Laicky řečeno kocovina je odezva těla na nadměrnou konzumaci alkoholu a jsou s ní spojeny projevy, jako jsou neuhasitelná žízeň, silná bolest hlavy, nepříjemný stav žaludku, slabost, únava, třes či průjem.
„Za stav zvaný kocovina může skutečnost, že játra jednoduše nestíhají přeměnu ethanolu obsaženého v alkoholu a v našem těle zůstává nahromaděn toxický acetaldehyd. S přibývajícím věkem se snižuje nejen rychlost spalování, ale i pokles aktivity jaterních enzymů, proto čím jsme starší, tím hůře se s následky pití vyrovnáváme,“ říká nutriční specialistka Kateřina Šimková ze Zdravého stravování.
Nezapomínejte pít vodu
„Kocovinu může zhoršit dehydratace. Alkohol díky malému objemu tekutin v organismu v něm optimálně nemůže proudit,“ upozorňuje nutriční specialistka.
Zkrátka a dobře, kocovině je lepší předcházet. Následky se „léčí“ hůře. „Dehydratace je typická ztrátou vody i minerálních látek, jako jsou sodík, chloridy a draslík, proto doporučuji prokládat pití alkoholu nealkoholickými nápoji, zejména čistou vodou. Pro rozklad alkoholu jsou důležité dva vitaminy, a to B1 a C. Před očekávaným popíjením alkoholu je dobré si dát dávku těchto vitaminů,“ doplňuje Šimková.
Od klidu ke kocovině: co se děje ve vašem těle, když pijete alkohol |