Jak jíst a tělu neubližovat? Pravidlo první: mikrovlnka jídlo zabíjí

  2:11
Před lety byl reprezentantem v lyžování, a když po úrazu se sportem skončil, nabral dvacet kilo. Od té doby se šéfkuchař Stefan Egger zase dostal do špičkové formy a podle zásad, které vyzkoušel na sobě, sestavil svá "dietní" pravidla. Například radí nakupovat na trzích a neohřívat jídlo v mikrovlnce.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Archiv

Hotel Theresa, který se jmenuje podle Stefanovy maminky, je v rakouském údolí Zillertal i leckde jinde stále známější pro svoji kuchyni. Vaří se tu z místních surovin, chemickou náhražku čehokoliv na stole nenajdete ani lupou a každé jídlo promyslel šéfkuchař, který je diplomovaný dietolog.

Stefan Egger (46)

Stefan Egger,

Diplomovaný šéfkuchař z hotelu pod Alpami, horský vůdce, lyžařský instruktor a účastník ultramaratonů (běhů delších než 100 km) se zdravou výživou zabývá profesionálně i soukromě. Podle svých zásad krmí sebe, rodinu i hosty ve svém hotelu.

Za hlavního nepřítele zdraví nepovažuje máslo, ale chemicky obohacené potraviny, které se v reklamě tváří jako dietní. Tvrdí, že trávení začíná v mozku a největší civilizační problém je, že jíme i tehdy, když nemáme hlad. Stačí vůně hranolek ze stánku nebo někdo, kdo jde proti nám a jí čokoládovou tyčinku.

"Lidské tělo je mistrovské dílo, umí se samo léčit i regenerovat," tvrdí Stefan Egger, "ale špatným jídlem mu zasazujeme rány, které se s časem pořád hůř a hůř hojí." Jak si tedy zbytečně neubližovat?

Devět zlatých pravidel

První pravidlo: Nakupujte u malých dodavatelů nebo na trhu. V regálech velkých marketů se nejčastěji skrývají superlevné potraviny, které obsahují látky, jež byste v původním stavu vysypali akorát do odpadků.

Druhé pravidlo: Omezte příjem sacharidů (uhlohydrátů). Vaše tělo si jich jen malou zásobu uloží do jater a svalů, ale přebytky ukládá do tukových zásob, které se jen těžko likvidují.

Třetí pravidlo: Neodbývejte proteiny (bílkoviny). Ty jsou pro správnou výživu nepostradatelné – jsou základními kameny organismu. Obsažené jsou v mase, rybách, mléce, tvarohu, sýrech, vejcích, luštěninách.

Čtvrté pravidlo: 85 % stravy by mělo být vařené a 15 % syrové. Možná vám to přijde samozřejmé, ale když budete nějaký čas hlídat, co jíte, zjistíte, že skutečně syrové potravy moc nesníte. (Studená neznamená syrová, takže nepočítejte chleba a spol.)

Páté pravidlo: Jezte každé čtyři hodiny a nikdy ne zcela do sytosti. Mozek má totiž svou setrvačnost a vysílá informaci o pocitu hladu ještě ve chvíli, kdy už jste žaludek naplnili.

Šesté pravidlo: Začněte den teplou snídaní. Po ránu je teplé jídlo k organismu šetrnější. Stefan Egger sestavil pro sebe i své strávníky zdravou a kupodivu i chutnou "kaši": směs nejrůznějšího zrní podle chuti (špalda, pohanka, jáhly a bezpluchý ječmen) dejte do hrnečku, zalijte horkou vodou (dvoj- až trojnásobné množství, než je zrní). Povařte asi pět minut, přiklopte a nechte stát do rána, aby se voda vstřebala a zrní změklo.

Ráno odeberte potřebné množství zrní, zbytek uložte do lednice (vydrží klidně 2–3 dny). Zrní v hrnečku opatrně ohřejte, přisypte rozinky (sušené brusinky, křížaly, krájené sušené meruňky, švestky...), nalámejte vlašské ořechy plus dýňová, slunečnicová, sezamová, lněná a jiná semínka, zamíchejte a mlsejte. Jestli chcete "kaši" sladkou, přidejte med nebo marmeládu.

Sedmé pravidlo: Teplé jídlo i pití je vždycky zdravější než studené. Proto šéfkuchař Egger doporučuje hlavně polévky, k pití teplou vodu (minimálně 2 litry denně) a dokonce radí si ohřívat i ovoce. To radí jíst jen takové, které zraje ve vašem pásmu. Tropické a exotické prý tělo spíš rozhodí.

Osmé pravidlo: Mikrovlnná trouba zabíjí v jídle vše dobré. Raději ohřívejte a připravujte jídla v troubě/na sporáku.

Deváté pravidlo: Hýbejte se kdykoliv máte šanci. Choďte, běhejte, lyžujte, plavte.

Staré zdravé časy

Bylo nebylo, kdysi dávno byl cukr drahý. Cukrová třtina nerostla jen tak, do Evropy se musela dovážet, a až když v Belgii přišli na to, jak cukr vyrábět z řepy, začali jsme se jím cpát jako nezavření. Dnes ho zkonzumujeme padesátkrát více než před sto lety. Masa sníme sedmkrát více. A přednost dáváme bílé mouce, která už v sobě nenese skoro žádnou výživovou hodnotu.

Důsledkem je nejen nadváha, ale i civilizační nemoci jako cukrovka, vysoký tlak, zubní kazy nebo zácpa. Alpský šéfkuchař obrazně řečeno radí: "Zpátky na stromy." A ono by nám tam bylo líp.

  • Nejčtenější

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

20. dubna 2024

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

25. dubna 2024

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sexy, průhledné i s rozparkem. Šaty pomsty zvedají slavným ženám sebevědomí

24. dubna 2024

Co udělá žena, když se jí nedaří nebo ji zradí muž? Změní účes nebo si pořídí nové šaty. Róby,...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

25. dubna 2024  8:18

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mladá maminka se proměnila k nepoznání, vsadila na jiný životní styl

24. dubna 2024

Devětadvacetiletá Indya Agosová z Texasu vážila sto sedmnáct kilo, když se rozhodla pro životní...

Ufňukaní křehcí individualisté. Nefér nálepky si Sněhové vločky nezaslouží

26. dubna 2024

Jsou prý křehcí a ufňukaní, jakýkoli nesouhlas je rozhodí. Striktně zaměření na sebe a přesvědčení...

V pětašedesáti je žena fit jako nikdy předtím, vděčí za to kulturistice

26. dubna 2024  6:30

Marlene Flowersová začala s cvičením teprve před sedmi lety. Tehdy se potýkala s poruchou příjmu...

Jak se vyznáte v alergiích? Vyzkoušejte znalosti v kvízu a vyhrajte knihu

26. dubna 2024

Alergií trpí v České republice každý pátý člověk. I proto jsme se během dubna snažili v tématu...

Sexy korzet se špičatými košíčky. Před Madonnou ho oblékal plyšový medvídek

26. dubna 2024

Seriál Ačkoli byla doba upnutých šněrovaček dávno ta tam, jedním z nejslavnějších módních kousků 90. let...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...