Ryby jezte dvakrát týdně. Jak vybrat ty správné?

  4:41
Průměrná roční spotřeba ryb ve světě je 16 kilogramů na osobu, ale v Česku jen pět. Pro mnoho lidí jsou drahé a často je neumí dobře připravit. Výživoví specialisté Karolína Hlavatá a Petr Havlíček vám v projektu "Vím, co jím" budou radit, jak vybírat vhodné potraviny a jak se vyhnout zažitým mýtům o stravování a životním stylu.

Ryby do zdravého jídelníčku patří a jsou pro lidský organismus velmi důležité. "Nejvhodnější jsou ryby mořské, protože mají vysoký podíl nenasycených mastných kyselin řady n-3 a obsahují jód. Ale i sladkovodní ryby jsou cenné, zejména proto, že jejich maso je zdrojem kvalitních bílkovin," vysvětluje dietoložka Karolína Hlavatá.

Vím, co jím

Program vychází z celosvětové iniciativy The Choices Programme, která definuje složení potravin odpovídající zdravé výživě na základě kritérií Světové zdravotnické organizace (WHO) a Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).

Značka "Vím, co jím" je určena především spotřebitelům pro jejich snadnější orientaci v nabídce potravin. Posláním značky je umožnit spotřebitelům snadnější výběr výživově hodnotných potravin.

Více o zdravých potravinách čtěte zde.

Vím, co jím

Do jídelníčku bychom podle odborníků na výživu měli ryby zařadit alespoň dvakrát týdně. "Není to nijak složité. Jednou si uděláte pomazánku, jindy vyklopíte plechovku tuňáka k salátu, jednou týdně si dáte pečenou rybu nebo k večeři zavináč. A doporučený příjem je více než splněn," radí doktorka Hlavatá.

Čerstvá je nejlepší

A jak vybrat správnou rybu? Samozřejmě je ideální koupit rybu čerstvou a doma si ji jen s bylinkami upéct v troubě.

"Nejlevnější a zároveň i nejčerstvější ryby koupíte na sádkách. Potom se nabízejí velkoobchody jako například Makro, kde je velký odbyt, což rovněž zaručuje čerstvost, a nebo návštěva farmářského tržiště," radí dietoložka.

A dodává, že je vždy lepší kupovat čerstvé ryby, které leží na ledu. Takový prodej už nabízejí i některé supermarkety. Cena ryby v supermarketu však logicky stoupá. Zatímco kilogram čerstvého pstruha koupíte na sádkách za 150 korun, v supermarketu cena začíná kolem 180 korun.

Ryba nesmí zapáchat

Při nákupu čerstvé ryby platí několik pravidel. V případě mořské produkce by ryba neměla nijak zapáchat. Naopak by měla vonět mořem. U sladkovodních byste měli cítit příjemnou vůni, nikoliv zápach rybiny.

Co když vám ryby nechutnají?

Ne každý si umí vychutnat ryby, proto jsou na trhu volně dostupné doplňky stravy a vitamíny. Nenasycené mastné kyseliny můžete doplnit rybím olejem nebo přírodní mi produkty s vysokým obsahem česneku a pupalky.

"Pro všechny druhy pak platí, že čerstvá ryba má mít lesklou kůži, vypouklé oko a pružnou svalovinu. Ideální je nechat si od prodejce ukázat i žábry. Pokud jsou výrazně červené, ryba je čerstvá. Čím víc se barva ztrácí, tím déle je ryba v nabídce," uvádí doktorka Karolína Hlavatá.

Pokud nemáte možnost si koupit rybu čerstvou, klidně si kupte mraženou. "Při výběru jen musíte sledovat podíl vody, který má být co nejnižší a také přítomnost látek, které se využívají jako vazače vody."

Vhodné jsou i ryby v konzervě. "Konzervované ryby jsou dobrou volbou, obsah hlavních živin je srovnatelný s čerstvými rybami, jen v průběhu zpracování dochází k určitým ztrátám vitaminů a minerálních látek. Nejlepší jsou ryby konzervované ve vlastní šťávě nebo v tomatu," říká dietoložka Karolína Hlavatá.

Rybí recepty od doktorky Karolíny Hlavaté

Mrkvová pomazánka

6 středních mrkví nastrouhaných najemno
2 plechovky sardinek ve vlastní šťávě
1 majonéza light
citronová šťáva a sůl podle chuti

Nastrouhanou mrkev promneme se sardinkami, vmícháme majonézu a dochutíme solí a citronovou šťávou.

Pečený pstruh

pstruh
směs čerstvých bylinek
1 lžíce másla
sůl podle chuti

Pstruha omyjeme, osušíme, dovnitř vložíme bylinky, trochu másla a osolíme. Pečeme v troubě na pečícím papíru (na cca 150 – 200 °C podle druhu trouby cca 15 minut). Před vložením do trouby lehce pokapeme olivovým olejem. Podáváme s brambory připravenými na páře, nebo se salátem doplněným celozrnnou bagetou (bageta je zdrojem sacharidů, které zeleninový či listový salát nenahradí).

Autor:
  • Nejčtenější

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

25. dubna 2024  8:18

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit....

Sedmačtyřicetiletá žena se pyšní tělem dvacítky, může za to tanec

1. května 2024  8:40

Alice Hatcherová z Kalifornie mnohé šokuje svou dokonalou postavou, kterou si udržuje i před...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pozor na přehnanou hygienu. Kdy sprchování může škodit zdraví?

28. dubna 2024

Asi to zní zvláštně, ale i přehnaná hygiena může škodit zdraví. Časté intenzivní sprchování vám...

Příběh Ireny: Nevlastní dcera k nám jezdí jako do hotelu, nic nedělá

29. dubna 2024

S partnerem jsme se poznali až ve středním věku, kdy jsme za sebou měli oba nepovedená a dávno...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žena má rekordně dlouhé vlasy, užívá je i jako oblečení

29. dubna 2024  7:56

Aliia Nasyrovová má bez pár milimetrů vlasy dlouhé dvě stě osmapadesát centimetrů. Nyní je ženou s...

Mozek po padesátce už nereaguje jako dřív. Co se s tím dá dělat?

3. května 2024

Ať chcete nebo ne, právě po padesátce začne orgán zajišťující hlavně myšlení stárnout. Jde často i...

Puntíky jsou letos trendem. Návrháři je propašovali i do byznys módy

3. května 2024

Jedním z největších hitů tohoto roku jsou puntíky. Konečně trend, který sluší každému bez rozdílu...

OBRAZEM: Celebrity, které si nechaly udělat „brazilské“ zadečky

3. května 2024

Chirurgické „nadzvednutí“ hýždí, známé také jako Brazilian Butt Lift (BBL) je mezi celebritami...

Ekzém jako časovaná bomba. Za nárůst může ovzduší i fastfoody, říká lékařka

2. května 2024

Premium Atopický ekzém trápí až pětinu dětí. V dospělosti s ním bojuje až deset procent populace. U řady...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...