Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Co s vajíčky? Dvě týdně pro nemocné, čtyři pro zdravé

aktualizováno 
Po pondělní koledě máte doma hromadu vajec, která ovšem mají kvůli cholesterolu pověst nepřátelské potraviny. Jenže na druhou stranu se uvnitř skořápky skrývají také některé důležité vitamíny nebo minerální látky.
Nejlépe stravitelná jsou vejce naměkko (ilustrační fotografie)

Nejlépe stravitelná jsou vejce naměkko (ilustrační fotografie) | foto: Profimedia.cz

Jste-li tedy zdraví, nejste obézní a nemáte vysokou hladinu cholesterolu, nemusíte se vajíček bát. Čtyři až šest týdně vám vůbec neuškodí, byť žloutek opravdu obsahuje velké množství cholesterolu. Jenže poslední výzkumy ukazují, že cholesterol z potravin nepřechází do lidského organismu v takové míře, jak se předpokládalo.

Nemocní jen dvě vajíčka týdně

Lékaři doporučují, aby denní příjem cholesterolu nepřevýšil u zdravého člověka 300 miligramů, u nemocných 100 miligramů. To dokonce znamená až jedno vajíčko denně. Ovšem pozor, vajíčka jsou obsažena i v jiných potravinách.

Co se skrývá ve vejcích

Vajíčka obsahují vitamíny A, A1, B2, B3 a B6, vápník, fosfor či hořčík.

Ohrožení lidé s vysokou hladinou cholesterolu v krvi by si týdně neměli dopřát víc než dvě vajíčka. "Ideální je, když jsou ještě součástí nějakého pokrmu," upozorňuje specialistka na výživu Ilona Karasová.

Když cholesterol pomáhá

Rodiče nemusí vajíčka zakazovat jako něco nezdravého dokonce ani dětem. Mohou jim dokonce pomáhat ke správnému vývoji. Jak upozorňuje odborný server vyzivadeti.cz, cholesterol i tuk (který je rovněž ve vajíčkách) potřebuje dětské tělo pro svůj růst, vývoj buněk či tvorbu některých hormonů.

"Pokud mají děti dostatek pohybu, jejich tělo bez problémů větší množství energie využije. Pokud je navíc v jídelníčku dostatečné množství ovoce a zeleniny, nebude umírněná konzumace vajec v žádném případě představovat problém," uvedl server.

Vajíčka navíc obsahují vitamíny A, A1, B2, B3 a B6, vápník, fosfor či hořčík. A to všechno jsou látky, které potřebuje nejen dětský, ale i dospělý organismus.

Jak se vyhnout salmonele

Vzpomenete si na slavný americký film Frajer Luke s Paulem Newmanem v hlavní roli? Scénu, jak se vsadí, že sní padesát vajec a málem to nepřežije? Vajíčka je možné připravit na několik způsobů. Existuje nějaký, který je možný označit za nejzdravější?

"Obecně platí, že nejlépe stravitelná jsou vejce naměkko a nejhůř vajíčka natvrdo a smažená. U vajíček naměkko je ale větší riziko nakažení salmonelou," upozorňuje Karasová.

Podle testů je při snášce nakaženo salmonelami až 90 procent vajec. Bakterie ovšem zůstávají na skořápce, při rozklepávání se mohou dostat dovnitř a při nedostatečné tepelné úpravě "přežít".

V belgickém Mouscronu dostanete od úřadu slepice, pokud slíbíte, že je budete krmit zbytky potravin a dva roky je nesníte ani se jich jinak nezbavíte. Vajíčka jsou vaše. Ilustrační foto

Proto je dobré vejce před použitím omýt. Ovšem nikoli ještě před uložením do ledničky. Tím by se totiž zničila jejich přirozená ochranná vrstva na skořápce.

Vajíčka patří špičkou dolů

Když už jsme u skladování, vajíčka by se měla vždy ukládat špičkou dolů, ačkoli mnoho lidí pokládá za přirozenější, když se vajíčka položí širším koncem dolů.

Ideální teplota pro skladování je mezi pěti a osmi stupni Celsia. Vejcím nejméně prospívá změna teploty. Když si je vezete z obchodu, kde byla v chladícím boxu, třeba v autě, na které praží sluníčko, může se skořápka orosit. A to je pak ideální prostředí pro tvorbu plísní.

Odborníci doporučují vyndavat vajíčka z lednice jen tehdy, když už je potřebujete. Venku by neměla být déle než hodinu před použitím.

Bílá, nebo hnědá skořápka?

Liší se svou kvalitou vajíčka s bílou a hnědou skořápkou? Nikoli. Ačkoli si mnozí lidé myslí, že hnědá vejce jsou lepší, mají oproti těm bílým jen jednu přednost: jejich skořápka je pevnější.

skladování

Vejce mají minimální trvanlivost 28 dní od data snášky, skladovat se mohou od 5 do 8 stupňů Celsia.

