Reklama

Chřestová sezona je tady! Jak si užít lahůdku králů?

Tato zvláštní zelenina je u nás doma, a ač jí doby budování socialismu příliš nepřály, už se zase tetelí na výsluní. Sezona chřestu je tady a byla by škoda ji nevyužít. Ať už si domů donesete bílý, nebo zelený, doslova za pár minut můžete servírovat božskou krmi.
Chřestová sezona je tady!

Chřestová sezona je tady! | foto: Profimedia.cz

Chřestová polévka s pórkem

Ingredience pro 4 osoby:

Chřestová polévka s pórkem
  • 400 g chřestu
  • 1 pórek
  • 1 velká brambora
  • 1 lžíce másla
  • muškátový oříšek
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • krutony k podávání

Pracovní postup:

  1. Chřestu odlomíme dolní dřevnatou část, oloupeme ho a nakrájíme na menší kousky. Bramboru oloupeme a nakrájíme nadrobno. Pórek očistíme, zbavíme oschlých listů a nakrájíme na větší kousky.
  2. Do hrnce nalijeme vodu, lehce osolíme a vložíme do něj chřest a bramboru. Přivedeme k varu, zmírníme plamen a vaříme asi 8 až 10 minut.
  3. Na lžíci másla ve větším hrnci orestujeme nakrájený pórek. Pak k němu přilijeme uvařený chřest s bramborou i vodou (několik chřestových hlaviček vyjmeme a dáme stranou), ve které se vařily. Dochutíme muškátovým oříškem, solí a pepřem a krátce povaříme.
  4. Nakonec rozmixujeme tyčovým mixérem. Polévku podáváme ozdobenou chřestovými hlavičkami a krutony.

Tip: Do polévky můžete nakonec vmíchat několik lžic zakysané smetany.

Chřestová frittata se sýrem

Ingredience pro 2 osoby:

Chřestová fritatta se sýrem
  • 300 g chřestu
  • 100 g sušené šunky
  • 4 vejce
  • 250 g strouhaného sýra (gouda, eidam apod.)
  • sůl a mletý pepř
  • řepkový olej

Pracovní postup:

  1. Chřestu odlomíme dolní dřevnatou část, oloupeme ho a dáme vařit do lehce osolené vody asi na 3 minuty. Pak ho propláchneme studenou vodou a necháme stranou.
  2. Šunku nakrájíme na nudličky a sýr nastrouháme najemno. Vejce prošleháme se solí, pepřem a 2/3 strouhaného sýra.
  3. Na pánvi, kterou je možné vložit do trouby, rozpálíme olej, poklademe ji šunkou a chřestem a zalijeme rozšlehaným vejcem se sýrem.
  4. V předehřáté troubě zapékáme frittatu asi 7 minut, vejce musejí být tuhá a povrch zlatavý.
  5. Před podáváním posypeme zbylým strouhaným sýrem.

Pappardelle s chřestem, hráškem a parmazánem

Ingredience pro 4 osoby:

Pappardelle s chřestem, hráškem a parmazánem
  • 400 g těstovin (pappardelle)
  • 300 g chřestu
  • 200 g mraženého hrášku
  • 200 g parmazánu
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • olivový olej

Pracovní postup:

  1. Těstoviny uvaříme ve větším množství osolené vody al dente. Můžeme do vody kápnout trochu oleje, nebudou se lepit.
  2. Chřestu odlomíme dolní dřevnatou část, oloupeme ho a dáme vařit do lehce osolené vody asi na 3 minuty. Ke konci přidáme asi na minutu mražený hrášek. Pak zeleninu slijeme, propláchneme studenou vodou a chřest nakrájíme na asi dvoucentimetrové kousky.
  3. Parmazán nastrouháme nahrubo.
  4. Hotové těstoviny slijeme, promícháme s chřestem, hráškem a lžící oleje. Dochutíme solí a pepřem. Na talíři zdobíme strouhaným parmazánem.
Reklama
Sdílet článek Facebook Twitter Google Plus
Reklama

8 příspěvků v diskusi

Témata: Chřest

Další z rubriky Recepty

Reklama