Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Týdenní detoxikační kúra: vyzkoušejte náš jídelníček

aktualizováno 
Detoxikační týden máme v redakci za sebou a jsme spokojené. I proto jsme se rozhodly s vámi podělit o celý náš jídelníček, který můžete vyzkoušet. Jen je třeba dodržovat přesně určené porce, dostatečně pít a také nezapomínat na každodenní procházku.

Jedna z detoxikačních svačin - šlehaný dezert s jablky a skořicí | foto: Marie Barvínková, iDNES.cz

"Tento jídelníček obsahuje jídla, která svým složením šetří trávicí trakt, hlavně slinivku. A to i díky zvýšenému přísunu zeleniny," říká výživová poradkyně Lenka Kaprhálová, která ho pro nás připravila. 

A dodává, že pro maximální efekt je dobré kromě dvou litrů čisté vody denně vypít ještě půl litru čaje z ostropestřce mariánského. A nezapomínat na procházku, která by měla být každý den minimálně dva kilometry.

Článek o tom, jak jsme držely týdenní detox, si můžete přečíst zde.

Detoxikační jídelníček:

1.Den

Snídaně: žitný chléb s tvarohem a plátky jablka

50 g žitného chleba
2 lžíce plnotučného tvarohu
1 kus kyselejšího jablka (např. granny smith)

Z jablka odstraníme jádřinec, rozdělíme na čtvrtiny. Jednu čtvrtku pokrájíme na plátky. Chléb pomažeme tvarohem a poklademe plátky jablka, podáváme se zbylými kousky jablek.

Oběd: bramborová kaše s cibulí a dušené zelí

200 g brambor (varný typ B)
1/2  cibule
1 lžíce řepkového oleje
mořská sůl
majoránka
1/2 lžičky celozrnné mouky
2 lžíce smetany 12%

Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na kousky. V hrnci je zalijeme vodou a přikryté vaříme asi 20 minut. Vývar uchováme. Mezitím oloupeme cibuli, nakrájíme ji na jemná kolečka a obalíme v mouce. 

V pánvi rozehřejeme olej a cibuli na něm osmahneme dokřupava. Osolíme a přidáme majoránku. Brambory rozmačkáme ve vývaru v takovém množství, aby z nich nevznikla kaše. Potom do nich vmícháme smetanu. Osolíme a podáváme posypanou osmahnutou cibulí. 

Dušené zelí:

300 g kysaného zelí 
1 lžíce oleje
1 cibule
kmín
4 kuličky jalovce
bobkový list 

V kastrolu rozehřejeme olej a dáme na něj zesklovatět cibuli. Kysané zelí pokrájíme a přidáme ho k cibuli, mícháme a lehce ho opečeme. Přilijeme 50 ml vody, kmín, jalovec a bobkový list. Přikryjeme a zelí zvolna dusíme asi 10 minut.

Svačina: čerstvá zelenina

200 g zeleniny (mrkev, řapíkatý celer, kedlubna)

Večeře: Vaječný salát

Vaječný salát

2 vejce
1/2 kyselejšího jablka
citronová šťáva 
pažitka, salátové bylinky (petrželka, kopr, kerblík) 
80 g kysané smetany (15%)
hořčice, bylinková sůl

Vejce uvaříme natvrdo, zchladíme je, oloupeme a nakrájíme. Jablko oloupeme a dužninu nakrájíme na kostičky. Pokapeme citronovou šťávou. Vajíčka promícháme s jablky. Bylinky nasekáme najemno, rozmícháme smetanu, hořčici, bylinkovou sůl a bylinky. Salát zalijeme a dáme odležet do ledničky (2 hodiny i déle).

2.Den

Snídaně: hruškový jogurt s amarantovými lupínky

200 g bílého jogurtu (3%)
180 g čerstvé hrušky
40 g amarantových lupínků
1/2 lžičky cukru

Na pánvi rozpustíme cukr, přidáme na kostičky nakrájenou hrušku, krátce podusíme a rozmačkáme na pyré. Společně s lupínky vmícháme do bílého jogurtu.