V ledničce vydrží minimálně měsíc, ovšem za předpokladu, že mají neporušenou skořápku.

Podobné je to i se zabarvením žloutku. Tmavší automaticky neznamená zdravější. Spíše záleží jen na druhu pigmentu. Je ovšem pravdou, že tmavší žloutky dodávají pokrmu lepší barvu.

Světlejší žloutky jsou pro mnohé lidi podezřelé. O zbarvení žloutku totiž do značné míry rozhoduje krmivo pro slepice. Výraznější barvu má žloutek od slepice, která se krmila trávou nebo vojtěškou, protože obsahují takzvané xantofyly. Ovšem i ve velkochovech je možné barvu žloutku ovlivnit správě nakombinovanou krmnou směsí.

Jak poznat čerstvé vejce

Je to skoro vědecký pokus, ale pokud se chcete přesvědčit, že zakoupené vejce je čerstvé, prosviťte skořápku lampou. Bílek by měl mít bělavou až narůžovělou barvu, žloutek je pěkně kulatý a přesně uprostřed, vzduchová bublina je malá.

Když ponoříte vejce do sklenice s vodou, zůstane u dna. Pokud není čerstvé, vyplave na povrch.

Pokud vajíčko rozklepnete, bílek by měl být dobře spojený se žloutkem, neroztéká se, žloutek má tvar pravidelné polokoule. Když šleháte sníh, žloutek a bílek lehce oddělíte a z bílku se snadno a rychle ušlehá.

Autoři:




Nejčtenější

Ilustrační fotografie
Aktovka musí sedět přesně, těm na kolečkách se vyhněte, řekla odbornice

Nemoci pohybového aparátu v posledních letech trápí stále více školáků. Důvodem je i špatný výběr školní brašny. "Správná taška by měla na dětských zádech...  celý článek

Osvěžující salát s rajčaty, okurkou a čerstvou mátou
Rajčata nejsou jen na špagety a na pizzu. Co s červeným nadělením?

Konec prázdnin je ve znamení dozrávajících červených plodů, které v sobě během slunečných dnů akumulovaly všechnu krásu a sladkost léta. Pokud jste propadli...  celý článek

Nafukovací lehátko ve tvaru plameňáka je "must-have" sezony.
Plameňáci ovládli léto, ale ikonami jsou už šedesát let

Luxusní šaty a šperky, obyčejná trička z řetězců, neonové lampy a nafukovací lehátka mají letos jedno společné. Vládnou jim plameňáci. Kýčovití, přesto...  celý článek

Herečka Emma Stone na zahajovacím ceremoniálu MFF v Benátkách
Emma Stone: Jsem známá a můj hlas má sílu, nesmím se bát vyjádřit názor

Herečka Emma Stone (28) cítí potřebu nahlas říkat, co si myslí, protože může díky své popularitě ovlivnit víc lidí než běžný člověk. Zatímco ještě nedávno měla...  celý článek

Zlatým hřebem 50. ročníku brněnského veletrhu módy Styl a Kabo se stala nedělní...
Modelky představily nejnovější kolekci návrhářky Vivienne Westwoodové

Zlatým hřebem 50. ročníku brněnského veletrhu módy Styl a Kabo se stala nedělní přehlídka Vivienne Westwoodové. Dámské a pánské modely z kolekce na podzim a...  celý článek

Další z rubriky

Ilustrační fotografie
Sedm příznaků zánětu močových cest, které byste neměli podceňovat

Infekce močových cest je velmi časté onemocnění a podle statistik potká každou ženu nejméně jednou za život. Symptomy se mohou pohybovat od velmi jemných a...  celý článek

Ilustrační fotografie
Letní lásky? Pozor na pohlavně přenosné nemoci, které způsobují neplodnost

Ze vzrušující známosti na jednu noc se může stejně tak vyklubat i závažný zdravotní problém v podobě pohlavní nemoci s potenciální hrozbou neplodnosti. Než se...  celý článek

(Ilustrační foto)
Sedm potravin, které mohou hrát roli v prevenci rakoviny

Je to tenký led, na který se vědci pouštějí neradi. Žádné jídlo samozřejmě nedokáže zcela předejít rakovině a už vůbec ne všem typům a žádné také samo o sobě...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Konturování krok za krokem: Dodejte svému obličeji výraznější křivky
Konturování krok za krokem: Dodejte svému obličeji výraznější křivky

Líčení nabízí spoustu návodů, rafinovaných tipů a triků, díky kterým můžete zásadně změnit rysy v obličeji a jednou z ta... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.