Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Týdenní detoxikační kúra: vyzkoušejte náš jídelníček

aktualizováno 
Detoxikační týden máme v redakci za sebou a jsme spokojené. I proto jsme se rozhodly s vámi podělit o celý náš jídelníček, který můžete vyzkoušet. Jen je třeba dodržovat přesně určené porce, dostatečně pít a také nezapomínat na každodenní procházku.

Jedna z detoxikačních svačin - šlehaný dezert s jablky a skořicí | foto: Marie Barvínková, iDNES.cz

"Tento jídelníček obsahuje jídla, která svým složením šetří trávicí trakt, hlavně slinivku. A to i díky zvýšenému přísunu zeleniny," říká výživová poradkyně Lenka Kaprhálová, která ho pro nás připravila. 

A dodává, že pro maximální efekt je dobré kromě dvou litrů čisté vody denně vypít ještě půl litru čaje z ostropestřce mariánského. A nezapomínat na procházku, která by měla být každý den minimálně dva kilometry.

Článek o tom, jak jsme držely týdenní detox, si můžete přečíst zde.

Detoxikační jídelníček:

1.Den

Snídaně: žitný chléb s tvarohem a plátky jablka

50 g žitného chleba
2 lžíce plnotučného tvarohu
1 kus kyselejšího jablka (např. granny smith)

Z jablka odstraníme jádřinec, rozdělíme na čtvrtiny. Jednu čtvrtku pokrájíme na plátky. Chléb pomažeme tvarohem a poklademe plátky jablka, podáváme se zbylými kousky jablek.

Oběd: bramborová kaše s cibulí a dušené zelí

200 g brambor (varný typ B)
1/2  cibule
1 lžíce řepkového oleje
mořská sůl
majoránka
1/2 lžičky celozrnné mouky
2 lžíce smetany 12%

Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na kousky. V hrnci je zalijeme vodou a přikryté vaříme asi 20 minut. Vývar uchováme. Mezitím oloupeme cibuli, nakrájíme ji na jemná kolečka a obalíme v mouce. 

V pánvi rozehřejeme olej a cibuli na něm osmahneme dokřupava. Osolíme a přidáme majoránku. Brambory rozmačkáme ve vývaru v takovém množství, aby z nich nevznikla kaše. Potom do nich vmícháme smetanu. Osolíme a podáváme posypanou osmahnutou cibulí. 

Dušené zelí:

300 g kysaného zelí 
1 lžíce oleje
1 cibule
kmín
4 kuličky jalovce
bobkový list 

V kastrolu rozehřejeme olej a dáme na něj zesklovatět cibuli. Kysané zelí pokrájíme a přidáme ho k cibuli, mícháme a lehce ho opečeme. Přilijeme 50 ml vody, kmín, jalovec a bobkový list. Přikryjeme a zelí zvolna dusíme asi 10 minut.

Svačina: čerstvá zelenina

200 g zeleniny (mrkev, řapíkatý celer, kedlubna)

Večeře: Vaječný salát

Vaječný salát

2 vejce
1/2 kyselejšího jablka
citronová šťáva 
pažitka, salátové bylinky (petrželka, kopr, kerblík) 
80 g kysané smetany (15%)
hořčice, bylinková sůl

Vejce uvaříme natvrdo, zchladíme je, oloupeme a nakrájíme. Jablko oloupeme a dužninu nakrájíme na kostičky. Pokapeme citronovou šťávou. Vajíčka promícháme s jablky. Bylinky nasekáme najemno, rozmícháme smetanu, hořčici, bylinkovou sůl a bylinky. Salát zalijeme a dáme odležet do ledničky (2 hodiny i déle).

2.Den

Snídaně: hruškový jogurt s amarantovými lupínky

200 g bílého jogurtu (3%)
180 g čerstvé hrušky
40 g amarantových lupínků
1/2 lžičky cukru

Na pánvi rozpustíme cukr, přidáme na kostičky nakrájenou hrušku, krátce podusíme a rozmačkáme na pyré. Společně s lupínky vmícháme do bílého jogurtu.

Oběd: čočkový salát s okurkami

150 g vařené červené čočky
40 g kyselé okurky
30 g červené cibule
100 g vařené červené řepy
sůl
vinný ocet
olivový olej

Uvařenou čočku necháme vystydnout a přidáme pokrájenou červenou řepu a kyselou okurku. Promícháme s červenou cibulkou a dochutíme olejem, solí a vinným octem. Necháme odležet minimálně 2 hodiny.

Svačina: řecký salát s feta sýrem

Řecký salát s olivami

180 g zeleniny (okurka, kapie, sherry rajčata, olivy)
80 g feta sýra
olivový olej, sůl, oregano

Zeleninu nakrájíme na větší kostky, přidáme sůl, oregano, olej. Promícháme a posypeme strouhaným sýrem.