Oběd: čočkový salát s okurkami

150 g vařené červené čočky
40 g kyselé okurky
30 g červené cibule
100 g vařené červené řepy
sůl
vinný ocet
olivový olej

Uvařenou čočku necháme vystydnout a přidáme pokrájenou červenou řepu a kyselou okurku. Promícháme s červenou cibulkou a dochutíme olejem, solí a vinným octem. Necháme odležet minimálně 2 hodiny.

Svačina: řecký salát s feta sýrem

Řecký salát s olivami

180 g zeleniny (okurka, kapie, sherry rajčata, olivy)
80 g feta sýra
olivový olej, sůl, oregano

Zeleninu nakrájíme na větší kostky, přidáme sůl, oregano, olej. Promícháme a posypeme strouhaným sýrem.

Večeře: kuřecí prsa s parmskou šunkou a mozzarellou

150 g kuřecích prsou
20 g parmské šunky
40 g mozzarelly
2 lžíce olivového oleje
sůl, pepř
čerstvá šalvěj
2 ks jarní cibulky
200 g míchané zeleniny

Krůtí maso naklepeme, okořeníme a opečeme na oleji. Na steak položíme plátek šunky a mozzarellu. Krátce zapečeme v troubě. Orestujeme cibulku a přidáme k zapečenému masu. Podáváme se salátem z míchané zeleniny.

3.Den 

Snídaně: jogurt s ovocem

Jogurt s ovocem

200 g bílého jogurtu 3%
150 g ovoce (jablko, pomeranč, kiwi)
15 g mandlových lupínků 

Jogurt smícháme s ovocem a posypeme mandlovými lupínky. 

Oběd: tofu s grilovaným lilkem a jogurtovým dipem

200 g jemného tofu
300 g lilku
2 stroužky česneku
80 g bílého jogurtu
rozmarýn
2 lžíce olivového oleje
sůl, pepř
1 lžíce pažitky

Tofu okořeníme a opečeme na pánvi. Lilek pokrájíme na plátky, osolíme a necháme "vypotit". Otřeme papírovým ubrouskem. Na oleji zprudka opečeme společně s pokrájeným česnekem. Do jogurtu vmícháme pažitku a osolíme. Na talíř navršíme lilek, na něj tofu a zalijeme dipem.

Svačina: kedlubnový salát

250 g kedlubny
60 g jarní cibulky
ocet, sůl, pepř

Kedlubnu nastrouháme na nudličky a přidáme cibulku. Ochutíme solí, pepřem a octem. Necháme odležet.

Večeře: zapečená treska s brokolicí

180g filet z tresky
sůl
2 lžíce olivového oleje
tymián
80 g čedaru
250 g brokolice
šalotka
čerstvé bylinky (bazalka, rozmarýn)

Na oleji orestujeme šalotku a rajčata, přidáme filet tresky, opékáme na olivovém oleji společně s tymiánem. Posypeme strouhaným sýrem a krátce zapečeme v troubě. Brokolici povaříme a na pánvi opečeme společně s bylinkami.

4.Den

Snídaně: müsli z čerstvých obilovin

80 g žita, pšenice, špaldy, ovsa
100 g kyselého jablka
150 g čerstvého ovoce
1 lžíce citronové šťávy
2 lžíce smetany
30 g směsi ořechů
1/2 lžíce semínka slunečnice

Obilí rozemeleme na hrubý šrot, smícháme s vodou a necháme přes noc v lednici. Ráno přebytečnou vodu slijeme. Jablko pokrájíme a společně se šťávou z citronu a pokrájeným ovocem vmícháme do připraveného obilného šrotu. Přidáme smetanu a ořechy. Posypeme semínky.

Oběd: zapečené brambory se špenátem

200 g brambor
50 g cibule
50 g špenátových listů (čerstvé nebo mražené)
50 g ementálu
0,5 dl smetany 12%
1 lžíce olivového oleje
sůl, pepř

Brambory nakrájíme na tenké plátky. Na oleji orestujeme plátky cibule. Do vlažné směsi vmícháme pokrájený špenát, okořeníme a zalijeme smetanou. Směs vylijeme na plátky brambor, přidáme nastrouhaný sýr. Zapékáme v misce cca 30 min při 170 stupních.

