Voskování i koupel v chloru. Co se děje s jídlem, než ho koupíte

  4:07
Někdy je těžké odhalit, co všechno se vlastně skrývá v obyčejném chlebu nebo v zářivě se lesknoucím jablku, které tak láká k zakousnutí. Cesta jídla na náš stůl je někdy velmi zdlouhavá a často komplikovanější, než si myslíte.

Povoskované ovoce neloupejte, ale raději důkladně umyjte. (ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Vezměte si třeba taková jablka. Farmář je sebere, naloží na náklaďák, ten je převeze do obchodu a jablka skončí ve vašem nákupním košíku. Jenže tak jednoduché to právě není. Než s k nám jídlo dostane, často si projde různými chemickými procesy od chlorování přes umělé barvení až po navoskování.

Většina z těchto kroků je neškodných, ale nad některými je potřeba se zamyslet a takto ošetřeným potravinám se vyhnout.

Voskování

Kapka vosku zabrání poškrábání, růstu plísní a vysychání při uskladnění některých druhů ovoce a zeleniny, jako jsou třeba jablka a okurky. Navíc voskem potažená jablka vypadají pro zákazníky mnohem lákavěji.

Náš organismus vosk samozřejmě nestráví, ale podle profesora potravinářských věd Luka LaBordea z Penn State University není důvod se vyhýbat konzumaci potravin potažených voskem.

Voskované ovoce a zelenina se nemusí nijak označovat, hlavním poznávacím znamením je proto podezřelý lesk. Pokud už voskované ovoce koupíte a chcete se vosku zbavit, dietoložka Joan Salge Blakeová z Bostonské univerzity nedoporučuje ovoce loupat, jelikož hodně vlákniny a živin je právě ve slupce a těsně pod ní. Raději ovoce nebo zeleninu důkladně omyjte mýdlem a vodou.

Losos je barven na růžovo

Lososi v mrazicích pultech mají často jasně růžovooranžovou barvu, i když ve skutečnosti má maso lososa přirozený našedlý odstín. Typickou narůžovělou barvu získávají dvěma způsoby.

Divoce žijící lososi pojídají krevety, jež obsahují červené barvivo. To se pak shromažďuje v tukové tkáni lososa. Lososi z farem jsou krmeni hlavně rybí potravou, nikoli však krevetami, proto jejich maso zůstává bílé až našedlé. Přestože chuť masa je stejná, zákazníci si zvykli na výraznou růžovou barvu, vyžadují ji, a tak jsou lososi krmeni pigmentovými peletami.

"Ať už je pěstovaný na farmě, nebo divoký, existuje mnoho výhod konzumace lososa, jmenovitě je to bohatý zdroj omega 3 mastných kyselin, kterým máme nedostatek," říká Blakeová.

Mnoho dalších potravin se obarvuje

Barvené potraviny lákají ke koupi, protože paradoxně vypadají nejen chutnější, ale také zdravější. Do celozrnných chlebů a předpečených, nebo upečených masných potravin je často přidávána karamelová barva, žluté barvivo je zase hojně využíváno u nakládaných pochutin.

Výživová specialistka Aniko Špičková z Centra přirozeného hubnutí NutriMed upozornila, že barvením se často "vylepšují" nekvalitní potraviny.

"Když se začtete do etiket složení potravin v obchodech, zjistíte, že se barviva přidávají v podstatě do všeho. Existuje však skupina potravin, u nichž je použití jakýchkoliv přídatných látek včetně barviv zakázáno. Jsou to med, máslo, káva, cukr, těstoviny, minerální vody, neochucené podmáslí, mléko, neochucená smetana, neemulgované oleje a tuky a nearomatizovaný čaj," vysvětluje Špičková.

Pokud potravina barviva neobsahuje, bývá tato skutečnost výrazně na výrobku označena a používá se jako marketingový nástroj. Vidíme to například na některých dětských pitíčkách (naštěstí, i když i pro děti je nejlepší pít čistou vodu). Podle Špičkové je však nutné rozlišovat mezi přírodními, přírodně identickými a umělými barvivy.

"V souvislosti s letním obdobím mě napadá jedna v tomto období hodně konzumovaná potravina, která může obsahovat velké množství barviv, i těch potenciálně zdraví škodlivých. Je to zmrzlina. Rizikové jsou zmrzliny, které si míchají různí prodejci sami a dávkují barviva tzv. od oka, aby zmrzlina dostala požadovanou barvu. Často pak dochází k překročení povolených limitů i několikanásobně. Je to nebezpečné zejména pro malé děti. Nejškodlivější je barvivo, které dává zmrzlině modrou barvu, tzv. šmoulová. Nicméně je potřeba dodat, že občasná konzumace velmi pravděpodobně žádné následky mít naštěstí nebude."