Večeře: kuřecí prsa s parmskou šunkou a mozzarellou

150 g kuřecích prsou
20 g parmské šunky
40 g mozzarelly
2 lžíce olivového oleje
sůl, pepř
čerstvá šalvěj
2 ks jarní cibulky
200 g míchané zeleniny

Krůtí maso naklepeme, okořeníme a opečeme na oleji. Na steak položíme plátek šunky a mozzarellu. Krátce zapečeme v troubě. Orestujeme cibulku a přidáme k zapečenému masu. Podáváme se salátem z míchané zeleniny.

3.Den 

Snídaně: jogurt s ovocem

Jogurt s ovocem

200 g bílého jogurtu 3%
150 g ovoce (jablko, pomeranč, kiwi)
15 g mandlových lupínků 

Jogurt smícháme s ovocem a posypeme mandlovými lupínky. 

Oběd: tofu s grilovaným lilkem a jogurtovým dipem

200 g jemného tofu
300 g lilku
2 stroužky česneku
80 g bílého jogurtu
rozmarýn
2 lžíce olivového oleje
sůl, pepř
1 lžíce pažitky

Tofu okořeníme a opečeme na pánvi. Lilek pokrájíme na plátky, osolíme a necháme "vypotit". Otřeme papírovým ubrouskem. Na oleji zprudka opečeme společně s pokrájeným česnekem. Do jogurtu vmícháme pažitku a osolíme. Na talíř navršíme lilek, na něj tofu a zalijeme dipem.

Svačina: kedlubnový salát

250 g kedlubny
60 g jarní cibulky
ocet, sůl, pepř

Kedlubnu nastrouháme na nudličky a přidáme cibulku. Ochutíme solí, pepřem a octem. Necháme odležet.

Večeře: zapečená treska s brokolicí

180g filet z tresky
sůl
2 lžíce olivového oleje
tymián
80 g čedaru
250 g brokolice
šalotka
čerstvé bylinky (bazalka, rozmarýn)

Na oleji orestujeme šalotku a rajčata, přidáme filet tresky, opékáme na olivovém oleji společně s tymiánem. Posypeme strouhaným sýrem a krátce zapečeme v troubě. Brokolici povaříme a na pánvi opečeme společně s bylinkami.

4.Den

Snídaně: müsli z čerstvých obilovin

80 g žita, pšenice, špaldy, ovsa
100 g kyselého jablka
150 g čerstvého ovoce
1 lžíce citronové šťávy
2 lžíce smetany
30 g směsi ořechů
1/2 lžíce semínka slunečnice

Obilí rozemeleme na hrubý šrot, smícháme s vodou a necháme přes noc v lednici. Ráno přebytečnou vodu slijeme. Jablko pokrájíme a společně se šťávou z citronu a pokrájeným ovocem vmícháme do připraveného obilného šrotu. Přidáme smetanu a ořechy. Posypeme semínky.

Oběd: zapečené brambory se špenátem

200 g brambor
50 g cibule
50 g špenátových listů (čerstvé nebo mražené)
50 g ementálu
0,5 dl smetany 12%
1 lžíce olivového oleje
sůl, pepř

Brambory nakrájíme na tenké plátky. Na oleji orestujeme plátky cibule. Do vlažné směsi vmícháme pokrájený špenát, okořeníme a zalijeme smetanou. Směs vylijeme na plátky brambor, přidáme nastrouhaný sýr. Zapékáme v misce cca 30 min při 170 stupních.

Svačina: brokolicový salát s jogurtem a kari

100 g vařené brokolice
150 g řeckého jogurtu (10%)
1 lžička olivového oleje
indické kari
citron, sůl, jarní cibulka

Na oleji orestujeme kari, přidáme do jogurtu. Promícháme se solí a citronovou šťávou, přidáme vařenou brokolici na růžičky rozebranou. Posypeme jarní cibulkou.

Večeře: tofu na paprice a žampionech

Tofu na paprice a žampionech

150 g sójového tofu
1 lžíce olivového oleje
1 zelená paprika
100 g žampionů
cibule
česnek
100 g rajčat
oregano, mořská sůl

Na oleji opečeme tofu ze všech stran, odložíme na teplé místo (do alobalu). Do oleje přidáme houby, papriku, česnek a cibuli, stále mícháme cca 7 minut. K zelenině přidáme nadrobno pokrájená rajčata. Za občasného míchání přidáme koření a sůl, cca 5 minut vaříme, potom přidáme tofu a prohříváme ještě 3 minuty. 

5.Den

Snídaně: pomazánka z uzené makrely

100 g uzené makrely
80 g tvrdého sýra 30%
30 g cibule
50 g kyselé okurky
150 g kapie
pepř
50 g žitný chleba

Uzenou makrelu smícháme s nastrouhaným sýrem, cibulí a okurkou. Pokládáme na plátky žitného chleba a jako přílohu přidáme kapii.

