Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Oblíbené cukroví podle Fabešové: rohlíčky a košíčky s čokoládovým krémem

  0:13aktualizováno  0:13
Cukrářka Iveta Fabešová se s námi podělila o své oblíbené recepty na vánoční cukroví. Potrpí si hlavně na kvalitní suroviny a máslo v nich rozhodně ničím nenahrazuje.

Košíčky s čokoládovým krémem podle Ivety Fabešové | foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Mezi prosincové sladké oblíbence Ivety Fabešové patří vanilkové rohlíčky, košíčky s čokoládovým krémem a kokosové kuličky.

Vanilkové rohlíčky doma chystá autorka kuchařek a majitelka kavárny IF Café podle předpisu své švagrové. Na jazyku se totiž lehce rozpadají již druhý den po upečení. Vyzkoušejte je i vy.

Vanilkové rohlíčky

podle receptu švagrové Ivety Fabešové

Vanilkové rohlíčky podle Ivety Fabešové

Na rohlíčky:

  • 300 g hladké mouky
  • 40 g moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • 200 g másla
  • 100 g mletých mandlí

Na obalení:

  • Moučkový cukr
  • Vanilkový cukr

Postup:

  1. Ze surovin na rohlíčky vypracujeme těsto, které dáme na dvě hodiny odležet do lednice.
  2. Poté z těsta tvarujeme malé rohlíčky a ty pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů Celsia.
  3. Po upečení je necháme vychladnout a poté je obalujeme ve směsi cukrů.

Košíčky s čokoládovým krémem

podle Ivety Fabešové

Na košíčky:

Košíčky s čokoládovým krémem podle Ivety Fabešové
  • 150 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 75 g krupicového cukru
  • 75 g másla
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce vody

Krém:

  • 200 g smetany ke šlehání
  • 200 g hořké čokolády
  • 30 g másla

Na ozdobení:

  • jadérka z granátového jablka

Postup:

Fotogalerie

  1. Ze surovin na košíčky vypracujeme těsto, které dáme na dvě hodiny do lednice.
  2. Po vyjmutí těsto rozválíme, vykrájíme z něj kolečka a těmi vyložíme formičky.
  3. V troubě předehřáté na 180 pečeme dozlatova.
  4. Mezitím si připravíme krém. Smetanu přivedeme skoro k varu a poté ji nalijeme na čokoládu s máslem. Necháme povolit a promícháme. Krém dáme do lednice.
  5. Po dvou hodinách ho dáme do mixéru a vyšleháme. Zdobíme s ním vychladlé košíčky, na špičku můžeme dát jadérko z granátového jablka.

Kokosové kuličky

podle Ivety Fabešové

Ingredience:

Kokosové kuličky podle Ivety Fabešové
  • 60 g bílé čokolády, nastrouhané
  • 75 g strouhaného kokosu + na obalení
  • 50 g změklého másla
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 1 lžíce rumu

Postup:

Ze všech surovin vypracujeme těsto, z kterého děláme malé kuličky. Ty obalíme v kokosu a vkládáme do papírových košíčků.

Vánoční iDNES.cz






Nejčtenější

Portugalský Mazagran
Osvěžující míchané nápoje pro horké dny i na zahradní party

Tropické teploty bohužel nezažíváme jen u bazénu nebo na dovolené, ale také v každodenním životě, kdy prostě musíme fungovat. Přes den je nejlepší džbán ledové...  celý článek

Ilustrační fotografie
Aby slunce neškodilo, dodržujte zásady správného opalování

Navzdory mínění lékařů je většina lidí přesvědčena, že opalování k létu patří stejně jako hnědě zabarvená kůže. Jak ji získat a zároveň co nejvíce ochránit...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Vadí mi, že mé dospělé děti postihla tetovací mánie

Možná vám bude připadat můj dotaz malicherný, ale nemůžu si pomoct. Jsem strašně nešťastná z toho, že se moje děti tetují. Jsou ale dospělé, a nemůžu jim to...  celý článek

Helen Mirrenová (Paříž, 29. listopadu 2016)
Mindráky jsou červ zažraný v mozku, míní Helen Mirrenová

Před sedmdesátkou se stala tváří kosmetické firmy, na kontě má spoustu divadelních i filmových rolí a také Oscara za film Královna. Helen Mirrenová (71) přesto...  celý článek

Francouzský prezident Emmanuel Macron a jeho manželka Brigitte Macronová...
Láska se zajíčkem. Velké rozdíly vztahu neprospívají, tvrdí psycholog

Muž si najde partnerku mladší o generaci, a nikoho to nenadzvedne. Zato když se žena zamiluje do syna kamarádky, všichni nevěřícně kroutí hlavou. Takových...  celý článek

Další z rubriky

Trifle s jahodami a pistáciemi
Jahodové mámení. Hurá, konečně je tady nejsladší sezóna v roce

Nedá se nic dělat, jahody prostě musí milovat každý. Ať už jen tak posypané cukrem a s kopečkem nadýchané šlehačky, nebo v podobě zmrzliny, jako náplň do...  celý článek

Rajčatová polévka s červenou řepou
Červená řepa, špenát, karotka. Barevné jarní polévky k obědu i večeři

Jarní počasí se nám chvílemi převléká do letního hávu, ale období záplavy čerstvé domácí zeleniny je ještě před námi. Přesto nám zelináři mají co nabídnout....  celý článek

Křupavé asiago s plněnou cuketou
Sýrové menu podle šéfkuchaře: pravé italské rizoto i luxusní smažák

Kvalitní sýr dokáže jídlo povýšit, ale klidně být i jeho chutným základem. Následující menu sestavil šéfkuchař Leonardo di Clemente, jehož tvorbu můžete...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

4 vody, které vám zachrání pleť a zpříjemní léto
4 vody, které vám zachrání pleť a zpříjemní léto

Vody ve spreji dokáže zachránit pleť hlavně v létě, a proto mám většinou alespoň jednu z nich s sebou na cestách nebo v kabelce.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.