Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Nejzdravější kuchyně světa. Okopírujte z nich to nejlepší

aktualizováno 
Dejte vale knedlíkům a kachně. Vybrali jsme pro vás nejzdravější kuchyně z celého světa, které stojí za to, abyste se jimi inspirovali.

Řecký salát | foto: papadim.com

Skutečnost, že česká kuchyně nepatří k těm nejzdravějším na světě a že Češi většinou zdravé stravě příliš neholdují, je obecně známá. Možná jste ale netušili, jak špatně na tom ve skutečnosti jsme. 

Podle celosvětové studie, jejíž výsledky byly letos zveřejněny, mají Češi čtvrtý nejhorší jídelníček na světě. Mezi zeměmi, kde nezdravá jídla výrazně převyšují konzumaci ovoce a zeleniny, jsme dokonce třetí. Inspirujte se pro změnu nejzdravějšími kuchyněmi světa a ingrediencemi, bez kterých by se neobešly:

Řecká kuchyně

Řecký sedlácký salát

Kolikrát už jste v Řecku strávili letní dovolenou, pochutnávali si na zdejších specialitách a umiňovali se, že je začnete vařit doma, a pak to celé předsevzetí tak nějak vyšumělo? Přitom řecká kuchyně opravdu patří k těm nejzdravějším na celém světě.

Podle výzkumu z roku 2013, kterého se zúčastnilo dvaadvacet tisíc respondentů, snižuje řecká kuchyně riziko rozvoje diabetu typu 2 o dvanáct procent. Řekové za to mohou poděkovat jídelníčku s velkým podílem ovoce, zeleniny, ryb a olivového oleje, který obsahuje zdraví prospěšné mononenasycené mastné kyseliny. A to není zdaleka všechno.

Podle odborníků snižuje dlouhodobé stravování podle zásad řecké kuchyně až o polovinu riziko chronického onemocnění ledvin a o třetinu se sníží pravděpodobnost, že vás postihne infarkt.

Co okopírovat: zeleninové saláty, ryby, mořské plody, extra virgin olivový olej, luštěniny.

Japonská kuchyně

Sushi - Maki sushi

Chcete si užívat mimořádně dlouhého života, abyste viděli vyrůstat svoje pravnoučata? Potom se inspirujte japonskou kuchyní. Japonky se dožívají průměrně 86 let a podle odborníků za to vděčí právě složení typické japonské kuchyně.

Japonci konzumují ryby minimálně třikrát týdně, dále pak spoustu zeleniny a litry zeleného čaje. Kromě toho vědci spočítali, že průměrná Japonka zkonzumuje o pětadvacet procent méně kalorií než průměrná Evropanka.

Nezapomeňte ani na legendární sushi, jehož složení je z hlediska zdraví téměř ideální. Ryby obsahují omega-3 mastné kyseliny, které ochrání vaše srdce, wasabi zase takzvané izotiokyanáty, které působí antibakteriálně a protirakovinově. Mořské řasy jsou zásobárnou cenných vitaminů i minerálů. A pak jsou to samozřejmě houby šitake, které podpoří imunitu.

Ohledně sojové omáčky, která je nedílnou součástí japonské kuchyně, se odborníci stále nemohou rozhodnout. Zatímco jedni doporučují používat ji místo soli, protože ochutí jídlo podobně a přitom obsahuje zhruba polovinu sodíku, nebo vyzdvihují její antialergenní a antioxidační schopnosti, jiní naopak varují před možnou souvislostí s rakovinou prsu.

Co okopírovat: sushi, ryby, zelený čaj, houby šitake.

Indická kuchyně

Indická rajčatová polévka s koriandrem

Indická jídla jsou charakteristická množstvím koření a právě to z nich činí jednu z nejzdravějších kuchyní světa. Provedené výzkumy například dokazují, že kurkuma, která je v indické kuchyni hojně využívána, působí blahodárně na problémy s ledvinami, při depresi a má i protirakovinové a protizánětlivé účinky.

Zázvor vám zase podle vědců pomůže při problémech se zažíváním, ztrátou chuti k jídlu a opět můžete těžit z jeho protizánětlivých účinků. Lžička skořice denně zase významně sníží vaší hladinu krevního cukru a koriandr působí příznivě na cholesterol a chrání tělo před volnými radikály.

Co okopírovat: zázvor, kurkumu, koriandr, skořici, kari.

Mexická kuchyně

Pozdrav z Mexika

Zapomeňte na mastná a smažená jídla, která vám servíruje většina evropských restaurací ve snaze namluvit vám, že se jedná o mexickou kuchyni. Původní a typická mexická kuchyně obsahuje velké množství zeleniny, fazole, rajčatovou salsu a samozřejmě nezbytné papričky jalapenos.

Právě ty jsou, podle výzkumu provedeném na Nottingham University, velmi účinnou prevencí proti rakovinovému bujení. Je tomu tak kvůli „zázračnému“ kapsaicinu, který pálivé papričky v hojné míře obsahují.

Gastronomické speciality

Vydejte se za kulinářskými specialitami do zahraničí, nebo si pochutnejte v Čechách. Raketa.cz nabízí prověřené víkendové pobyty se slevou.

Pokud hledáte další inspiraci do kuchyně, rozhodně okopírujte i mexickou rajčatovou salsu. Za svou červenou barvu vděčí rajčata karotenoidu lykopenu a ten má i vynikající vliv na lidské zdraví. Podle vědců působí proti rakovině, kardiovaskulárním chorobám, osteoporóze a příznivě ovlivňuje i astma. 

Velký výzkum provedený na padesáti tisících respondentech potvrdil jeho mimořádně příznivý vliv v prevenci rakoviny prostaty. Zařazením fazolí do  jídelníčku zase předejdete onemocnění srdce, diabetu a snížíte hladinu špatného cholesterolu.

Co okopírovat: fazole, jalapenos, rajčatovu salsu.

Inspirovat se můžete receptem na mexické tortily v podání Zdeňka Pohlreicha:

Autor: pro iDNES.cz


Témata: Knedlíky




Hlavní zprávy

Baví vás vaření?
Baví vás vaření?

Inspirujte se recepty na eMimino.cz

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.