Lékařka Michaela Tomanová, která se zabývá sportovní medicínou, doporučuje, abychom pro zvýšení fyzické síly konzumovali kvalitní potraviny s vysokým obsahem živin.
"Důležité také je, aby naše strava byla vyvážená a pestrá. Měli bychom jíst pravidelně, třeba i v menších dávkách, 5 - 6krát denně. V našem jídelníčku by neměly kromě masa chybět ryby. Důležitým zdrojem bílkovin jsou také mléčné výrobky, vejce, luštěniny. A nejen pro vyvážené pH organismu je vhodná zelenina, kterou stále nejíme v dostatečném množství. Kvůli naší poloze ve středu Evropy bez přístupu k moři na konzumaci mořských ryb často zapomínáme," vysvětluje Tomanová.
Přečtěte si, jaké potraviny pro větší sílu doporučuje server fitnea.com.
Vejce
Tři velká vejce v sobě skrývají zhruba 260 kalorií, 20 gramů bílkovin, 1,5 gramu sacharidů a 17 gramů tuku. Vejce fungují jako dokonalá bílkovina, a i když jsou plná cholesterolu, což může být odstrašující, nabízejí spoustu zdravotních výhod a dodají sílu. V jedné studii lidé, kteří jedli 3 celá vejce denně a poté posilovali, vyprodukovali dvakrát více síly a svalové hmoty než ti, co jedli jen jedno vejce nebo žádné.
Losos
Losos, který je často řazen mezi superpotraviny, obsahuje rychle vstřebatelnou bílkovinu a velké množství esenciálních omega-3 nenasycených mastných kyselin. Významné jsou především EPA a DHA (eikosapentaenová a dokosahexaenová kyselina). V nedávné studii dobrovolníci, kteří konzumovali vyšší dávky omega-3 mastných kyselin, měli větší svalovou sílu než ti, co měli příjem omega-3 mastných kyselin nižší.
Navíc omega-3 mastné kyseliny podle odborníků tlumí svalový a kloubní rozpad a podporují zotavení. Zjednodušeně řečeno vyšší příjem omega-3 mastných kyselin znamená také větší svalovou sílu.
Hovězí maso
Ne nadarmo se o silácích říká, že mají sílu jako býk. Hovězí maso opravdu dodává sílu a patří mezi základy kulturistického jídelníčku. Hovězí maso je výborným zdrojem bílkovin, nasycených tuků a cholesterolu a tato kombinace podle vědců podporuje zvýšení hladin testosteronu v těle.
Odborníci však doporučují konzumaci především bio hovězího masa, které má mnohem vyšší hladiny omega-3 mastných kyselin a kyseliny linoleové. Dobytek chovaný podle bio pravidel je totiž krmený převážně trávou oproti konvenčně chovanému dobytku, který je krmen hlavně obilím.
I Michaela Tomanová, primářka Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí doporučuje si v případě jakéhokoliv masa připlatit za kvalitu.
Dle jejích slov jsou zvířata v bio chovech chována venku, kde se mohou volně pohybovat a spásat trávu, která je jejich jedinou a zároveň přirozenou stravou. Zvířata nejsou stresována, což se projevuje na lepší kvalitě masa, ale například i mléka. Tyto produkty pak obsahují přírodní a přirozené vitaminy i další látky prospěšné našemu organismu.
Pšeničné klíčky
Půlka šálku pšeničných klíčků poskytne tělu zhruba 205 kalorií, 15 gramů bílkovin, 28 gramů sacharidů a 5 gramů tuku. Pšeničné klíčky jsou bohaté na železo, zinek, draslík, selenium a vitaminy skupiny B. Dále obsahují velké množství bílkovin bohatých na aminokyseliny glutamin a arginin.
Klíčky jsou také výborným zdrojem vlákniny a pomalu stravitelných sacharidů. Pšeničné klíčky je velmi vhodné konzumovat před cvičením, protože jsou dobrým zdrojem alkoholu oktakosanolu, který zvyšuje sílu svalů a celkovou výdrž.
Meloun
Málokoho asi napadne, že by se zdroj síly mohl ukrývat i v lahodném melounu, ale je to tak. Dva plátky melounu poskytují asi 170 kalorií, 5 gramů bílkovin, 45 gramů sacharidů a zhruba 2,6 gramu aminokyseliny citrulinu. Meloun také oddaluje únavu a navíc jako rychle stravitelné ovoce prudce zvýší hladiny inzulinu, což z něj dělá výborný zdroj sacharidů po cvičení.
Červená dužina a zvláště bílá kůra melounu jsou plné aminokyseliny citrulinu, která se v těle přetváří na arginin. Tato semi-esenciální aminokyselina podporuje tvorbu svalové hmoty.