Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Jak správně obědvat? Rady pro hubnoucí, děti i dospělé

aktualizováno 
Oběd je podobně jako snídaně ideální v tom, že nemusíme až tak věnovat pozornost vhodným či méně vhodným potravinám. Stále totiž zbývá dost času, kdy organismus přijatou energii využije. Proto i porce mohou být větší než třeba u večeře. Jak by měl vypadat správný oběd?

Alespoň o víkendu si udělejte čas na oběd s rodinou (ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Ideální čas na oběd bývá kolem poledne. Vše se ale odvíjí podle snídaně a celkového složení dne. Takže na oběd bychom si měli najít čas mezi půl dvanáctou až půl druhou. Správné by bylo obědvat hodinu. Což si bohužel mnoho z nás může dovolit pouze o víkendu. 

"Většinou máme vyhrazenou půlhodinu, někdy i méně, což vede k tomu, že jídlo spíš hltáme, než koušeme, pomáháme si tekutinami, kterými sousta zapíjíme, a trávicí trakt má mnoho práce, aby potraviny správně zpracoval. Projevuje se to například tím, že po větším obědě cítíme únavu a malátnost. Veškerá energie je soustředěná do žaludku a na jiném místě chybí. Jde o krev, která se soustředí do oblasti trávicího traktu," upozorňuje výživová poradkyně Lenka Kaprhálová. 

"Je ideální vyčlenit si na jídlo dostatek času, sousta poctivě rozžvýkat a tekutiny si nechat na později. Slinivka i žaludek to ocení," dodala. 

U oběda by stejně jako u ostatních jídel měly být zastoupeny všechny tři základní živiny. Tedy bílkoviny, sacharidy a tuky. 

"Pokud máme rádi jídla obsahující větší množství sacharidů, je právě oběd ten správný čas. Těstoviny, pizzu nebo noky bychom tedy měli jíst naposledy právě při obědě. Také větší množství luštěnin a obilnin je k obědu víc vhodné než k večeři," říká Kaprhálová. 

Polévku ano, ale ne při hubnutí

Oběd dítěte by měl obsahovat přiměřené množství energie a raději více menších chodů – tedy polévku, hlavní jídlo a lehký dezert. Dospělá osoba, která neřeší váhu, si může oběd složit obdobně. Hubnoucí člověk by si energii určenou na oběd měl krátit o polévku. 

"Polévka totiž připraví žaludeční šťávy na další přísun jídla a u někoho to může podpořit větší chuť k jídlu, proto bych hubnoucím polévku doporučila spíš jako hlavní jídlo například k večeři," uvádí výživová poradkyně. 

Zkuste krabičkovku

Na Raketa.cz najdete slevy na oblíbené krabičkové diety, které se staly hitem v boji v nadbytečnými kily.

Pro všechny by mělo platit, že si k obědu dají i zeleninový salát nebo zeleninovou přílohu. Hubnoucí by měl mít zeleninu zastoupenou i v hlavním jídle. Celkový energetický příjem z oběda je u dětí zhruba 2 600 kJ, u dospělých 3 600 kJ a u hubnoucích maximálně 2 300 kJ. 

Jestliže si nechcete jídlo připravovat doma, je dobré chodit do restaurace, kde vaří z čerstvých surovin a ne ze zmražených polotovarů. V restauraci nemusíte řešit velikost porce, gramáž totiž bývá uvedena v jídelním lístku. 

"Ideální volbou je přírodní úprava masa se zeleninou, také dobře zpracovaným steakem nic nezkazíme. Vždy bychom měli konzumovat zeleninu, tedy i v restauraci. Není-li k dispozici malý zeleninový salát, pak můžeme požádat o větší zeleninovou oblohu. Pokud náš talíř bude tvořit 1/3 bílkoviny (maso), 1/3 zeleniny (obloha) a 1/3 přílohy (brambory, rýže, těstoviny), je to ideální stav," říká Kaprhálová.

Pokud jídlo opravu nestíháte, je fast food lepší varianta než než bageta z trafiky či pumpy. Dnešní nabídka těchto zařízení obsahuje i zeleninové saláty s masem nebo bez. 

"Můžete si dát například salát Caesar nebo jeden hamburger a horní půlku housky vyhodíte a nahradíte zeleninovým salátem," radí výživová specialistka Lenka Kaprhálová. 

Ukázkové recepty na oběd

Dítě:

U dítěte je ideální začít oběd polévkou, a to nejlépe vývarem. Jako dezert se hodí čerstvé sezonní ovoce.

