Zároveň dodá organismu velké množství vitaminů a minerálních látek, které povzbudí látkovou výměnu. Dýně například obsahuje více betakarotenu než mrkev. To udrží na uzdě volné radikály a také ochrání buňky.
Tak co, zkusíte si tuhle nekalorickou zeleninu připravit? Máme pro vás totiž několik lehkých, chutných a překvapivých možností úpravy. Je jedno, jestli při nich použijete dýni hokkaido nebo máslovou.
Rýže
Rozsekejte v kuchyňském robotu čistou dužinu z jedné dýně na kousky o velikosti rýžových zrnek, nebo ji nastrouhejte na hrubším struhadle. Pak ji opečte na 1 lžíci oleje a poduste na mírném ohni na skus. Dýňová rýže chutná například ke kuřeti, rybě nebo s volským okem.
Pyré
Poduste nastrouhanou dýni s trochou másla, kokosového mléka nebo se smetanou na vaření a muškátovým oříškem. Pak ji rozmělněte šťouchadlem na brambory. Servírujte stejně jako bramborovou kaši s rybou nebo k pečenému masu, vhodná je i k zelenině (jako je cuketa, mrkev).
Polévka
Osmažte jednu nakrájenou cibuli a přidejte k ní rozkrájenou dýni hokkaido. Vše zalijte silným vývarem (zeleninový, drůbeží nebo hovězí), uvařte doměkka, výrazně dochuťte kari kořením a rozmixujte. Trocha najemno nasekaného zázvoru dodá pokrmu další ostrou notu a udělá ho ještě zajímavějším. Pak už jen zbývá posypat petrželkou – a je hotovo.
Hranolky
Nakrájejte dýňovou dužinu na proužky ve tvaru bramborových hranolků. Pokapejte je olejem, osolte, opepřete a případně trochu posypejte oblíbeným druhem koření. Pak je upečte dokřupava v troubě předehřáté na 180 °C. Budou vám chutnat!