Doporučujeme

Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Shutterstock

Od nákupů přes vaření po zbytky. Šest tipů, jak skoncovat s plýtváním

  • 0
Každoročně se u nás vyhodí okolo sta kilogramů potravin na osobu. Jedna domácnost by přitom mohla, při rozumném způsobu nakupování a správném skladování, ušetřit v průměru až osm tisíc korun ročně. Jenom začít. Tady je šest tipů, jak na to.
  • Nakupujte to, co máte v plánu brzy spotřebovat. Ideální je sepsat nákup na papírek a nedávat do košíku nic, co na něm není. Vybírejte také co nejvíce čerstvých surovin.
  • Všechny zbytky ingrediencí z vaření zužitkujte. Když se v lednici nahromadí různé kousky zeleniny (mrkev, petržel, zbytek cukety, paprika atd.), uvařte z nich polévku na způsob minestrone, indické kari nebo smaženou rýži.
  • Uvařte jen tolik jídla, kolik sníte hned. Případné zbytky brzy spotřebujte. I z nich je možné uvařit spoustu dalších jídel.
  • Když vám chybí inspirace, co uvařit ze suroviny, která vám dlouho leží v lednici, zkuste její název zadat jako klíčové slovo do vyhledávače na internetu. Jistě najdete hned několik receptů, které poslouží jako skvělá inspirace. Nebojte se nějakou surovinu vypustit nebo nahradit. S klidem mistra zkuste experimentovat.
  • Pokud vám zbude větší množství uvařeného jídla, je čas jednat. Když budete druhý den doma a sníte ho, stačí jej nechat v lednici. Když ne, dejte ho do mrazáku nebo pozvěte kamarády.
  • Bylinky nekupujte řezané, ale v květináči. Nenechte je uschnout ani shnít. Přesaďte je do nového substrátu. Část lístků jim nechte a na jaře jim dejte šanci dál růst na parapetu či na balkoně.
Rodinná biofarma Belina v Nežichově se zaměřuje především na zpracování mléka a...

Inspirativní projekty zaměřené na udržitelnost

  • Zelenina z pole: Dobrovolníci během projektu paběrkování na polích a v sadech sbírají zeleninu a ovoce, které zemědělci z různých důvodů nemohou prodat. Čerstvé plodiny (například květák, kedlubny, cibuli, mrkev, jablka nebo hrušky) darují potravinovým bankám. Zachrání tak desítky tun českých surovin. Křivou mrkev nebo česnek ošklivák prodává také například Rohlík.
  • Balíčkování: Nesnězeno je platforma na prodej a nákup potravinových balíčků, díky kterým ušetříte a zároveň zabráníte zbytečnému plýtvání. Tento projekt chce změnit v Česku kulturu nakládání s nevyužitými potravinami a zachránit co nejvíce jídla před vyhozením. Zvýhodněné potravinové balíčky Nesnězeno je možné koupit také ve vybraných prodejnách Penny.
  • Zlevněné bedýnky: Některé obchody s potravinami (například Lidl a Penny) v rámci projektu Bedýnky nabízejí balíčky s ovocem a zeleninou druhé jakosti za jednotnou, výhodnou cenu.
  • Inspirace pro vaření: Projekt Zachraň jídlo vytváří recepty, podle kterých uvaříte ze všeho, co momentálně máte k dispozici. Jedním z tvůrců je i Martin Škoda, autor úspěšných kuchařek.
  • Ryby a bylinky. Rybí zahrada je místo, kde je akvaponické pěstování zeleniny propojeno s chovem ryb.
, Žena a život
  • Vybrali jsme pro Vás