Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Čínské restaurace: nejhorší jídla, která si můžete dát

  6:00aktualizováno  6:00
Zvýšené množství sodíku a obrovské množství kalorií, tak bude vypadat váš oběd v čínské restauraci. Jídlo připravované v čínských bistrech přitom jen vzdáleně připomíná pravou čínskou kuchyni.

Glutamát sodný mnohdy slouží k maskování ne příliš kvalitního masa. | foto: Isifa

Rychle dostupné jídlo za přiměřenou cenu. Takové jsou známé přednosti čínských bister. Druhou, podstatně horší stránkou, je vliv pokrmu na naše zdraví. To, že si například konzumací těchto potravin zvyšujeme krevní tlak, ví málokdo.

Oběd v podobě "voňavého a křehkého kuřete se zeleninou". Každý, kdo pravidelně chodí do bistra, toto menu zná. Pod jedním názvem ale nenajdete všude stejná jídla, a to hlavně ve srovnání se samotnou Čínou. Z některých původních receptur totiž zůstalo jen jméno.

Pojďme se ale na pokrm podívat z hlediska výživy. Voňavé a křehké kuře se zeleninou obsahuje 1 300 kilokalorií, 3 200 miligramů sodíku a 11 gramů nasycených tuků. A to bez rýže. Hrníček rýže má okolo 200 kilokalorií.

Že vám tato čísla nic neříkají? Zkuste to tedy srovnat: průměrný člověk potřebuje okolo 2 000 kilokalorií za den a 2300 miligramů soli, což se rovná jedné čajové lžičce soli. Zvýšené množství sodíku ve stravě přitom může pravidelnou konzumací vést až k hypertenzi. Pravidelné návštěvy čínských bister tedy negativně působí na krevní tlak.

Sůl a kalorie navíc
Tradiční chuť asijské kuchyně také dotváří glutamát sodný, který má zvýrazňovat chuť pokrmu a přidává se do hotového jídla. Mnohdy ale také slouží k maskování ne příliš kvalitního masa.

Doporučenou dávku pro člověka, tedy tři gramy na  den, tato bistra často převyšují. Krátce po požití vyššího množství glutamátu byly popsány závratě, bolesti hlavy a žaludeční problémy. Zda převažuje pozitivní, či negativní vliv glutamátu na člověka, se nicméně stále zkoumá.

Dále se podívejme na "kuře ve sladkokyselé omáčce". Bonnie Liebman, nutriční specialista z amerického Centre for Science in the Public Interest, zjistil, že talíř tohoto pokrmu většinou obsahuje o čtyřicet procent více sodíku a zároveň o více než polovinu kalorií, než potřebuje průměrný dospělý člověk za den.

"Například v USA je ale situace v některých italských a mexických restauracích mnohem horší než v těch čínských. Jídlo těchto dalších kuchyní je plné nasycených tuků, které mohou zvyšovat riziko srdečního onemocnění," varuje Liebman.


Zdravé rady

Při návštěvě levnějšího bistra se vám vyplatí dbát některých zásad:

- Vyvarujte se solení. Jídla obsahují samy o sobě zvýšené množství sodíku. Konkrétně to tedy znamená, že kromě soli byste měli omezit pálivou hořčici, hoisin omáčku a sójovou omáčku.
- Řekněte si o hnědou rýži místo bílé.
- Jezte tyčinkami nebo vidličkou, abyste snědli co nejméně omáčky.
- Vyhněte se smaženému masu, mořským plodům nebo tofu. Objednejte si raději dušené maso.
- Požádejte o brokolici a hrášek navíc.
- Zkuste si najít jídlo, kde bude místo masa a nudlí hlavní přílohou zelenina.

Chybí čerstvá zelenina
Rozdíly mezi čínskou kuchyní v Číně a bistry v našich krajích se znatelně liší. Množství tuků používaných při její přípravě v Česku je nezanedbatelné a zjevně se podílí na tloustnutí strávníků.

