Chřestové menu: fajnová zelenina s vejcem, po asijsku nebo jako štrúdl

Chřestová sezona je v plném proudu a původně tradiční české a moravské zelenině přichází na chuť stále více mlsných jazýčků. Vyzkoušejte si menu podle zkušených šéfkuchařů, kteří své kulinární umění předvádějí právě teď na gastronomickém festivalu věnovaném právě delikátnímu "šparglu".

Bylinkový chřest s pošírovaným vejcem a celerovou strouhankou | foto: www.chrestfest.cz

Předkrm: Bylinkový chřest s pošírovaným biovejcem a celerovou strouhankou

Jak jej připravuje šéfkuchařka restaurace Dock House Petra Sahajdáková

  • 3 kousky zeleného chřestu
  • tymián
  • 1 vejce
  • 100 g celeru
  • olej
  • 5 g másla

1. Ze tří kousků zeleného chřestu odkrojíme dřevnatý konec, svážeme je provázkem k sobě spolu s tymiánem a dáme vařit do osolené vody na cca 3–5 minut. Po uvaření dáme zchladit do ledové vody pro zachování zelené barvy.

Kam na chřest?

Pokud se vám nechce vařit, můžete se vydat na gastronomický festival Chřestfest, který probíhá ve 23 vybraných restauracích v Praze, Brně, Českém Krumlově a Doksech až do 19. května 2013. 

2. Do osolené a troškou octa ochucené vařící vody dáme vařit rozklepnuté vajíčko tak, aby zůstal žloutek tekutý a obalený bílkem, to znamená asi na 2 až 3 minuty.

3. Na celerovou strouhanku potřebujeme 100 g celeru, který nastrouháme nahrubo a osmažíme v oleji, necháme okapat a vychladit.

4. Na talíř poklademe teplý chřest (bez provázku a bylinek), pokapeme máslem, na chřest položíme vajíčko, které nařízneme, aby trošku vytekl žloutek a posypeme rozdrobeným smaženým celerem.

Hlavní chod: Restovaný chřest s krevetami Pad Nor Mai Farang

Restovaný chřest s tygřími krevetami Pad Nor Mai Farang

Jak jej připravuje šéfkuchař restaurace Modrý zub Keosouvannasan Khamteum 

  • 2 lžíce oleje
  • 3 stroužky česneku, oloupané a namleté
  • 300 g mladého chřestu, nakrájeného na kousky
  • 5 krevet (cca 150 g), očištěných, bez ocásků
  • 1 lžička sójové omáčky
  • 2 lžičky ústřicové omáčky
  • 1 lžička rybí omáčky
  • 1 lžička cukru
  • 1 šálek thajského kuřecího vývaru
  • 1 lžička rozmíchaného kukuřičného škrobu
  • 2 lžíce vody
  • 1 lžička bílého pepře

1. Rozpálíme wok na vysokou teplotu a přidáme olej. Když je olej horký, přidáme česnek a restujeme, dokud nezačne vonět, zhruba 1 minutu.

2. Na pánev vložíme chřest a krevety a restujeme, dokud chřest nezkřehne a krevety nezrůžoví (zhruba 3–4 minuty).

3. Pak přidáme sójovou, ústřicovou a rybí omáčku a cukr a restujeme. Poté přilijeme thajský kuřecí vývar a směs kukuřičného škrobu a vaříme 1 minutu.

4. Servírujeme na talíř.

Dezert: Chřestový závin s jahodami a domácí šlehačkou

Chřestový závin s jahodami a šlehačkou

Jak jej připravuje šéfkuchař restaurace Ambroisie Ondřej Rais

  • 400 g nakrájených jahod
  • 400 g vařeného chřestu
  • 100 g mletých mandlí
  • 80 g cukru
  • mletá skořice na dochucení
  • 500 g listového těsta
  • žloutek na potření
  • hrst čerstvé máty + na ozdobu

Na drobenku:

  • 100 g másla
  • 100 g hrubé mouky
  • 100 g cukru

1. Na pánvi rozpustíme máslo a orestujeme na něm kousky chřestu.

2. Zasypeme cukrem a necháme zkaramelizovat, potom přidáme jahody, mandle a dochutíme cukrem a skořicí.

3. Troubu předehřejeme na 180 °C. Těsto rozválíme na dva pláty, rozdělíme na něj připravenou směs jahod a chřestu a zabalíme jako jablečný štrúdl. Zpracujeme suroviny na drobenku.

4. Závin potřeme žloutkem, posypeme drobenkou a pečeme dozlatova v troubě vyhřáté na 180 °C.

5. Přidáme nakrájené jahody a pomalu, za občasného míchání rozvaříme (bude to trvat asi 20 minut) a poté dochutíme nasekanou mátou.

Autor:
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Jarní poke bowl s lososem

Jarní poke bowl s lososem

Lehké

40 min

Havajská specialita v podobě misky naplněné rýží a dalšími surovinami jako jsou ryby a čerstvá nebo...

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Lehké

30 min

Připravte si snadnou a zdravou večeři, která pochází z nedaleké Itálie.

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...