1. Žvýkejte semena koriandru
Tato příjemně aromatická bylinka zvyšuje chuť k jídlu, upravuje trávení, pomáhá při bolestech břicha a nadýmání.
Z drcených semen koriandru můžete připravit odvar (jedna polévková lžíce semen na 2 až 3 dcl vody), nebo je lze konzumovat zasyrova, jednu čajovou lžičku 3krát denně.
2. Snězte plátek zázvoru
Zhruba 30 minut před každým větším jídlem (oběd či večeře) nebo bezprostředně po něm je vhodné požít malou špetku koření, které podporuje dobré trávení (například zázvor nebo kardamom).
Stejně dobře poslouží také čerstvý zázvorový čaj.
3. Uvařte si kmínový čaj
Římský kmín (neboli kumín) brání hnilobným a kvasným procesům ve střevech, účinně likviduje střevní parazity a urychluje vylučování škodlivých látek z těla.
Podpořte zažívání léčivým čajem: Rozdrťte asi půl lžičky semínek koriandru, čtvrt lžičky semínek fenyklu a čtvrt lžičky semínek kmínu. Zalijte vroucí vodou a nechte asi na 10 minut louhovat. Potom nápoj sceďte a vypijte ho ještě teplý.
4. Vynechte nadýmavé potraviny
Vyškrtněte z jídelníčku (alespoň na čas) všechny nadýmavé potraviny: luštěniny, brokolici, cibuli, zelí, kapustu, papriky, ale také jablka a slané pokrmy. Nebo zvolte jiný postup při úpravě.
Například čočka bude mnohem stravitelnější, pokud vodu při namáčení několikrát vyměníte. Tímto způsobem se odplaví část látek, které způsobují nadýmání.
5. Vsaďte na účinky anýzu
Příjemně aromatické koření ulevuje při plynatosti a křečích, zmírňuje průjmy a koliky. Při léčbě střevních problémů se (podobně jako u koriandru) používají podrcená semena.
Čaj z anýzu se doporučuje také při mírných otravách jídlem či jako podpůrný prostředek při průjmových onemocněních.
Jeho příprava je snadná: Dvě až tři čajové lžičky podrcených semen zalijte čtvrtlitrem vody a nechte 15 minut odstát. Popíjejte obden.
6. Utište podrážděný žaludek
Zažívací potíže často způsobuje překyselení. V takovém případě vám účinně pomůže kořenová zelenina (nastrouhaný celer nebo petržel), která působí zásadotvorně.
Zneutralizovat žaludeční kyseliny pomáhá také voda z vařených brambor. Podrážděný žaludek příjemně zklidní i lehce rozvařená rýže, respektive specifický „šlem“, který se během vaření vytváří na povrchu rýžových zrnek. Případně můžete vypít i vodu, ve které se rýže vařila.
7. Zařaďte užívání probiotik
Tyto živé mikroorganismy jsou přirozenou součástí vyvážené, správně fungující střevní mikroflóry, která pokrývá sliznici střeva. Žijí v symbióze s naším tělem a vytvářejí konkurenční prostředí pro cizí bakterie, které do jejich kolonií nepatří (choroboplodné zárodky). Proto jsou pro zdraví naprosto nezbytné.
Probiotika lze dodat tělu běžnou stravou (jogurty s živými bakteriálními kulturami, kefír a zákysy, tradiční podmáslí, kysané zelí a nakládané okurky, tempeh, kimči, miso pasta, kombucha) nebo pomocí potravinových doplňků, které jsou volně k dostání v lékárnách.