Oběd: bylinkový kuskus se zeleninou a sýrem

Kuskus se zeleninou a tuňákem

100 g kuskusu 
20 g cibule šalotky
1 stroužek česneku
100 g mrkve, řapíkatého celeru, cukety
1 lžíce másla
40 g ovčího sýra
1 lžíce petrželky a tymiánu
2 lžíce olivového oleje
sůl, pepř

Na másle orestujeme cibuli, čerstvé bylinky a česnek. Přidáme kuskus, osolíme a zalijeme vodou (1:2). Na olivovém oleji orestujeme zeleninu pokrájenou na větší nudličky. Promícháme s hotovým kuskusem a posypeme nastrouhaným ovčím sýrem. 

Svačina: salát z čínského zelí a mrkve

200 g čínského zelí
80 g karotky
2 lžíce olivového oleje
sůl, pepř, ocet

Zelí nakrouháme na nudličky společně s mrkví, lehce osolíme a necháme odležet. Nejlépe přes noc. Dochutíme octem a pepřem.

Večeře: zapečené cukety s rajčaty a sýrem

200 g cukety (mladé se slupkou)
100 g rajčat
90 g čedaru
30 g šalotky
rozmarýn, česnek

Cukety nakrájíme na širší proužky, opečeme na pánvi a dáme do zapékací misky, do pánve dáme šalotku, na kostičky nakrájená rajčata. Ochutíme solí a rozmarýnem, směs přidáme na cukety, posypeme sýrem a krátce zapečeme.

6.Den

Snídaně: rýžová kaše s ořechy

Rýžová kaše s ořechy byla naší sobotní snídaní.

70 g jasmínové rýže
220 ml mléka
25 g ořechů

Rýži přidáme do mléka a přivedeme k varu. Zmírníme plamen a vaříme doměkka. Hustou kaši posypeme posekanými ořechy. 

Oběd: pestrý rýžový salát

100 g rýže parbolied
50 g cibule
100 g jablka 
150 g červené a zelené papriky
3 snítky petrželové natě 
1 lžička vinného octa
1 lžíce řepkového oleje
1 lžička hořčice
1 vejce vařené natvrdo
sůl, pepř

Uvařenou rýži smícháme s ostatními přísadami. Posypeme nakrájenou petrželkou a necháme odležet, ideálně přes noc.

Svačina: šlehaný dezert s jablky a skořicí

130 g nízkotučného tvarohu 
100 g jogurtu 3%
100 g kyselého jablka
1/2 lžičky skořice
1 lžička medu
10 ks rozinek

Tvaroh vyšleháme s jogurtem a skořicí a medem. Přidáme pokrájené jablko a rozinky. Podáváme chlazené.

Večeře: pražma na marocký způsob

220g filet z pražmy 
2 lžíce olivového oleje 
2 lžíce citronové šťávy
1/2 lžičky římského kmínu, koriandru, kardamonu
1/2 lžičky mleté skořice
1 stroužek česneku
4 snítky koriandru - natě
4 snítky petrželky - natě
200 g míchané zeleniny

Filet osušíme a potřeme olejem. Vložíme ho do pekáčku. Zbývající přísady utřeme do hladké pasty, kterou potřeme rybu. Pečeme 10 až 15 minut. 

7.Den

Snídaně: ovesné vločky s bílým jogurtem a ovocem

40 g ovesných vloček
200 g bílého jogurtu 3%
100 g čerstvého ovoce

Ovesné vločky vmícháme do jogurtu a ozdobíme čerstvým ovocem.

Oběd: cizrna v bylinkové omáčce

Cizrna v bylinkové omáčce

150 g cizrny nakládané (Bonduelle)
1 lžíce olivového oleje
100 g jarní cibulky
1 stroužek česneku najemno pokrájeného
150 g nakládaných drcených rajčat
hrst petrželové natě
hrst máty
mořská sůl, černý pepř
50 g žitného chleba

Na pánvi rozehřejeme olej a opékáme cibuli cca 3 minuty. Přidáme česnek a opékáme ještě další minutu. Zamícháme nakládanou cizrnu a drcená rajčata. Přivedeme k varu a pomalu vaříme asi 5 minut. Nakonec vmícháme bylinky, koření a sůl. Po 1 minutě odstavíme a podáváme s chlebem.

Svačina: okurkový salát s koprovou omáčkou

250 g salátové okurky
200 g nízkotučného podmáslí
30 g kopru
sůl, pepř, ocet, cukr dle chuti

Ingredience smícháme a vyšleháme. Podáváme chlazené.

Večeře: rajčatový krém s bazalkou

200 g rajčat
1 cibule šalotka
1 stroužek česneku
2 lžíce olivového oleje
špetka cukru
50 g řapíkatého celeru
50 g mrkve
250 ml zeleninového vývaru
30 g parmazánu
40 g chlebové bagety

Doplňkový detox

Detoxikaci organismu pomáhá i extrakt acai berry, který si můžete objednat na Lékárna.idnes.cz

Na oleji opečeme cibulku se zeleninou, přidáme pokrájená rajčata, cukr, česnek, bazalku. Zalijeme vývarem a dusíme, až je zelenina měkká, vyjmeme česnek a polévku prolisujeme přes síto, dochutíme a posypeme strouhaným sýrem. Podáváme s opečenou bagetou.







Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.