémem. I proto kolem něj panuje mnoho mýtů a pověr. Víte, které to jsou?
Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie | foto: Profimedia.cz

Refluxní choroba jícnu vzniká v důsledku gastroesofageálního refluxu, kdy se část kyselého obsahu žaludku dostává zpět do jícnu. Protože sliznice jícnu je odlišná od sliznice žaludku, není proti kyselému obsahu žaludku chráněna.

„Kyselý obsah ´rozežírá´ povrch jícnu a způsobuje zánět, který se projevuje jako pyróza neboli pálení žáhy. To je nepříjemný bolestivý pocit pálení za hrudní kostí,“ řekl iDNES.cz lékař Ondřej Nývlt ze Světa zdraví a dodal, že kromě pálení žáhy se může objevit pocit kyselosti, zápach z úst, zvýšené slinění, říhání, bolest v nadbřišku, ale také kašel nebo dokonce chrapot, když dojde k podráždění hlasivek.

„Pokud je sliznice jícnu drážděna kyselým žaludečním obsahem dlouhodobě, může dojít k jejímu vážnému poškození. Sliznice drážděného úseku jícnu se mění a může vzniknout vřed nebo dokonce zhoubný nádor, varoval doktor Nývlt.

Co pomůže těhotným

Jak zvládat pálení žáhy v těhotenství, najdete na Vitalion.cz

Pálení žáhy se často vyskytuje i v těhotenství, zejména ve třetím trimestru. Je to dáno vyšší hladinou hormonů, které způsobují ochabnutí svěrače jícnu. Rostoucí plod navíc tlačí žaludek vzhůru. Ale po porodu se většinou vše upraví samo.

Podle doktora Nývlta mezi další rizikové faktory refluxní choroby jícnu patří hektický životní styl (uspěchanost, stres), nedostatek přirozeného odpočinku po jídle (zvýšený pohyb s předklony bezprostředně po jídle nebo ulehnutí s přecpaným žaludkem), obezita (žaludek je tlačen vzhůru větším objemem tuku v břiše), kouření, mnoho léků, ale hlavně nepravidelné a nesprávné stravování (konzumace jídla za pochodu a ve spěchu, hltání, příliš velké porce) a konzumace nevhodných potravin.

Pálení žáhy dokáže vyvolat řada jídel a nápojů. Některé potraviny proto, že obsahují velké množství kyselin, jiné zvyšují produkci kyseliny v žaludku nebo uvolňují dolní jícnový svěrač, čímž umožňují kyselině uniknout do jícnu.

„Mezi nejznámější patří tučná, smažená a pálivá jídla, sladká a kynutá jídla, dále černá káva, alkohol a nápoje sycené kysličníkem uhličitým. Problémy mohou ale způsobit také koncentrované džusy, citrusy, cibule, česnek, čokoláda, rajčata či spíše rajčatové omáčky, máta nebo peprmintové cukrovinky,“ upozornil lékař.

Jelikož pálení žáhy je velmi častý problém, existuje kolem něj spousta mýtů a polopravd. Představujeme vám pět z nich.

Pálení žáhy můžete ignorovat

Vychutnali jste si dosytosti lahodný oběd a pálení žáhy po něm berete jako nevyhnutelnou daň za tento požitek? Jak uvedl praktický lékař Ríša Suk, pálení žáhy po konzumaci typických potravin, které tento jev vyvolávají, jako například přemíra tučných, smažených, kořeněných či kyselých jídel, není důvodem paniky.

Pálení žáhy

Co pomohlo na pálení žáhy najdete na Vitalion.cz

„Pokud nás však tento problém provází spontánně a opakovaně, je rozhodně vhodné ihned navštívit ošetřujícího lékaře. Zvláště pokud samotné pálení provází chrapot či kašel,“ řekl Suk, který vysvětlil, že pálení žáhy může být projevem respiračních problémů, ale i příznakem spojeným s velmi vážnými problémy včetně chronického zánětu jícnu, který může vést až k rakovině jícnu.

Doktor Nývlt rovněž souhlasí s tím, že samotný ojedinělý výskyt refluxu nebývá nebezpečný.

„Úlevu většinou přinese zvýšená poloha horní poloviny těla nebo vypití sklenky vlažné vody. Pokud se obtíže dostavují opakovaně, je vhodné se poradit s lékařem,“ vysvětlil lékař Ondřej Nývlt, který jako prevenci doporučuje jíst častěji menší porce a nejíst velké porce před spaním.