Za povšimnutí také stojí zelenina, na niž je čínská kuchyně hrdá. První zásadou čínské kuchyně je: vařit výhradně z čerstvých potravin. Mražená zelenina, předem dušené nebo dlouho naložené maso nemají mít v kvalitní čínské restauraci místo. Chybou ale je, že bistra používají místo čerstvé spíše mraženou nebo sterilovanou zeleninu. Talíř smažené míchané zeleniny má v sobě 900 kilokalorií a 2 200 miligramů sodíku.

Nízká teplota rýže
Pochybnosti přicházejí i u masa. Při jeho posouzení platí běžné zásady: minutkově připravované maso by mělo být šťavnaté a bez zápachu. Přestože si někteří lidé chodící do bister myslí, že zvolit kuře je zdravější varianta než vepřové a hovězí, neplatí to nutně všude. Kuřecí maso je totiž známé tím, že jeho zápach a stáří lze snadno překrýt. Největší chyba, které se bistra dopouští, je předpříprava pokrmu. Tedy to, že maso předvaří, zamrazí a znovu ohřívají.

Dejte si pozor také na teplotu jídla. Se studenou rýží a horkým masem se tu setkává stále mnoho lidí. Při teplotě mezi patnácti a padesáti stupni se množí většina mikroorganismů. A právě rýže je na mikroorganismy zvláště citlivá.

Autoři:




Nejčtenější

ilustrační snímek
Pět pochval denně zlepší chování malých dětí, tvrdí britští psychologové

Mnoho rodičů si láme hlavu tím, jak zlepšit chování svých dětí. Podle britských psychologů by mohlo pomoci pravidelné chválení. Důležité je ovšem vhodně volit...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Slávky: Bratr si chce do společného domu nastěhovat přítelkyni

Po smrti rodičů žijeme s bratrem ve společné domácnosti ve velkém domě na vesnici. Každý vlastníme půlku domu. Zvykli jsme si na sebe a dokážeme se na všem...  celý článek

Petra Hapková
Když táta slyšel můj hlas, uklidnil se, vzpomíná Petra Hapková

Zpívá šansony a pokračuje tak v otcově odkazu. Petra Hapková je dcerou miláčka národa, zesnulého hudebního génia, skladatele Petra Hapky a atraktivní herečky...  celý článek

Proměna maminky nevěsty či ženicha
Svatební proměna: Kostýmek i pouzdrové šaty pro matku nevěsty Martinu

Svatební sezona se pomalu rozjíždí a s ní kromě radosti přichází i zásadní problém. Jaké oblečení zvolit, abyste svatebčanům nezpůsobili ostudu? Pečlivý výběr...  celý článek

Mužský overal
Nový módní hit? Duhové pánské overaly jdou na dračku

Doba, kdy se dělil šatník na dámský a pánský, je dávno pryč. Kalhoty už dávno nejsou jen mužskou výsadou, stejně jako sukně nepatří pouze do dámského šatníku....  celý článek

Další z rubriky

Za čtyři měsíce zhubly dobrovolné hasičky dohromady téměř 40 kilo.
Pavla chtěla zhubnout. Pomohla jí sestra i kamarádka a shodily 40 kilo

Dietářka Pavla hubne více než polovinu svého života, ale zatím bezúspěšně. Vyzkoušela už snad všechny diety, ale nikdy jí to dlouho nevydrželo a neustále...  celý článek

Ilustrační fotografie
Deset tipů, které vám pomohou zhubnout a zformovat problémové partie

Břicho, boky a nohy jsou části těla, které trápí většinu žen. Ukládá se v nich nejvíce tuku a nejhůře se shazuje. Co dělat, abyste problémové partie upravili...  celý článek

Ilustrační fotografie
Tajemství detoxikace: osm kroků, jak získat novou energii a vitalitu

Cítíte se unaveně a bez života? Tak právě teď je ideální čas k ozdravné proceduře. Očista trávicího traktu vám posílí imunitu a dokonale zregeneruje celý...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.