A na která potravinářská barviva si podle výživové specialistky máme dát pozor? "Potravinářská barviva, stejně jako ostatní aditiva, se označují kódem s písmenem E a trojmístným až čtyřmístným číslem (tzv. „éčka“). Barviva jsou zařazena pod kódy E102-E172. V této řadě se určitě nemusíme obávat barviv E140 a E141 (chlorofyly) a E160 (karoten). Syntetická barviva (především azobarviva) se dávají do souvislosti s některými reakcemi přecitlivělosti (kožní alergické reakce a astma) a negativními projevy u dětí (hyperaktivita). Se škodlivostí barviv je to jako se vším, všeho moc škodí. Naštěstí výrobci potravin musí dodržovat limity barviv v potravinách, které by neměly zdraví škodit."

Výživová specialistka Špičková dodává, že pokud máte pestrý a vyvážený jídelníček doplněný pravidelnou pohybovou aktivitou, máte také zdravé tělo, které se s občasným přísunem i těch škodlivějších umělých barviv hravě vyrovná.

Olivový olej se míchá s levnějšími druhy olejů

Extra panenský olivový olej se dostal pod palbu kritiky, když se zjistilo, že se vlastně nejde o olivový olej. "Podle Consumer Reports někteří výrobci míchají olivový olej s levnějšími oleji, jako jsou sojový nebo řepkový olej, a my pak platíme vysokou cenu za levný produkt," píše server Foxnews.com.

Dietoložka Marjorie Nolan Cohnová z New Yorku, mluvčí Academy of Nutrition and Dietetics, vysvětlila, že kromě ztráty peněz se snižují i zdravotní výhody. Olivový olej je totiž bohatý na mononenasycené tuky, které jsou jen v čistém olivovém oleji.

Kuřata se koupou v chloru

Cesta kuřete z farmy na váš jídelní stůl rozhodně není nic hezkého. Jak vysvětlil Don Schaffner z oddělení potravinářských věd z Rutgers University, po zabití je zapotřebí teplé kuře zchladit ve velkých nádržích se studenou vodou a dezinfekcí, jako je chlor, aby se zamezilo šíření škodlivých bakterií a kontaminaci. Dalším častým a ne zrovna zdraví prospěšným krokem je napumpování slané vody do masa kuřat, aby se zlepšila jejich chuť.

Jelikož už tak většina lidí konzumuje více sodíku, než je zdrávo, měli byste vědět, že normální kuře bez slané vody by mělo obsahovat asi 40-70 miligramů sodíku (porce o velikosti asi 120 gramů), zatímco kuře napumpované slanou vodou může obsahovat 300 a více miligramů sodíku.

Autor: , pro iDNES.cz
  • Nejčtenější

Sedmačtyřicetiletá žena se pyšní tělem dvacítky, může za to tanec

1. května 2024  8:40

Alice Hatcherová z Kalifornie mnohé šokuje svou dokonalou postavou, kterou si udržuje i před...

Pozor na přehnanou hygienu. Kdy sprchování může škodit zdraví?

28. dubna 2024

Asi to zní zvláštně, ale i přehnaná hygiena může škodit zdraví. Časté intenzivní sprchování vám...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Příběh Ireny: Nevlastní dcera k nám jezdí jako do hotelu, nic nedělá

29. dubna 2024

S partnerem jsme se poznali až ve středním věku, kdy jsme za sebou měli oba nepovedená a dávno...

Žena má rekordně dlouhé vlasy, užívá je i jako oblečení

29. dubna 2024  7:56

Aliia Nasyrovová má bez pár milimetrů vlasy dlouhé dvě stě osmapadesát centimetrů. Nyní je ženou s...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

S hubnutím mi pomohla chůze, říká Marie. Za rok shodila 15 kilogramů

30. dubna 2024

Paní Marie nikdy neměla problém přiznat, kolik váží. Přesto se pustila do hubnutí. A opravdu se jí...

Akupunktura pomůže při bolesti zad i alergii, ale uleví i při stresu

4. května 2024

Akupunktura je nejdéle známou léčebnou metodou na světě, která navíc v celé historii medicíny...

OBRAZEM: Celebrity, které zbankrotovaly

4. května 2024

Podívejte se do galerie na slavné osobnosti, které měly tak velké finanční potíže, že musely...

Nenuťte děti do turistiky, takový pohyb jim není přirozený, kárá ortoped rodiče

3. května 2024

Premium Chůze je nejzdravější pohyb pro lidské tělo, říká ortoped Martin Stárek. Běžná turistika podle něj...

Za znalosti o alergiích vyhráli knihu. Vyzkoušejte si kvíz také

26. dubna 2024,  aktualizováno  3.5 10:40

Alergií trpí v České republice každý pátý člověk. I proto jsme se během dubna snažili v tématu...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...