Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Máslo, nebo margarín? Oboje má své výhody

aktualizováno 
Máslo, margarín, nebo dokonce sádlo? Je to nekonečný souboj. Když se v 90. letech objevily ve větším množství na našem trhu margaríny, vypadalo to, že jsme před vysokým cholesterolem ochráněni.
Nejlepší je tuky střídat (ilustrační snímek).

Nejlepší je tuky střídat (ilustrační snímek). | foto: Profimedia.cz

Jenže se brzy ukázalo, že při ztužování tuku mnohdy vznikají takzvané transmastné kyseliny. Ty snižují hladinu ochranného cholesterolu a zvyšují hladinu nebezpečného cholesterolu, což vede ke zhoršení kvality cév. 

Máslo se tak vrátilo na výsluní. Výrobci margarínů sice zareagovali rychle a začali používat jinou metodu, při které už tyto kyseliny nevznikají, v hlavách zákazníků ale varování stále zůstalo. Jaký tuk je tedy pro naše zdraví vhodnější?

Kolik cholesterolu?

Na jeden chléb si lidé mažou zhruba 20 gramů másla, to je 16 gramů tuku. Touto porcí do sebe dostanete 614 kJ, denní příjem pro ženy je kolem 7 000 kJ. Máslo obsahuje také zhruba 240 mg cholesterolu na 100 gramů.

Margarín se sníženým obsahem tuku (většinou mají v názvu light) obsahuje ve stejné porci zhruba 300 kJ a třeba jen 8 gramů tuku.

Jen pro představu: do mramorové bábovky se dává zhruba 125 gramů másla (tedy půlka balení), což je 3 375 kJ.

Máslo bezesporu vyhrává po chuťové stránce. Alespoň pro většinu lidí. Obsahuje však výhradně mléčný tuk, a to minimálně 80 procent. Tento tuk má vysoký obsah nasycených mastných kyselin, ale přesto je poměrně dobře stravitelný. Jeho nevýhodou je také vysoký obsah cholesterolu.

Tuky střídejte

Margaríny vznikají z rostlinných tuků. Obsahují mnohem méně tuku (obvykle 60, ale některé jen 20 procent) než máslo a transmastné kyseliny již při výrobě většinou nevznikají. "Před časem jsme dělali průzkum složení mastných kyselin tuků na našem trhu a zjistili jsme, že margaríny jsou z hlediska transmastných kyselin v pořádku,"  říká profesorka Jana Dostálová z VŠCHT.

Pořídíte je také za nižší cenu než máslo. Pokud nemáte zdravotní problémy, tuky střídejte a máslo si občas bez obav dejte.

Tuky by měly tvořit zhruba 30 až 35 procent celkového denního příjmu energie. Dvě třetiny by pak měly být tuky rostlinné a třetina živočišné. Zdravý člověk by neměl ve stravě přijmout za den víc než 300 miligramů cholesterolu. Pokud jej máte zvýšený, sahejte raději po margarínu. A nezapomeňte číst složení. Čím méně nasycených mastných kyselin, tím lépe.

Kdo holduje sádlu, nemusí se stydět, složení mastných kyselin je z hlediska výživového příznivější než u másla a obsah cholesterolu je také nižší (100 mg na 100 g).

Zvláštním výrobkem, který byl v roce 1977 vyvinut v Československu a získal si u nás velkou oblibu, je pomazánkové máslo. Jedná se o mléčný výrobek ze zakysané smetany obohacený sušeným mlékem nebo sušeným podmáslím, obsahující nejméně 31 procent mléčného tuku a nejméně 42 procent sušiny.





Nejčtenější

Kromě hudby lze na základních uměleckých školách studovat i tanec nebo...
ZUŠ je český unikát. Rodí se tam umělci i publikum

Odpoledne strávená na výuce hry na klavír nebo na kreslení v „lidušce“ patří u mnohých z nás k příjemným vzpomínkám na dětství. Dnes chodí děti do základních...  celý článek

Ozzy Osbourne a jeho manželka Sharon (24. ledna 2014)
Ozzyho nevěra ze mě udělala pitomce, říká Sharon Osbournová

Ozzy Osbourne (68) si vzal Sharon (64) před 34 lety. Od té doby ji několikrát podvedl a korunu tomu nasadil minulý rok, když přiznal, že si našel o hodně...  celý článek

Dara Rolins. Styling: Ruth Šariská, make-up: Michaela Ohemová
Fotili jsme Daru Rolins v plavkách. Postavu nemám zadarmo, říká

Na plavkovou sezonu se zpěvačka Dara Rolins nijak připravovat nepotřebuje, na své postavě totiž pracuje pořád. Pro magazín Ona Dnes, který vyjde 29. května,...  celý článek

Ilustrační snímek
Příběh Petra: Manželka do našich sporů zatahuje děti

Kdybych to byl býval věděl, tak bych se byl neženil. Tato věta přesně vystihuje mé rozladění z manželství, ve kterém trávím už dvacátý rok. Přitom to zpočátku...  celý článek

Herečka a manželka ministra obrany Veronika Žilková
Jsem zvyklá manžela poslouchat, tvrdí Veronika Žilková

Leckdo by jejího muže rád viděl jako prezidenta, ale ona ty úvahy odhání. Navíc říká, že manželka ministra obrany je mnohem náročnější funkce než první dáma....  celý článek

Další z rubriky

(Ilustrační foto)
Tabletové rameno, kyberchondrie, technostres. Nové nemoci digitální doby

Digitální éra – digitální nemoci. Souchotě ani záškrt nás už nedostanou, zato máme zdravotní potíže, psychické poruchy nebo přinejmenším podivné syndromy,...  celý článek

Ilustrační fotografie
Sedm důvodů, proč je vám na omdlení

Dehydratace, hlad, těhotenství, úlek nebo i srdeční problémy – faktorů, které mohou vyvolat pocit na omdlení nebo samotné mdloby, existuje velké množství....  celý článek

Zuzana Kečkéšová, bioložka z Ústavu organické chemie a biologie
Strach z rakoviny může být inspirací, tvrdí bioložka Zuzana Kečkéšová

Podívala se na rakovinu z opačné strany než všichni před ní - do míst v těle, kde rakovina nebývá. A položila si základní vědeckou otázku: Proč? Proč...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.