Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Chřest zmírňuje kocovinu a ochrání jaterní buňky

aktualizováno 
Hrnek silné kávy, kyselé okurky, šumivý acylpirin. Existuje mnoho "babských" rad a pověr, jak si poradit s kocovinou. Teď je na světě skutečně vědecká rada: na kocovinu zabere chřest.

Uvařte si na kocovinu chřestovou polévku | foto: Profimedia.cz

Korejští experti analyzovali účinky chřestu nejen na játrech laboratorních krys, ale i na lidech. Při přidání výtažku z chřestu do jaterních buněk zjistili, že chřest je bohatý na aminokyseliny a minerály, které stimulují funkci klíčových enzymů odbourávajících alkohol po přehnaném pití.

V informačním experimentu pak dobrovolníci, kteří pili nápoj obsahující výtažek z chřestu, nahlásili méně kocovinových příznaků.

Výsledky výzkumu vědců z institutu Medical Science a národní univerzity Cheju v Jižní Koreji byly publikovány v časopise Food Science.

Rychlá chřestová polévka

700 g chřestu
850 ml zeleninového vývaru
25 g másla
2 cibule
sůl a pepř na dochucení

Příprava:
Na rozehřátém másle usmažte jemně nakrájenou cibulku a pokrájené stonky chřestu, poté plamen stáhněte a poduste chřest ještě zhruba pět minut do změknutí. Přilijte vývar, přiveďte k varu a pět minut zlehka povařte. Poté polévku rozmixujte na hladký krém a osolte a opepřete dle chuti.

Chřest ochrání jaterní buňky

"Buněčné toxicity byly značně zmírněny v důsledku léčby extraktem z chřestových výhonků a listů," řekl vedoucí výzkumu B.Y. Kim ve zprávě pro Institute of Food Technologists.

"Tyto výsledky poskytují důkazy, jak biologické funkce chřestu mohou pomoci zmírnit alkoholovou kocovinu a ochránit jaterní buňky."

Pokud nemáte chřestový extrakt zrovna po ruce, což většina lidí opravdu nemá, nepanikařte. Protikocovinové vlastnosti chřestu jsou podle vědců přítomny v celé této zelenině a zůstávají stabilní dokonce i po vaření a po úpravách ve vysokých teplotách.

Co se děje při kocovině

Přehnané pití alkoholu (etanolu) vede k několika nepříjemným fyzickým i duševním příznakům včetně celkové vyčerpanosti, žízni, bolestem hlavy, nevolnosti, zvracení a podobně. Navíc samotný etanol a acetaldehyd (metabolit vyprodukovaný během odbourávání etanolu) může způsobit množství toxických následků, a to především v játrech, což může vést k trvalému poškození jater.

Kocovina jsou vlastně vedlejší účinky konzumace alkoholu a chemické reakce organismu na jeho odbourávání. Tělo při tom využívá velké množství vody, minerálů a vitamínů, především vitamínu C.

Zpracování alkoholu stojí tělo značné množství energie. Jaterní buňky během odbourávání alkoholu z organismu neprodukují glukózu, což může vést k poklesu hladiny krevního cukru. Výsledkem je pak špatná nálada a podráždění.

Za nepříjemnými intenzivními bolestmi hlavy stojí roztahování buněk, které zapříčiňuje rozpínání mozku. Alkohol rovněž nepříznivě působí na motorické centrum, což se projevuje typickým motáním a točením hlavy.

Mnohem závažnější účinky než etanol má však acetaldehyd, který vzniká účinkem alkoholdehydrogenázy především v játrech.

"Dva klíčové enzymy, alkoholdehydrogenáza (ADH) a acetaldehyddehydrogenáza (ALDH) rychle metabolizují etanol na netoxický acetát", odborně vysvětlil doktor Deokbae Park, profesor medicíny z národní univerzity Cheju v Jižní Koreji.

"Naše studie se jednoduše zaměřila na nalezení jakékoli potraviny, která by pomohla odbourat etanol stimulováním těchto dvou klíčových enzymů," dodal doktor Park.

Král zeleniny

Labužníci chřestu přezdívají král zeleniny, nejen pro jeho lahodnou chuť, ale také pro léčivé a regenerační účinky, jež jsou známé už tisíce let. Chřest je výborným zdrojem kyseliny listové, draslíku, vlákniny a vitamínů B6, B1 thiaminu a A. Známé jsou rovněž jeho protirakovinové, protiplísňové, protizánětlivé a močopudné účinky.

