Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Sladké téměř nejím, jsem masová, říká cukrářka Iveta Fabešová

  0:07aktualizováno  0:07
Měla perspektivní a dobře placené zaměstnání, ale stejně po večerech ležela v kuchařkách a pekla. Když dala výpověď a vyměnila jistotu za nejistotu, okolí si klepalo na čelo. „Od puberty jsem věděla, že budu mít cukrárnu,“ říká Iveta Fabešová. Dnes má dvě a stala se respektovanou cukrářkou.

Cukrářka Iveta Fabešová | foto: Ondřej Košík

Iveta Fabešová

  • Narodila se před 32 lety ve Znojmě. Vystudovala gymnázium a speciální pedagogiku na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně.

  • Pracovala v developerské firmě, v roce 2010 se přihlásila do reality show Na nože, ve které amatéři i profesionálové pod dohledem kuchaře Zdeňka Pohlreicha předváděli své znalosti a dovednosti.

  • V roce 2013 otevřela svoji první cukrárnu v Praze v Belgické ulici, loni druhou na Tylově náměstí.

  • Vydala čtyři knihy, ve kterých jsou recepty od klasických českých sladkostí přes francouzské, slavnostní až po vánoční cukroví.

  • Je vdaná, má dceru a nyní čeká druhé dítě.

Dokážete se přejíst sladkým?
Nedávno jsme s manželem měli „tour de Paris“ po cukrárnách. Jeli jsme ochutnávat nové věci a snědli toho tolik, že jsem měla pocit, že mám otravu cukrem. Ležela jsem na hotelu, jen funěla a na sladkosti nemohla ani pomyslet.

Co v takových chvílích pomáhá?
Maso nebo něco slaného, nějaký protipól, který tu chuť sladkého přebije.

Teď v těhotenství trpíte nějakými zvláštními chutěmi?
Naštěstí ne, neměla jsem je ani s prvním dítětem, žádné kyselé okurky kombinované se sladkostmi se nekonají.

Kolik sladkého vlastně cukrářka přes den sní?
Sladké téměř nejím.

Už ho po letech nemůžete ani vidět?
Zní to divně, ale vlastně je to logické. Když děláte v oboru, pokud zrovna nejezdíte po cukrárnách v Paříži, dát si někde věneček nebo čokoládový dort jen tak pro chuť vás neláká. Teď na podzim jsme chystali do cukrárny nové menu, to jsem byla tři týdny v cukru a čokoládě, neustále jsem ochutnávala, ale když se pak ty věci zaběhnou, nemám chuť ujídat. Sladkosti z osvědčených receptur už mě pak nelákají.

Recepty podle Ivety Fabešové

Cukrářka Iveta Fabešová

Cukrářka Iveta Fabešová

Takže když vás honí mlsná, po čem sáhnete?
Po mase, jsem masová, to si pak zajdu na hamburger. Ale aby to nevyznělo divně, sladké mám ráda, bez toho bych tuhle práci nemohla dělat. Lásku k pečení mám od dětství.

Stejně jako jizvu od karamelu na ruce?
Teď už je malá, ale pořád na té ruce je. Bylo mi nějaký šest, chtěla jsem pro mámu podle časopisu připravit mandarinkové tousty s karamelem, jenže se mi přilepil na vařečku, a jak jsem se ho z ní snažila odstranit, stříkl mi na ruku.

Čtěte v pondělí

Cukrářka Iveta Fabešová

Velký rozhovor s Ivetou Fabešovou čtěte v příloze MF DNES OnaDnes.

Tehdy někdy se zrodila ta láska pro cukrařinu?
Tu mám hlavně díky babičce. Dřív bylo běžné, že se na Vánoce dělalo dvanáct i dvacet druhů cukroví. Byl to takový maraton, sousedky se posuzovaly podle toho, která má víc napečeno. My měli krabice cukroví vyskládané na balkoně, bylo toho tolik, že to nikdy nikdo nemohl sníst a všechno nakonec končilo v mrazáku. Ale pečení jsem měla ráda. Zatímco já s babičkou nadšeně a s pečlivostí pekla, můj starší brácha zapojený z donucení trpěl. Tam někde asi moje láska vznikla a já se rozhodla dělat cukrařinu.