Krůtí sekaná

Krůtí sekaná s mačkanými brambory

200 g krůtích prsou
20 g bílého toustového chleba
10 g šalotky
sůl, pepř, majoránka
200 g brambor
5 g másla
10 g jarní cibulky
150 g salátové okurky
olivový olej, vinný ocet - na zálivku

Krůtí maso pomeleme najemno a přidáme navlhčenou střídku z chleba, sekanou šalotku a promícháme. Ochutíme solí, pepřem, majoránkou. Vytvarujeme váleček, potřeme vodou a vložíme do vyhřáté trouby na teplotu 175 stupňů, pečeme cca 25 minut. Vařené brambory rozmačkáme a přidáme máslo, jarní cibulku a sůl. Podáváme s okurkovým salátem se zálivkou z oleje a vinného octa - postačí pár kapek.

Dospělý: 

I dospělý, který nehubne, si může dát k obědu polévku. Nejlépe vývar ze zeleniny nebo masa. 

Špagety Carbonara

Carbonara ze sušených rajčat a uzeného tofu

180 g uzeného tofu
3 ks sušených rajčat v olivovém oleji
50 g sojanézy (sojová smetana)
30 g zralý tvrdý sýr typu parmezán
90 g celozrnných těstovin
1 lžíce petrželové natě
sůl

Ve velké pánvi rozehřejeme smetanu a přidáme pokrájená rajčata a tofu, ochutíme solí a povaříme asi 3 minuty. Uvařené a scezené těstoviny přidáme do omáčky, dobře prohřejeme a přidáme sýr. Podáváme posypané petrželovou natí.

Dospělý hubnoucí:

Krůtí guláš

Guláš z krůtích prsou s vařenými bramborami

180 g krůtích prsou
80 g kysaného zelí
30 g zakysané smetany
0,2 dl zeleninového vývaru
30 g brambor na zahuštění
10 g řepkového oleje
10 g cibule 
mletá paprika, bobkový list, nové koření
sůl
200 g brambor vařených ve slupce

Na oleji zpěníme cibulku, přidáme pokrájené maso na kostičky. Krátce restujeme a přidáme koření. Zelí pokrájíme a společně s vývarem přidáme k masu, dusíme do měkka. Zahustíme nastrouhaným bramborem. Hotový pokrm zjemníme kysanou smetanou. Podáváme s bramborem.

Autor:




Nejčtenější

Zuzana Kečkéšová, bioložka z Ústavu organické chemie a biologie
Strach z rakoviny může být inspirací, tvrdí bioložka Zuzana Kečkéšová

Podívala se na rakovinu z opačné strany než všichni před ní - do míst v těle, kde rakovina nebývá. A položila si základní vědeckou otázku: Proč? Proč...  celý článek

Riwaa Nerona se kromě výroby korzetů věnuje i šití spodního prádla a večerních...
Všechno, co jste chtěli vědět o korzetech, ale báli jste se zeptat

Bez korzetu si ženy v minulosti nedokázaly svůj život vůbec představit. Tento dříve nepostradatelný kousek spodního prádla své kouzlo neztrácí ani dnes. Dokáže...  celý článek

Gabourey Sidibe (New York, 15. února 2015)
Sidibe: Když jsem měla anorexii, už jsem měla naplánované, jak se zabít

Cesta boubelaté herečky Gabourey Sidibe (34) ke štěstí byla velmi trnitá. V mládí měla problémy s poruchou příjmu potravy a v pozdějším věku pak pracovala na...  celý článek

ilustrační snímek
Rodinná poradna: Syn při hraní on-line hry chatuje s cizími lidmi

Nevím, jak ochránit svého desetiletého syna, když je on-line. Snažila jsem se s ním o všech zásadách bezpečnosti mockrát mluvit, ale stále mu to nedochází....  celý článek

Libuše s Huyen, které zachránila život.
Krušné chvíle za mřížemi. Libuše zachránila spoluvězeňkyni život

Život za mřížemi pluje zdánlivě jednotvárně, ale i tam se občas odehrají dramata. Několik jich zažila i šestapadesátiletá Libuše, která si odpykává trest za...  celý článek

Další z rubriky

Ilustrační fotografie
Jarní očista na vlastní tělo. Hladovka se redaktorce neosvědčila

O tom, že bychom měli jednou za čas svému organismu dopřát očistu, aby se zbavil všech škodlivin, není sporu. Jak ale na ni? Která metoda je správná a...  celý článek

Silvie Sher, trenérka z Online Fitness
Štíhlá do plavek: cviky a rady, díky kterým vám zmizí pneumatika v pase

Pneumatika kolem pasu trápí většinu lidí. A podle odborníků na cvičení bývá shazování tuku v oblasti břicha o trochu složitější, než u jiných partií. Jak si...  celý článek

(Ilustrační foto)
Čas na cvičení máme všichni. Sedm tipů, jak se každý den trochu hýbat

Nemám čas. Nemám energii. Mám sedavé zaměstnání. Nechci cvičit jen trochu, ale pořádně. Výmluv, proč se každý den prostě nemůžeme hýbat, máme spoustu. Zařadit...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.