Kameny vznikají ukládáním tuhých odpadních látek v ledvinách v podobě krystalků. Ty bývají nejčastěji tvořené šťavelanem (či také oxalátem) vápenatým. Pokud jsou ledvinové kameny menších rozměrů, ani o nich nemusíte vědět, neboť nepůsobí žádné zásadní potíže.
Větší však můžou zablokovat močové cesty, v tom případě je už nepřehlédnete, dokážou totiž vyvolat velmi silnou bolest, zvracení a krvácení (jedním z nejčastějších projevů tohoto onemocnění bývá právě krev v moči).
Kontrolujte barvu moči
Hlavní součástí prevence ledvinových kamenů je správný pitný režim. Několik hrnků kávy denně a malá sklenička vody k obědu opravdu nestačí na to, aby se dostatečně naředila moč, která se pak stává příliš koncentrovanou a můžou se v ní začít tvořit krystalky. To, jestli dost pijete, zjistíte snadno podle barvy moči, která by v ideálním případě měla být čirá, bezbarvá.
Čím tmavší odstín, tím víc tělo strádá po vodě. K naředění moči můžou sloužit také další tekutiny, například ovocné čaje a džusy, dokonce i pivo. Ne všechno, co teče, je však vhodné, pozor na sycené a kolové nápoje či limonády, které můžou ke vzniku ledvinových kamenů naopak přispívat.
Vynechte špenát a fazole
Tvorbě kamenů brání i kyselina citronová, která se nachází v celé řadě druhů ovoce a zeleniny, zejména v citrusových plodech. Jejím nejbohatším zdrojem jsou citrony a limetky. Při pravidelné konzumaci citronové šťávy se už během několika dnů výrazně zvýší výkonnost ledvin a močí se začne vylučovat velké množství usazenin (proto může mít zpočátku tmavší barvu, tak zbytečně nelekejte).
Jděte na to přírodněRozpouštět ledvinové kameny pomáhá třeba šťáva z červené řepy. Navíc čistí i tlusté střevo, podporuje tvorbu červených krvinek, zlepšuje zažívání a prospívá při nemocech oběhového systému. Ideální bude konzumovat ji společně s mrkvovou šťávou v poměru: čtyři díly mrkvové šťávy na jeden díl šťávy z červené řepy. Pijte dvakrát denně sklenku. Skvělou volbou je také čistá mrkvová šťáva, ké která napomáhá celkové očistě organismu od škodlivin a toxinů. V jedné sklenici je obsaženo téměř vše, co naše tělo během dne potřebuje. |
Zároveň je důležité omezit potraviny s vysokým obsahem kyseliny šťavelové, jejíž zvýšený příjem vede k vytváření ledvinových v kamenů. Oxalát (aktivní forma kyseliny šťavelové) se nachází hlavně ve špenátu, rebarboře a fazolích. Vhodné bude zvážit i méně častou konzumaci brambor (nejvýš třikrát do týdne).
Omezte maso a jogurty
Ke vzniku ledvinových kamenů přispívá i strava bohatá na živočišné bílkoviny, jako je maso, ryby či mléčné výrobky.
Častá konzumace těchto potravin může zvýšit vylučování vápníku, a naopak snížit hladinu kyseliny citronové v moči.
Živočišné bílkoviny jsou navíc bohatým zdrojem purinů – látek, jež se v těle rozkládají na kyselinu močovou a můžou podpořit vznik tzv. urátových kamenů. Jedním z hlavních rizikových faktorů je také vysoký příjem sodíku.
Lidé trpící těmito potížemi by měli omezit i množství soli. Ta způsobuje zadržování tekutin v těle, což následně vede k produkci příliš koncentrované moči, v níž se ledvinové kameny vytvářejí mnohem snáz.
Odborníci doporučujíK tomu, abyste se vyhnuli ledvinovým kamenům, je hlavně nezbytné upravit si pitný režim. Pacienti s ledvinovými kameny by měli vypít minimálně 2 litry tekutin denně, v letních měsících až 3 litry s ohledem na pocení, aktivitu a teplotu okolí. Z toho by měla polovinu tvořit čistá voda. Dostatečný a správně rozložený pitný režim je důležitou součástí prevence. Moč je velmi koncentrovaný roztok, ve kterém se nacházejí kromě jiného i kamenotvorné látky, proto je třeba především v teplých měsících příjem tekutin zvýšit. Dalším důležitým faktorem je omezení konzumace soli a živočišných bílkovin a normální příjem vápníku. Mléčné výrobky je vhodné zařadit mezi hlavními jídly. Část vápníku a šťavelanů se vysráží ve střevním traktu a odejde ven se stolicí. |