Zánět žlučníku vzniká většinou kvůli přítomnosti žlučových kaménků. Může se totiž stát, že některý z nich ucpe kanálek, který odvádí žluč do tenkého střeva, a ta se pak hromadí uvnitř žlučového měchýře.
Atlas bolesti břicha. Poznejte zánět slepého střeva i žlučníkový záchvat |
To zároveň usnadní cestu bakteriím, které se ze střeva dostanou do jinak sterilního prostředí žlučníku. Ty pak vyvolají zánět, který se může v některých případech rozšířit i do celé břišní dutiny.
Honem k lékaři
Akutnímu zánětu žlučníku obvykle předchází žlučníková kolika, která se projevuje jako silná kolísavá bolest v pravém podžebří šířící se do zad a často provázená zvracením.
U akutního zánětu mají bolesti stálejší charakter, trvají déle a spíše než zvracení se dostaví nevolnost, říhání a plynatost. Postižený má zvýšenou teplotu, někdy se objeví i lehká žloutenka. Když se zánět rozšíří do okolí, pacient má stále silnější bolesti, zvláště při hlubokém dýchání, a břicho je na dotek velmi citlivé, v oblasti pravého podžebří tvrdé.
Pokud se tento stav změní na náhlou příhodu břišní, břicho se stává silně bolestivé a objevuje se i zvracení. Tato situace vyžaduje urgentní lékařskou pomoc. Do příjezdu sanitky si postižený může ulevit tím, že si na pravé podžebří přiloží ledový obklad.
Po odeznění akutního stavu často dochází k rozvoji chronického zánětu. Ten se projevuje celkem nenápadně: nadýmáním, pocity plnosti a nepříjemného tlaku v oblasti pravého podžebří nebo třeba tím, že dotyčný špatně snáší určité druhy jídel.
Klid a hladovka
Lékař vás kompletně vyšetří a provede rozbor krve, který odhalí rozsah zánětu. Prohlédne vám také břicho ultrazvukem, aby posoudil vzhled žlučníku a přítomnost žlučových kaménků.
Při léčbě, která probíhá v nemocnici, je důležitý klid, hladovka, ledové obklady, pravidelný příjem tekutin a užívání antibiotik. Bolest se tlumí vhodnými spasmoanalgetiky (kombinace léků proti bolesti a preparátů, které uvolňují svalové stahy vnitřních orgánů). Následně se obvykle přistoupí k operačnímu odstranění žlučníku.
Včasná prevence, která se vyplatí
Existují rizikové faktory, které neovlivníte (např. svůj věk, předešlé střevní operace, některé nemoci jater a podobně), co však rozhodně můžete, je dbát na vhodný jídelníček, případně pár kilo zhubnout.
- Omezte tučná a těžká jídla připravovaná na přepalovaném oleji. Dejte přednost vařeným a dušeným pokrmům.
- Celkové množství stravy si rozdělte na 4–5 menších porcí během celého dne.
- Mezi jednotlivými jídly dodržujte nejméně 2–3hodinovou pauzu.
- Nevynechávejte snídani, ale dejte si pouze něco lehkého.
- Veškeré pokrmy konzumujte pokud možno čerstvé, nikoli nadvakrát ohřívané.
- Vyhýbejte se čerstvému pečivu, různým polotovarům a hodně pikantním pokrmům.
- Nezapomínejte na pitný režim, vhodná je především neslazená čistá voda bez bublinek.
- Hýbejte se minimálně 30 minut denně: choďte víc pěšky, jezděte na kole, jděte si zaplavat, vyzkoušejte nordic walking – cokoli, co vás bude bavit a u čeho vydržíte.