Podporovali vás v tom rodiče?
Rodiče si něco takového neuměli představit, nepřicházelo v úvahu, že bych se svým průměrem ze základky šla někam na učiliště. Chtěla jsem, ale musela jsem na gymnázium. A po něm logicky na vysokou.

Pravé pařížské makronky podle cukrářky Ivety Fabešové:

Autor:






Nejčtenější

Dívka si nechala kvůli  LBGT pochodu obarvit podpaží.
Duhové podpaží jako výstřelek, který měl podpořit gay pochod

Na barevné vlasy, nehty i líčení jsme si zvykli, takže teď je na řadě podpaží. A nejlépe v intenzivních duhových barvách. Přesně ty má na svém podpaží jedna z...  celý článek

Karlie Klossová na přehlídce Victoria's Secret  (13. listopadu 2013)
Agenti mi v jeden den řekli, že jsem vychrtlá i tlustá, líčí modelka

Američanka Karlie Klossová (24) patří mezi žádané modelky. Módní experti o ní říkali, že by měla zdědit přezdívku „Tělo“ po Australance Elle Macphersonové...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Jitky: Jsem těhotná. Přítel chce naše dítě vychovávat s jinou

Jsem zasnoubená a čekám dítě. Bohužel jsem se snoubencem nešťastná a nevím, jestli si ho mám vzít, nebo opustit. Neuvěřitelně mě zklamal, udržuje vztah s více...  celý článek

Korzety byly nesdílnou součástí ženského šatníku po několik století. O pohodlí...
Od bederní roušky po korzet: spodní prádlo v průběhu staletí

Stejně jako my ani naši předci si to bez spodního prádla většinou nedokázali představit. Jejich negližé ovšem vypadalo úplně jinak než dnes. Spodní prádlo se...  celý článek

Medové kuřecí stripsy s kečupem
Prázdniny se blíží! Rozloučení se školním rokem bude dětem chutnat

Za pár dní je tu konec školního roku a kamarádi i kamarádky ze třídy se rozutečou za letními zábavami. Uspořádejte pro spolužáky svého potomka dětskou party,...  celý článek

Další z rubriky

Kateřina Emmons
Kateřina Emmons: Máme mnohem větší rodinu, než jsme plánovali

Je mistryní Evropy i světa a k tomu má doma tři olympijské medaile. Sportovní kariéra Kateřiny Emmons je už ale nějaký čas na druhé koleji. Teď je především...  celý článek

Socioložka Dana Hamplová
Je lepší být hezká než chytrá, tvrdí odbornice na pocity štěstí

Chlap s bourákem je pro dámy přitažlivější. O obézních lidech ostatní předpokládají, že se neumějí ovládat. Hezká žena dostane vyšší plat... Jestli tvrdě...  celý článek

Lorna byla svědkem matčiny závislosti na drogách
Musela jsem přihlížet tomu, jak mámu ničí drogy, říká dcera Garlandové

Herečka a zpěvačka Lorna Luftová (64) je dcerou hollywoodské hvězdy Judy Garlandové, která zemřela v pouhých sedmačtyřiceti letech. Za její brzký odchod podle...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Sylvaine Delacourte a jejích pět premiér
Sylvaine Delacourte a jejích pět premiér

Jméno Sylvaine Delacourte nepatří ani mezi námi, milovnicemi a milovníky parfémů, k notoricky známým. A to přesto, že se v tomto světě pohybuje už více než dvě ... celý článek

Domácí malinový sirup
Domácí malinový sirup

Vyrobte si vlastní sirup bez éček a konzervantů.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.