Pálení žáhy provází nepříjemný pocit, v některých případech až palčivá bolest za hrudní kostí šířící se do krku, kterou doprovází kyselost v ústech.
„Pálení žáhy způsobuje vracení žaludeční kyseliny zpět do jícnu, většinou při nedomykavosti svěrače mezi jícnem a žaludkem. Kyselina pak dráždí sliznici jícnu, což vyvolává pálení žáhy,“ říká lékař Michal Kolář ze společnosti pro komplexní gastroenterologii Euresis.
Mléko pomůže, ale neléčí
Tímto syndromem kromě lidí s uvolněným svěračem mezi jícnem a žaludkem nejvíce trpí alkoholici, silní kuřáci a obézní lidé. Pálení žáhy také trápí spoustu těhotných žen, což je dáno hormonálními změnami i tlakem způsobeným růstem dělohy. Pálení žáhy však většinou vymizí brzy po porodu.
„U pacientů trpících pálením žáhy je třeba nejprve zjistit příčinu a podstoupit vyšetření jícnu a žaludku, vedeného specialistou na choroby zažívacího traktu,“ vysvětluje lékař.
Ačkoliv schvaluje „babskou“ radu, podle které na pálení žáhy pomůže sklenka mléka (neutralizuje kyselinu v jícnu), upozorňuje, že se nejedná o léčbu.
Ta by vždy měla vycházet z doporučení odborníka, který by měl nejprve vyloučit možné onemocnění – zánět, zúžení jícnu nebo rakovinu.
Změňte jídelníček
Další častou potíží se zažíváním je nepříjemné nadýmání.
„Nadýmání může být příznakem celé řady chorob. Někdy je samozřejmě způsobeno typem stravy, skládající se z nadbytku vlákniny, luštěnin nebo čerstvého pečiva, častěji je však důsledkem nějaké nemoci,“ říká Michal Kolář.
Možných chorob, které provází nadýmání, je přitom celá řada. „Může jít o poruchu trávení z důvodu nedostatečnosti slinivky břišní nebo nedostatku některého trávicího enzymu. Někdy je nadýmání důsledkem onemocnění žaludku, žlučníku nebo tlustého střeva. Pokud člověk trpí nadměrnou plynatostí, měl by gastroenterologa navštívit v každém případě.“
Kromě správného složení stravy doporučuje Michal Kolář produkty s obsahem Aloe vera. „Osobně používám roztok z Aloe u velkého množství zažívacích chorob jako doplněk léčby,“ říká odborník.
Jak se vyhnout zažívacím potížím* Jezte pravidelně, častěji a v menších dávkách * Zařaďte do jídelníčku hodně ovoce, zeleniny, dostatek vlákniny, méně masa a méně tradiční české kuchyně * Nepijte ve větší míře alkohol (sklenka piva nebo vína večer neškodí) * Zachovávejte dostatečný pitný režim; nejlepší jsou neslazené čaje a neperlivé minerální vody * Omezte kořeněná jídla * Jezte jogurty, které mají krátkou dobu trvanlivosti * Vhodné jsou produkty s obsahem Aloe vera |