Samozřejmě je třeba se v maximální míře vyhýbat potravinám, které pálení žáhy způsobují, a naopak je vhodné zařadit potraviny, které pálení žáhy zamezují či zmírňují, například ovesné vločky, zázvor (má protizánětlivý účinek na trávicí trakt), aloe vera, zelenina (především květák, brokolice, chřest, kořenová zelenina) nebo zeleninový salát, banány a melouny (mají zásadité pH), nejvhodnější přílohy při pálení žáhy jsou rýže a kuskus.

„Je také možné užívat vhodné doplňky stravy, samostatně nebo jako součást celkové léčby,“ dodal doktor Nývlt.

Mléko a máta pomůžou zklidnit podrážděný žaludek

Sklenice mléka před spaním se často doporučuje lidem, kteří trpí pálením žáhy. Mléko sice někdy může krátkodobě způsobit úlevu tím, že neutralizuje žaludeční kyseliny, ale vápník obsažený v mléce nakonec donutí žaludek vyprodukovat ještě více kyseliny. Sklenice mléka tak ve skutečnosti ještě zhorší původní problém.

Dalším prostředkem na pálení žáhy z kategorie lidové medicíny je máta. Bohužel i ta namísto zklidnění žaludku způsobuje jen další gastrointestinální problémy.

Jakmile jednou začnete užívat léky, budete je brát doživotně

Existuje několik účinných léků, které mohou pomoci lidem zvládnout refluxní chorobu jícnu od antacidů po inhibitory protonové pumpy. Jakmile pacient objeví něco, co mu dovolí v noci klidně spát nebo si vychutnat hutná jídla bez následného pálení žáhy, může vzniknout pokušení brát takové léky po celý život. Většina pacientů se totiž obává, že po vysazení léků se příznaky vrátí.

Zatímco někteří pacienti zažívají pálení žáhy kvůli refluxní chorobě jícnu denně a léky tedy potřebují užívat pravidelně, většina lidí trpí těmito problémy jen příležitostně. V tomto případě není nutné zbytečně utrácet peníze za léky a zvyšovat riziko vedlejších účinků, které narůstá při dlouhodobém užívání těchto léků. Pro většinu lidí postačí zobnout si pilulku, jen když se objeví problémy, nebo předtím, než se pustí do velkého oběda.

Pokud trpíte pálením žáhy, musíte se vzdát kávy

Ve světě těch, co trpí refluxní chorobou jícnu, má káva velmi špatnou reputaci a téměř všem pacientům je doporučováno, aby ji spolu s alkoholem nebo pomerančovým džusem ze svého jídelníčku vyloučili. Nicméně spojitost mezi pitím kávy a refluxní chorobou jícnu nebyla nikdy vědecky prokázána.

Je pravda, že káva může u některých jedinců vyvolat pálení žáhy, netýká se to však zdaleka všech lidí trpících refluxní chorobou jícnu. Pokud po vypití hrnku kávy pocítíte pálení žáhy, pak je jistě rozumné její konzumaci omezit, ale pokud u vás káva, víno nebo džus žádné podobné příznaky nevyvolává, není důvod tyto nápoje zcela zavrhnout.

Pálivá jídla jsou zakázána

Pojem pálení žáhy si většina lidí spojí se stravou, která je taková nemastná, neslaná, prostě málo pikantní. Pálivé pokrmy však stejně jako výše zmíněná káva nemusí mít negativní vliv na každého pacienta s refluxní chorobou jícnu. 

Studie odborníků ze Stanfordu dokonce ukázala, že samotné vynechání „spouštěčů“ pálení žáhy, jako jsou ostrá jídla nebo čokoláda, nemělo na refluxní chorobu jícnu nebo s ní spojené příznaky žádný vliv. Jediná věc, která opravdu fungovala pro tyto pacienty, byla změna životního stylu, úbytek váhy nebo spaní s podloženou hlavou.

Také doktor Nývlt pacientům s refluxem doporučuje snížit váhu (obézní lidé trpí pálením žáhy a refluxem třikrát častěji), nosit volnější oblečení (příliš těsné upnutí v oblasti trupu může způsobit reflux a pálení žáhy), a používat vyšší polštář (hlava ve zvýšené poloze).

„Při dodržování výše uvedených zásad často nebývá nutné se zcela vyhnout oblíbené kávě po lehkém obědě, či si čas od času dopřát pikantnější pokrm. Vše záleží na míře, s jakou potraviny a nápoje konzumujeme. Náš organismus nám dá velice snadno najevo, že už jsme příslušnou míru překročili,“ uzavřel lékař Ondřej Nývlt.

Autor: pro iDNES.cz






Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.