Na světe existuje asi 300 druhů této zeleniny. Často používaný je především ve francouzské kuchyni, o jeho popularitu v této zemi se zasloužil Ludvík XIV., který nechal ve Versailles založit chřestové plantáže.

Chřest ale původně pochází z Orientu a nejstarší doklady o něm můžeme nalézt již v egyptských spisech starých 4 500 let. Pro jeho falickou podobu staří Řekové a Římané považovali chřest za účinné afrodiziakum.

Rady při kocovině

* Nikdy nepijte alkohol na prázdný žaludek. Jídlo ho částečně absorbuje a alkohol se nedostane tak rychle do mozku.

* Vyhněte se bublinkovým nápojům jako je šampaňské nebo likéry mixované s perlivými nápoji.

* Pijte pomalu a mezi alkoholickými drinky si vždy dejte sklenku vody.
Při kocovině popíjejte pomerančový nebo rajčatový džus, ty pomáhají tělu odbourat rychleji alkohol.

* Nejvhodnějšími potravinami při kocovině jsou vejce, pečivo, banány, med a chřest.

* Vyhněte se kávě a nápojům obsahujícím kofein, které sice tlumí únavu, ale výrazně podporují dehydrataci organismu.

* Pozor na následný přísun alkoholu, tak zvaný "vyprošťovák". Ten sice utlumí příznaky aktuální kocoviny, ale hrozí kombinovaná otrava (etanol + acetaldehyd) s mnohem horšími následky. Potřeba alkoholu při kocovině je navíc příznakem závislosti na etanolu.

Autoři:




Nejčtenější

Mladá generace hipsterů si potrpí na staré oblečení, ale i moderní technologie.
Sedm znamení, že se oblékáte jako hipster

Každá doba má své subkultury, které vyznávají specifický životní styl. Dříve to byli pin-up girls nebo pankáči. Dnes jsou to hipsteři, kteří nejen skrze...  celý článek

ilustrační snímek
Co tíží matky samoživitelky? Samota, výčitky i nízké sebevědomí

Být sám na výchovu dítěte není žádný med. Většinou úloha rodičů samoživitelů připadne na ženy, které se v této situaci ocitnou po rozchodu nebo rozvodu s otcem...  celý článek

Není radno podceňovat obsah vaší kabelky. Může vás zachránit před spálením nebo...
Deset věcí, které by nám v létě neměly chybět v kabelce

Dámská kabelka je jako truhlice s pokladem. Vejde se do ní tolik věcí, že se občas nestačíme divit. Vedle nezbytností, jako jsou peněženka či klíče, by v ní...  celý článek

Troian Bellisario
Bellisario: Přijímala jsem tři sta kalorií denně, málem mě to zabilo

Herečka Troian Bellisario (31) po vzoru hollywoodských kolegyní přiznala boj s anorexií, aby ulevila své duši. S touto nemocí se potýkala dlouhá léta. Byla...  celý článek

Ilustrační fotografie
Sporty, které nejvíce prospívají zdraví

Přemýšlíte nad tím, jaký vybrat sport, abyste prospěli vašemu zdraví? Tuto otázku řeší i experti a odpověď není zcela jednoznačná. Do desítky těch nejlepších...  celý článek

Další z rubriky

Ilustrační fotografie
Medicína ušitá na míru. Změna písmene DNA „opraví“ pacienta

Číst v lidské DNA jako v otevřené knize? Odborníci ze Středoevropského technologického institutu CEITEC v Brně to umí. Díky takzvanému sekvenování nové...  celý článek

(Ilustrační foto)
Méně jídla, delší život? Kalorická restrikce zatím funguje jen u opic

Výrazně méně kalorií = lepší kondice a delší život. Na tuhle formulku přísahají fanoušci takzvané kalorické restrikce, které se dostává víc a víc pozornosti. U...  celý článek

Britney Spearsová (New York, 28. srpna 2016)
Lupénka trápí i celebrity. S nemocí bojuje Spearsová i Kardashianová

Kožní choroby bývají úporné, léčba vyžaduje hodně trpělivosti a onemocnět jimi může každý. Slavní nejsou výjimkou, jak se dočtete v článku v pátečním magazínu...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Kartáč místo obočí? Vyzkoušejte jednoduché tipy na úpravu obočí
Kartáč místo obočí? Vyzkoušejte jednoduché tipy na úpravu obočí

Není třeba se hned pouštět do složitého vyplňování a razantních změn, někdy stačí opravdu málo, aby obočí získalo lepší vzhled. Pokud naopak toužíte po opravdu ... celý článek

Bulgur s petrželkou a citronem
Bulgur s petrželkou a citronem

Lehké jídlo pro celou rodinu.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.