Svačina: brokolicový salát s jogurtem a kari

100 g vařené brokolice
150 g řeckého jogurtu (10%)
1 lžička olivového oleje
indické kari
citron, sůl, jarní cibulka

Na oleji orestujeme kari, přidáme do jogurtu. Promícháme se solí a citronovou šťávou, přidáme vařenou brokolici na růžičky rozebranou. Posypeme jarní cibulkou.

Večeře: tofu na paprice a žampionech

Tofu na paprice a žampionech

150 g sójového tofu
1 lžíce olivového oleje
1 zelená paprika
100 g žampionů
cibule
česnek
100 g rajčat
oregano, mořská sůl

Na oleji opečeme tofu ze všech stran, odložíme na teplé místo (do alobalu). Do oleje přidáme houby, papriku, česnek a cibuli, stále mícháme cca 7 minut. K zelenině přidáme nadrobno pokrájená rajčata. Za občasného míchání přidáme koření a sůl, cca 5 minut vaříme, potom přidáme tofu a prohříváme ještě 3 minuty. 

5.Den

Snídaně: pomazánka z uzené makrely

100 g uzené makrely
80 g tvrdého sýra 30%
30 g cibule
50 g kyselé okurky
150 g kapie
pepř
50 g žitný chleba

Uzenou makrelu smícháme s nastrouhaným sýrem, cibulí a okurkou. Pokládáme na plátky žitného chleba a jako přílohu přidáme kapii.

Oběd: bylinkový kuskus se zeleninou a sýrem

Kuskus se zeleninou

100 g kuskusu 
20 g cibule šalotky
1 stroužek česneku
100 g mrkve, řapíkatého celeru, cukety
1 lžíce másla
40 g ovčího sýra
1 lžíce petrželky a tymiánu
2 lžíce olivového oleje
sůl, pepř

Na másle orestujeme cibuli, čerstvé bylinky a česnek. Přidáme kuskus, osolíme a zalijeme vodou (1:2). Na olivovém oleji orestujeme zeleninu pokrájenou na větší nudličky. Promícháme s hotovým kuskusem a posypeme nastrouhaným ovčím sýrem. 

Svačina: salát z čínského zelí a mrkve

200 g čínského zelí
80 g karotky
2 lžíce olivového oleje
sůl, pepř, ocet

Zelí nakrouháme na nudličky společně s mrkví, lehce osolíme a necháme odležet. Nejlépe přes noc. Dochutíme octem a pepřem.

Večeře: zapečené cukety s rajčaty a sýrem

200 g cukety (mladé se slupkou)
100 g rajčat
90 g čedaru
30 g šalotky
rozmarýn, česnek

Cukety nakrájíme na širší proužky, opečeme na pánvi a dáme do zapékací misky, do pánve dáme šalotku, na kostičky nakrájená rajčata. Ochutíme solí a rozmarýnem, směs přidáme na cukety, posypeme sýrem a krátce zapečeme.

6.Den

Snídaně: rýžová kaše s ořechy

Rýžová kaše s ořechy byla naší sobotní snídaní.

70 g jasmínové rýže
220 ml mléka
25 g ořechů

Rýži přidáme do mléka a přivedeme k varu. Zmírníme plamen a vaříme doměkka. Hustou kaši posypeme posekanými ořechy. 

Oběd: pestrý rýžový salát

100 g rýže parbolied
50 g cibule
100 g jablka 
150 g červené a zelené papriky
3 snítky petrželové natě 
1 lžička vinného octa
1 lžíce řepkového oleje
1 lžička hořčice
1 vejce vařené natvrdo
sůl, pepř

Uvařenou rýži smícháme s ostatními přísadami. Posypeme nakrájenou petrželkou a necháme odležet, ideálně přes noc.

Svačina: šlehaný dezert s jablky a skořicí

130 g nízkotučného tvarohu 
100 g jogurtu 3%
100 g kyselého jablka
1/2 lžičky skořice
1 lžička medu
10 ks rozinek

Tvaroh vyšleháme s jogurtem a skořicí a medem. Přidáme pokrájené jablko a rozinky. Podáváme chlazené.

Večeře: pražma na marocký způsob

220g filet z pražmy 
2 lžíce olivového oleje 
2 lžíce citronové šťávy
1/2 lžičky římského kmínu, koriandru, kardamonu
1/2 lžičky mleté skořice
1 stroužek česneku
4 snítky koriandru - natě
4 snítky petrželky - natě
200 g míchané zeleniny

Filet osušíme a potřeme olejem. Vložíme ho do pekáčku. Zbývající přísady utřeme do hladké pasty, kterou potřeme rybu. Pečeme 10 až 15 minut. 

7.Den

Snídaně: ovesné vločky s bílým jogurtem a ovocem

40 g ovesných vloček
200 g bílého jogurtu 3%
100 g čerstvého ovoce

Ovesné vločky vmícháme do jogurtu a ozdobíme čerstvým ovocem.

Oběd: cizrna v bylinkové omáčce

Cizrna v bylinkové omáčce

150 g cizrny nakládané (Bonduelle)
1 lžíce olivového oleje
100 g jarní cibulky
1 stroužek česneku najemno pokrájeného
150 g nakládaných drcených rajčat
hrst petrželové natě
hrst máty
mořská sůl, černý pepř
50 g žitného chleba

Na pánvi rozehřejeme olej a opékáme cibuli cca 3 minuty. Přidáme česnek a opékáme ještě další minutu. Zamícháme nakládanou cizrnu a drcená rajčata. Přivedeme k varu a pomalu vaříme asi 5 minut. Nakonec vmícháme bylinky, koření a sůl. Po 1 minutě odstavíme a podáváme s chlebem.

Svačina: okurkový salát s koprovou omáčkou

250 g salátové okurky
200 g nízkotučného podmáslí
30 g kopru
sůl, pepř, ocet, cukr dle chuti

Ingredience smícháme a vyšleháme. Podáváme chlazené.

Večeře: rajčatový krém s bazalkou

200 g rajčat
1 cibule šalotka
1 stroužek česneku
2 lžíce olivového oleje
špetka cukru
50 g řapíkatého celeru
50 g mrkve
250 ml zeleninového vývaru
30 g parmazánu
40 g chlebové bagety

Doplňkový detox

Detoxikaci organismu pomáhá i extrakt acai berry, který si můžete objednat na Lékárna.idnes.cz

Na oleji opečeme cibulku se zeleninou, přidáme pokrájená rajčata, cukr, česnek, bazalku. Zalijeme vývarem a dusíme, až je zelenina měkká, vyjmeme česnek a polévku prolisujeme přes síto, dochutíme a posypeme strouhaným sýrem. Podáváme s opečenou bagetou.





Nejčtenější

Dvojité potěšení. Jahody nejen báječně chutnají, ale prospívají i naší pleti.
Jahodová sezona: dejte si je dvakrát. Jednou na talíř, podruhé na pleť

Jahoda je nejen chutná bobule, známá a milovaná všemi od dětství, skvěle také poslouží jako kosmetický přípravek. Domácí maska či peeling dokážou probudit pleť...  celý článek

Dara Rolins. Styling: Ruth Šariská, make-up: Michaela Ohemová
Fotili jsme Daru Rolins v plavkách. Postavu nemám zadarmo, říká

Na plavkovou sezonu se zpěvačka Dara Rolins nijak připravovat nepotřebuje, na své postavě totiž pracuje pořád. Pro magazín Ona Dnes, který vyjde 29. května,...  celý článek

Herečka a manželka ministra obrany Veronika Žilková
Jsem zvyklá manžela poslouchat, tvrdí Veronika Žilková

Leckdo by jejího muže rád viděl jako prezidenta, ale ona ty úvahy odhání. Navíc říká, že manželka ministra obrany je mnohem náročnější funkce než první dáma....  celý článek

Kromě hudby lze na základních uměleckých školách studovat i tanec nebo...
ZUŠ je český unikát. Rodí se tam umělci i publikum

Odpoledne strávená na výuce hry na klavír nebo na kreslení v „lidušce“ patří u mnohých z nás k příjemným vzpomínkám na dětství. Dnes chodí děti do základních...  celý článek

Po Oscarech a Zlatých glóbech je filmový festival v Cannes každoročně třetí...
OBRAZEM: Lepší než módní přehlídka. 30 nejvýraznějších modelů z Cannes

Po Oscarech a Zlatých glóbech je filmový festival v Cannes každoročně třetí velkou událostí, na které hvězdy vytahují módní trumfy. Možná dokonce ty...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.